Halloumi s paradajkami, medom a cesnakom

elixir - fotkaelixir, 28. mája 2014
Halloumi s paradajkami, medom a cesnakom
Foto: elixir

Čoraz viac preferujem jedlá rýchle a jednoduché na prípravu. Možno inšpiruje aj niekoho z vás.

2
porcie
5 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
8 ks
1 ČL
2 PL (alebo obyčajný)
2-3 strúčiky
6 lístkov
3 ks (stredne veľké)
50 ml




Postup

  1. 1

    V osolenej vode dáme variť ošúpané, pokrájané zemiaky. Umyjeme paradajky a bazalku. Lyžicu oleja zmiešame s lyžičkou medu. Halloumi rozrežeme na dva plátky po dĺžke a ešte prepolíme.

  2. 2

    Pred dovarením zemiakov panvicu rozhorúčime, dáme na ňu halloumi a oprážame z oboch strán do zlatohneda; po obrátení na druhú stranu pridáme do panvice aj cherry paradajky.

  3. 3

    Do uvarených a scedených zemiakov pridáme mlieko, lyžicu olivového oleja, pretlačený cesnak a roztlačíme ich. Dobre premiešame, naložíme na taniere aj s paradajkami, halloumi a bazalkou, a polejeme zmesou oleja a medu.

Diskusia k receptu

tiginko
halloumi mám veľmi rada, vždy po ňom striehnem v Lidli, a čo je dobré, dá sa pomerne dlho skladovať. A tak nikdy neodolám a kúpim viac, nesmie chýbať pri žiadnej grilovačke, rada ho dávam na malé kúsky nakrájaný opečený do krémových polievok, alebo na cestoviny, podľa jedného receptu od @palokuchki. Vďaka za ďalšiu inšpiráciu @elixir , určite vyskúšam
radost
múdry ujček gúgl mi povedal-že je to syr..ale-netuším-aj u nás ho kúpim..??určite bude drahý..ovčí s kozím..všetky poctivé syry máme veľmi radi..
@elixir..jednoduch ý recept..to je moja uprednostňovaná voľba..a foto-darí sa ti dobte toto..:-)
1x elixir
pusta
halloumi je pevný syr, ktorý sa pečením, grilovaním neroztečie, ale opečie na povrchu a ponechá si svoj aj v celku, či na plátky rôznej asi 1 - 2 cm hrúbky.
Halloumi sa považuje za národný syr Cypru, vyrába sa z kozieho alebo ovčieho a kravského mlieka, s pridaním mäty. možno ho variť, opekať, grilovať, strúhať, jesť priamo, taký ako je. má lahodnú chuť, je ľahko stráviteľný.. často je samostatným jedlom, podáva sa s kyperským červeným vínom, je to pochúťka.
nádherné prudko jedlé foto.
krásny jednoduchý a chutný recept
2x li a elixir
havino
@elixir , recept super, fotka nádherná, o tom syre nemám ani potuchy

@2010 vdaka, aspon týmto spôsobom v komentároch si rýchlo a včul uložím tvoje pridané recepty
eviana
@elixir , krásne jedlo, dokonalé úvodné foto, túto kombináciu chutí milujem. Veľmi chválim, pochutila by som si :)
1x jerica
elixir
Ďakujem za komentáre aj za tipy na iné úpravy a budem sa tešiť, ak vyskúšate :)
afataga
veru by som si aj ja dala, len s inou priloho, pucene zemiaky nemusim, ale ostatne beriem
denyany
O tomto syre som už počula, nemala som možnosť ochutnať ho. Píšu, že je to slaný syr, tak neviem, či len jemne slaný alebo silno slaný ako niektoré druhy balkánskeho syra. Ja tie viac slané nemusím, preto sa pýtam.
elixir
Halloumi je dosť slaný tiež, ale menej slaný než feta, aspoň mám taký dojem. :)
jujoska
mne sa zda dost slany, hlavne po ogrilovani, ked este strati tekutinu. Preto je potrebne si to uvedomit pri kombinacii s inym jedlom, resp. so zeleninou (mimochodom s tou je to idealne spojenie) Pekny jednoduchy recept @elixir
1x elixir
elixir
@jujoska ďakujem :) veru tak a hlavne ho už nesoliť :)
@marienka44 áno, ja to tak robievam, na nepriľnavej panvici ale... on pustí vodu a sa mi zdá, že sa lepšie opečie bez oleja. :)
denyany
Možno skúsim ugrilovať, ale odrádza ma to, že je dosť slaný, ako píšete.Ak by mi nechutil, manželovi slané nevadí...:-)
evanaaa
Mám dojem, že syr Halloumi som videla aj v Kauflande ( pri fete a pod. syroch).
ildinka
Je naozaj výborný,ak chodíte do Rakúska na nákupy tam ho majú....
kukulienka71
@elixir , ďakujem za tip na fantasticky chutný obedík, natrafila som na bazalkové halloumi, tak som hneď vyskúšala tvoj recept, nemá chybu. Dcére som robila halloumi ochutené chilli, veľmi nám chutilo. Už som bola taká hladná, že som zabudla poliať olejom s medom, až počas jedenia ma napadlo, dá to jedlu šmrnc!

1x elixir




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia