Jablkový koláč
Jablkový koláč

Hnetený krehký tvarohovo-jablkový koláč fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 19. júla 2024
Hnetený krehký tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept)
Foto: olinecka

Krehké cesto s dvomi plnkami sa určite oplatí upiecť.

30
porcií
50-55 minút
príprava
35-40 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
220 g
220 g
150 g
1 bal.
z 1/2 citróna
220 g (alebo Palmarin)
1 bal.
1 ks
Jablková plnka:
700-800 g očistené nastrúhané
2-3 PL (podľa sladkosti jabĺk)
Tvarohová plnka:
500 g
z 1/2 citróna
2 bal.
1 ks
1 PL ( Gustin alebo Zlatý klas)
podľa chuti
2 ks
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto. Múku hladkú, polohrubú a práškový cukor preosejeme, nastrúhame k nim maslo a pridáme zbytok surovín.

    Hnetený krehký tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky stuhnúť.

    Hnetený krehký tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tvaroh, vajíčko, cukor, citrónovú kôru a Gustin zmiešame. Jablká ošúpeme, nastrúhame na strúhadle, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme kryštálovým cukrom, pridáme celú škoricu (drievka) a dáme na panvicu. Jablká krátko podusíme 5-7minút. Udusené necháme vychladnúť, vyberieme celú škoricu.

    Hnetený krehký tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú a rozdelíme na dve časti. Jednu časť cesta rozvaľkáme, pomocou valčeka prenesieme na vymastený, posypaný múkou plech (29x39 cm).

    Hnetený krehký tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na cesto navrstvíme tvarohovú plnku a jablkovú plnku.

    Hnetený krehký tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rozvaľkáme druhú časť cesta, opatrne preložíme na plnku a popicháme vidličkou.

    Hnetený krehký tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 35-40 minút. Po upečení koláč necháme vychladnúť, pokrájame, posypeme práškovým cukrom, podávame... Dobrú chuť.

    Hnetený krehký tvarohovo-jablkový koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

farbuska
Teraz večer, keď už nie je tak horúco, by mi veru ku§sok tohto koláčika dobre padol. :) Piecť sa mi v týchto teplách síce nechce, ale recept si odkladám na chladnejšie dni. Vďaka zaň.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia