Jahňací guláš
Jahňací guláš

Hašlama / Haşlama - turecký guláš videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 31. júla 2021

Výborné, teplé hlavné jedlo, ktoré patrí medzi moje najobľúbenejšie. Je neuveriteľne ľahké na prípravu a pritom chutí skvelo :-) Jednoducho dáte len všetko hneď Zobraziť celý popisVýborné, teplé hlavné jedlo, ktoré patrí medzi moje najobľúbenejšie. Je neuveriteľne ľahké na prípravu a pritom chutí skvelo :-) Jednoducho dáte len všetko hneď naraz do jedného hrnca, zapnete plyn a onedlho máte na stole fantastický obed pripravený bez väčšej námahy. Toho množstva korenia sa báť netreba, je tam skôr kvôli chuti a nie kvôli štipľavosti. Dodá jedlu fantastickú chuť aj s trochou pikantnosti :-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/07/haslama-haslama-turecky-gulas-z.html?m=1

Hašlama / Haşlama - turecký guláš (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

1 ks
5-6 ks veľké
1 ks
1,5 KL
1,5 KL
podľa potreby
Na dochutenie:
 strúhaný




Postup

  1. 1

    Potrebujeme 1 jahňací krk, pokrájaný na plátky hrubé 2 cm. Z jedného krku vyjde zvyčajne 7 až 10 kúskov, záleží aj od veľkosti. Ďalej 5 - 6 stredne veľkých zemiakov a 1 veľkú cibuľu. Zemiaky a cibuľu očistíme a necháme v celosti. Vôbec nič netreba krájať ;-) Ďalej mleté biele korenie a korenie štyroch farieb drvené - ja som si ho rozdrvila tesne pred varením.

  2. 2

    Do hrnca dáme mäso, zemiaky, cibuľu, soľ, korenie a zalejeme to celé vodou. Stačí zaliať 1 - 2 prsty nad obsahom, až tak veľa vody netreba, to nie je polievka. Ja som dala cca 2,5 l vody. Takto varíme až do mäkka. Ja to varím niekedy už podľa zvyku aj v kuchte 40 minút. Je to rýchlejšie a praktickejšie :-) Netreba sa vôbec báť, že sa vám zemiaky rozvaria, všetko bude naraz mäkučké :-)

  3. 3

    Na dochutenie si pripravíme citrón a na jemno nastrúhame cesnak, ktorý zmiešame s trochou soli a trochou vody. Dochutí si každý sám vo svojom tanieri :-)

  4. 4

    Podáva sa dobré horúce, s chlebom poprípade aj čerstvou cibulou. Prajem dobrú chuť!

    Hašlama / Haşlama - turecký guláš (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

45678
@cezminas milá, Ty tak krásne a dokonale odpíšeš Tebou pripravené jedlo, že sa nedá pochybovať o jeho skvelej chuti:-) si šikovná a milá, pozdravujem Ťa :-)
zolik
@cezminas
Normalne si ma zblbla. Pozeram video a dole citam sprievodny text. Az po dobrych dvoch minutach zrazu v hlave blikacka. Momentmal ved ja som na Vareche a citam v nemcine.
A @45678 asi myslela, ze Tebou pripravene jedlo pekne popises a nie ze ho hned aj odpises :-)
cesminaz
@zolik (31.7.2021 22:50)

:-)))) a čo ty vieš ako to myslela?! Ved aj odpísať sa dá krásne :-))) Tá nemčina preto milá @zolik lebo máš mobil/laptop nastavený na nemecký jazyk :-) Prekladám titulky do nemčiny, angličtiny a turečtiny :-) a kto v akom jazyku používa svoj mobil, tak v tom jazyku sa mu ukáže názov receptu aj titulky :-) V tvojom prípade predpokladám je to nemčina. Je to viac práce, ale ako sa vravý "bez práce nie sú koláče" ;-)) Pozdravujem a pekný den prajem.U nás je práve búrka...
cesminaz
@45678 (31.7.2021 22:19)

Dakujem ti velmi pekne za pochvalu a milý komentík, potešil a aj pobavil hned takto zrána :-)) No tuto tak vela písané ani nieje, lebo je to video a v ňom vidí človek všetko. Je to len taký rýchly kratší text, keďže je to povinné aj pri videoreceptoch.. Pekne pozdravujem a krásny den prajem!
cesminaz
@mariamka ano "musí" byť jahňacie, inak to nebude to isté jedlo s tou chuťou :-) Ale kludne sa dá použiť aj kúsok z jahňacieho stehna (aj s kosťou) namiesto krku. Oplatí sa vyskúšať, ja mám toto jednoduché jedlo velmi rada. Pozdravujem :-) @terinka dakujem za milé slová :-) Pozdravujem a príjemný deň všetkým.
frezia68
Už dlhšie hľadám u nás jahňacinu,lebo mám dobrý recept z YT, lákavo upečená,vyzerá chrumkavo a mäso sa odlupuje od kostí. Len ponuka žiadna :-(.
kvakac
Priznám sa z jahňacieho krku som to ešte neskúsil. Až ho zoženiem urobím. Ja toto isté robím z morčacieho krku, len cesnak tam pridám hneď a ešte jednu zelenú papriku pikantnú. Mám rád ten krk oberať pritom zajedať to zemiakom a vývarom. Je to dobrota. Z jahňaciny to bude isto tiež veľmi chutné. Vieš u nás je Jahňacina luxus a úzko - profilový tovar. Asi pred mesiacom som jahňací krk zohnal v Kauflande, tak som ho upiekol s tymianom plus červené korenie a veľmi nám chutil. Vďaka za inšpiráciu a peknú nedeľu želám.
cesminaz
@45678 (1.8.2021 18:51)

No dakujeme za objasnenie slova :-) Vidíš @zolik nakoniec sa z toho vykľulo celkom iné slovo než sme si mysleli ;-)) Dokonca už s tretím významom ;-)
1x zolik
cesminaz
@kvakac (1.8.2021 13:35)

No ano, uznávam, že jahňacina sa možno nedá zohnať všade tak lahko. My ju kupujeme v Rakúsku, tam ju dostať bohato kúpiť v každom tureckom obchode :-) Predávajú ju klasicky ako hovädzie a kuracie mäso. Krk som ešte pečený nerobila, piecť zvyknem väčšinou stehno, alebo kotlety. Ináč ten cesnak sa zato nedáva spolu variť, lebo to dá inú chuť. Takto samé to má tiež výbornú chuť, ale ak niekto chce, tak si môže zvlášť pridať ten cesnak a aj citrónovú šťavu :-) Je to už zvyk :-) Dakujem pekne za komentár a prajem príjemný večer.
cesminaz
@frezia68 naozaj škoda, že ju tak lahko u vás nedostať :-( aj pečená je fantastická. @haji :-)) rada by som ťa ponúkla. Turci majú 2 jedlá podobné nášmu klasickému gulášu..Jedno je táto Hašlama a druhé sa volá Yahnisi (Jahnisi) To Jahnisi je normálne červené s mletou paprikou, ale táto Hašlama je bez :-) Obe sú výborné.
2x haji a zolik
zinnajdha
Na začiatku kovidom zblbnutej doby mali chovatelia oviec problém s odbytom jahňaciny, vraj sa zastavil vývoz. V obchodoch asi pred pol rokom bolo nadbytok jahňaciny málokto ju kupoval. Aj pred týždňom som vo Freši videla veľa balíčkov jahňaciny. Ľudia u nás, kde chov oviec je tradíciou, si odvykli od tejto delikatesy.
Počula som, že aj v Kauflande a Bille ju stále ponúkajú.
zinnajdha
@cesminaz , páči sa mi ten turecký guľáš. Najviac mi vyhovuje, že doň nepatrí to obrovské množstvo červenej papriky. Myslím, že červená paprika by mu odobrala výnimočnú chuť.
Pri najbližšej príležitosti ho uvarím.
cesminaz
@zinnajdha (2.8.2021 11:35)

Budem rada ak vyskúšaš, je naozaj výborný :-) Do tohto gulášu v žiadnom prípade paprika nejde. Je to presne ako píšeš, tá by mu odobrala jeho skvelú výnimočnú chuť. Vdaka za komentík a ak ho raz vyskúšaš, daj vedieť prosím ťa :-)
1x zolik
zolik
@cesminaz (1.8.2021 19:04)
Najprv si recept popises, potom podpises a nakoniec odpises. Dokonala postupnost. A taky pekny, jednoduchy recept to je/bol. :-)
zolik
@cesminaz (3.8.2021 09:44)
Tak to bez akyhkolvek pochybnosti! Dufam len, ze si o tom nepochybovala :-)
Pekny vecer


elenas
Jednoduché a chutné jedlo, treba niekedy vyskúšať. Už len zohnať tu jahňacinu.
kvakac
Tak som to skúsil. Je to dobré a hlavne diétne. Chuť tej jahňaciny dobré vynikne. Dievčence si chválili, no ja som tam musel pridať cibuľu a cesnak. Vďaka za recept.


cesminaz
@kvakac (5.8.2021 10:08)

Vdaka za vyskúšanie a odozvu milý @kvakac ! Možno to je aj vec zvyku, najmä pre takého kto nič podobné ešte nejedol :-) Inak aj ja si vždy dochutím ešte svoju porciu trochou cesnaku a pár kvapkami citrónu :-) Pekný deň prajem.
1x kvakac
mescalero68
Varil som s jahniačieho stehna s kosťou,veľmi dobré to bolo,práve sme dojedli aj stým cesnačikom a citronovou šťavou,ďakujem za výborný recept.
altyn
Tak som konečne zohnal jahňacie. Síce nie krk, ale pekné rebrá. Neviem čo ma ťahalo k tomuto receptu, vravel som si že to nemôže byť tak dobré, veď je to príliš jednoduché... Ale som sa veľmi mýlil! @cesminaz výborný, chutný a tak jednoduchý recept. Ďakujem ti zaň! Vôňa sa začala šíriť už po polhodine varenia a chutilo to už pri koštovaní, bez doplnkov. No s nimi to bola úplná lahôdka.


altyn
@altyn (29.9.2021 14:45)

Zabudol som dodať že pre mňa nebolo treba ani pečivo, ten zemiak stačil. :-)))
cesminaz
@altyn (29.9.2021 14:45)

No vidíš, ako sa vraví " zdanie občas klame" ;-) Ja toto jedlo zbožňujem, jeho chuť je nezamenitelná a jeho príprava až smiešne lahká :-) To, že sa do tohto jedla nepoužíva kopa korenín, neznamená že jedlo nemôže byť chutné. Jedlá bez miš-maš korenia si jednoducho udržia svoju vlastnú/originálnu chuť :-) Som velmi rada, že chutilo a vdaka za tvoju odozvu aj s fotkou :-) Maj sa krásne!
marianne
Tento rcp sa mi pridá. Vždy kupujem polovicu jahniatka a ten krk som vždy len na polievku s krupicovými haluškami dávala, nevedela som, čo s ním. Určite tento Tvoj guláš vyskúšam. Vďaka dobrá víla.