Hokkaido polievka zamatová, maslová fotorecept

mijaita - fotkamijaita, 29. februára 2012
Hokkaido polievka zamatová, maslová (fotorecept)
Foto: mijaita

Polévek tekvicových je tu mnoho, ale "sametová" ne. Když dodržíte poměr surovin bez dalšího dochucování, budete překvapeni, jak může ještě tekvicová polévka chutnat. Základní Zobraziť celý popisPolévek tekvicových je tu mnoho, ale "sametová" ne. Když dodržíte poměr surovin bez dalšího dochucování, budete překvapeni, jak může ještě tekvicová polévka chutnat. Základní chuť téhle polévky dělá pouze a jenom hokkaido! Kdo má ještě v zásobách hokkaido (já mám pyré v mrazáku na placato v sáčcích). Nemáte-li, odložte recept do léta.

6
porcií
20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2
skrojek
menší 10 cm
střední 1 ks
střední 1 ks
větší 1 ks
4 lístky plochá
snítka 10 cm
kelímek 1/2
dochucení:
 čerstvý




Postup

  1. 1

    Kus hokkaido uvaříme v 1 l vody. Vyjmeme, necháme vychladnout. Mezi tím dáme vařit do stejné vody všechnu zeleninu na kousky pokrájenou včetně neloupaného (zbytečné) žampionu a lístků petržele. Snítku rozmarýnu přidáme celou. Vychladlé hokkaido vyškrábeme ze slupky (i když někdo říká, že slupku rozmixuje do krému, já to ráda nemám. Krém nikdy není tak hlaďoučký) a přidáme k zelenině. Doplníme vodou cca na necelé 2 l, osolíme a pomalu vaříme 45 min. Zelenina bude krásně měkkoučká a uvolní vše dobré do polévky.

  2. 2

    V dalším kroku vyndáme rozmarýn, přidáme smetanu. Používám hustou, krémovou gran cucinu nebo cucinu (kupuju v Kauflandu nebo v Tescu). Může se použít i šlehačka, stačí půl kelímku (nebo 3 PL smetany z krabičky). Polévku pečlivě rozmixujeme do hladkého krému, ochutnáme a eventuelně dosolíme nebo přidáme pepř.

  3. 3

    V kastrůlku rozpustíme polévkovou lžíci másla (na 2 porce stačí). Když máslo bublá, vhodíme další snítku rozmarýnu (na každou porci ) a necháme v másle rozvonět (a máslo se ochutí). Když dostane máslo lehce hnědou barvu (a voní), pokropíme na talíři polévku a ozdobíme snítkou rozmarýnu.

    Hokkaido polievka zamatová, maslová (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Přeji dobré pochutnání !

    Hokkaido polievka zamatová, maslová (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

izabella929
na tento receptík sa chystám v lete, keď budem mať svoju úrodu na záhradke.-)))iste vyskúšam.-))krásna.-)
jamarlen
hokaido a roznarín - naozaj skvelá kombinácia, aj tá krásna ozdoba z neho. škoda len tých mastných ok - na krémovej polievke ich teda nemusím...
mijaita
@jamarlen , ta oka jsou jen kapky prepusteneho masla k dochucení ! Je to výborné, je to pokapáno jen kávovou lžičkou. Ale samozřejmě, jak ti bude chutnat !
alena45
akoby som čítala popis umeleckého diela, nie polievky. Je vidieť, že je pripravená s láskou. Hoci krémové polievky nemusím, ten postup ma presvedčil a dúfam, že sa mi podarí vypestovať dosť tekvice.
hubata
Ukladám na leto až bude sezóna hokkaidó - to bude bašta!
Inak ak nerobím klasickú zápražku do polievky, tak tiež pokvapkám polievku pár kvapkami oleja alebo masla. Urobí to vynikajúcu chuť.
mijaita
@hubata , polevka je husta v tomto pripade a prepustene maslo (nic jineho) do lehce ruzove barvy ma naprosto specifickou chut. Pouzivam na dochuceni mnoha jidel, brambor, zeleniny. Kdyz v nem necham rozvonet bylinky, jine koreni neni potreba.
marikafil
tekvice už dozrievajú, toto určite vyskúšam - včera som robila prvý pokus - mesiačiky tekvice posypané soľou a rascou a pokvapkané troškou oleja - upečené v trúbe - mňam, ešte aj pes sa zalizoval! takže z druhej bude táto polievka! dám potom vedieť, ako nám chutila.
mijaita
@marikafil bez dyni a cuket si tohle obdobi neumim predstavit, je tolik uzasnych receptu !!
před pečením pokapat šťávou ze zázvoru, slun. olejem, špetku bílého pepře a pak pokapat kokosovým mlíkem, před dopečením navrch sýr (my rádi raclett, (když je nebo když je na něj). Všeho poskrovnu kromě dýně a sýra. A pak třeba na opečenou bagetku to dát.
Nebo olej a rozmaryn a bramburky male, neloupane .
Tak var a treba i sama nejaky recept vymysli!
A uz probehla polevka?
safran
nikdy mi nenapadlo mraziť pyré a niekedy by sa veru žiadalo vytiahnuť @mijaita




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia