Navrch koláča:
7 spôsobov, ako urobiť chrumkavú mrveničku aj bez masla

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     3 minúty čítania

Sladká posýpka je povestnou bodkou na i každého ovocného koláča. Čo ak vám však do nej chýba maslo?



Foto: Shutterstock

Na klasickú mrveničku alebo posýpku stačí múka, maslo a cukor približne v pomere 1,5 - 2 diely múky, 1 diel masla a 1 diel kryštálového alebo krupicového cukru. Ak by ste chceli vyskúšať mrveničku nejako inak, napríklad na vegánsky koláč (teda bez živočíšnych produktov), alebo práve nemáte maslo poruke, vedzte, že sa dá pripraviť aj bez neho.

Tu je niekoľko spôsobov, ako sa dá maslo v posýpke nahradiť inými surovinami, následný postup prípravy je rovnaký ako pri klasickej maslovej mrveničke.

Rastlinný tuk: Najjednoduchšou variantou je nahradiť maslo rovnakým množstvom margarínu, mrvenička bude mať však menej výraznú chuť.

Margarín a banán: S miernym ovocným podtónom bude mrvenička pripravená zo zmesi margarínu a rozpučeného banánu.

Olej: Maslo možno nahradiť aj chuťovo neutrálnym slnečnicovým alebo repkovým olejom. Oleja však postačí len polovičné množstvo, než keby ste použili maslo.

Jablkové pyré: Použiť môžete aj jablkové pyré, aj toho budete potrebovať len polovicu než v prípade použitia masla.



Foto: Shutterstock

Arašidové alebo mandľové maslo: Maslo sa dá nahradiť aj 100 percentným mandľovým alebo arašidovým maslom, mrvenička však bude mať špecifickú chuť.

Tvaroh zmiešaný s trochou krupice: Namiesto masla môžete použiť aj hrudkový tvaroh alebo krémový, zmiešaný s trochou krupice. Tiež ho postačí polovica než masla.

Kokosový olej: Veľmi chrumkavú mrveničku, napríklad ako posýpku na ovocný dezert – získate, keď zmiešate ovsené vločky, mandle, slnečnicové semienka, kokosový cukor, kokosový olej a štipku soli. Múku a cukor už nepridávajte. Pečte 20 minút do zlatohneda.





ANKETA: Skúšali ste už niekedy aj iný typ mrveničky ako je klasika?

9,1%



90,9%







Diskusia k článku










TOPlist