Herzoginsplätschen - Placky pani vojvodkyne fotorecept
Foto: pivonka
Raz sa ma @tothka pýtala, čo so zvyšnými bielkami? Tieto placky sú jedna z možností ich využitia s výborným výsledkom. Recept mám zo starého Zobraziť celý popisRaz sa ma @tothka pýtala, čo so zvyšnými bielkami? Tieto placky sú jedna z možností ich využitia s výborným výsledkom. Recept mám zo starého nemeckého časopisu Petra.
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Orechy a mandle pomelieme, primiešame na špic lyžičky mletej škorice
-
2
a múku.
-
3
Bielky so štipkou soli vyšľaháme a postupne do nich všľaháme cukor. Množstvo cukru si prípadne upravíme podľa chuti. Šľaháme do tuha.
-
4
Do vyšľahaného snehu zľahka vmiešame orechy so škoricou, a múkou
-
5
a rozpustené a vychladnuté maslo.
-
6
Na plech dáme papier na pečenie a dvomi malými lyžičkami naň kladieme kôpky. Pečieme do ružova. Placky sa nám trochu roztečú. Kuchár v Petre asi veľmi tuho sneh nešľahal, lebo placky mal viac ploché.
-
7
Povolíme si nad parou čokoládu a zmäknutou (ale nie tekutou) zlepujeme po dve.
-
8
Nedávno som si urobila podľa @Janqer lemon curd, zopár placiek som zlepila ním.
-
9
Piekla som znova, tentoraz som plnila iba čokoládou.
-
10
Placku som odfotila z profilu, aby bolo vidno, ako krásne sa zdvihli.
@ zdenka1009, placky sú zo začiatku chrumkavé, časom od krému trochu zmäknú, ale záleží aj na tom, ako ich skladujeme. Ja mám vlašské orechy najradšej, dokonca radšej, ako mandle, zdá sa mi, že majú výraznejšiu chuť, takže by som bez rozpakov improvizovala.
Ešte som dlžná jednu odpoveď @ radost. Tak isto by som improvizovala s krémom. Keď sa pečie viac zákuskov, ako napr. teraz k Veľkej noci, tak sa stáva, že niektorý krém zvýši. Ak si v predstihu napečieš placky, potom už len jednoducho zlepíš tým, čo zvýšilo, či čokoládou, či krémom. Sama uvidíš, čo bude tvojej rodine viac chutiť.
Ak niektorá tieto placky vyskúšate, dajte vedieť, či už sa vydaria, či nie.
Tie placky znovu skúsim a aj znovu odfotím. Sama som zvedavá, kde je zádrhel. A ešte - ja mám so sušením bielkového pečiva zlé skúsenosti (asi ako tvoje), takže som ich určite nesušila.
Vďaka za dodatočné komentáre, objavila som dačo eňo ňuňo, my všetci milujeme buserlíky. ukladám si. A že sa nevydaria - asi je zlá konštelácia hviezd. Pekávam 20 rokov podľa jedného receptu tortu, a teraz mi spľasla, bola hrubá ako palacinka. Prečo? neviem.
@Buchtabuchta , najprv som tvojmu komentáru nerozumela, aj som si myslela, že si ho mienila pridať pod iný recept. Poprosila som uja googla, aby mi prezradil, čo sú to buserlíky a on mi ponúkol puserlíky. No to už som bola doma, aj som sa s radosťou zasmiala. Buserlíky, puserlíky, pusinky. No, ak ich máte tak radi, určite vám pochutia aj od vojvodkyne, ak ich upečieš. Ďakujem za krásny komentár a prajem pekný deň!
Příjemný recept. Pusinky někdy splasnú. Proč? Protože. Tak to chodí jak je hore napsáno, prostě po xy létech či dnech - nevyjde. Tlak, teplota, rosný bod, případně lidský činitel /nevědomky/. Plno možností, proč i osvědčený recept nevyjde. Moje maminka dělávala pusinky, se sněhem na pare, kakaové, slepované krémom a máčené v čokoládě. Někdy vyšly destičky místo kopek. Ale chutné byly, jen nevzhledné. Díky za recept, určitě je to výborné cukroví!