Hnetený krehký tvarohovo-jablkový koláč fotorecept
Foto: olinecka
Krehké cesto s dvomi plnkami sa určite oplatí upiecť.
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
220 g |
|
220 g |
|
150 g |
|
1 bal. |
|
z 1/2 citróna |
|
220 g (alebo Palmarin) |
|
1 bal. |
|
1 ks |
|
Jablková plnka: | |
700-800 g očistené nastrúhané |
|
|
|
2-3 PL (podľa sladkosti jabĺk) |
|
Tvarohová plnka: | |
500 g |
|
z 1/2 citróna |
|
2 bal. |
|
1 ks |
|
1 PL ( Gustin alebo Zlatý klas) |
|
podľa chuti |
|
2 ks |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Suroviny na cesto. Múku hladkú, polohrubú a práškový cukor preosejeme, nastrúhame k nim maslo a pridáme zbytok surovín.
-
2
Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky stuhnúť.
-
3
Tvaroh, vajíčko, cukor, citrónovú kôru a Gustin zmiešame. Jablká ošúpeme, nastrúhame na strúhadle, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme kryštálovým cukrom, pridáme celú škoricu (drievka) a dáme na panvicu. Jablká krátko podusíme 5-7minút. Udusené necháme vychladnúť, vyberieme celú škoricu.
-
4
Cesto preložíme na pomúčenú pracovnú a rozdelíme na dve časti. Jednu časť cesta rozvaľkáme, pomocou valčeka prenesieme na vymastený, posypaný múkou plech (29x39 cm).
-
5
Na cesto navrstvíme tvarohovú plnku a jablkovú plnku.
-
6
Rozvaľkáme druhú časť cesta, opatrne preložíme na plnku a popicháme vidličkou.
-
7
Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 35-40 minút. Po upečení koláč necháme vychladnúť, pokrájame, posypeme práškovým cukrom, podávame... Dobrú chuť.
Diskusia k receptu