Guľky z jahňacieho mäsa s mätovým jogurtom fotorecept

lusinkab - fotkalusinkab, 23. marca 2013
Guľky z jahňacieho mäsa s mätovým jogurtom (fotorecept)
Foto: lusinkab

Nedávno sme boli v jednej reštaurácii a ako predjedlo sme si dali tieto guľky či sú presne také isté to vám neviem povedať ale Zobraziť celý popisNedávno sme boli v jednej reštaurácii a ako predjedlo sme si dali tieto guľky či sú presne také isté to vám neviem povedať ale tak mi zachutili,že som sa rozhodla improvizovať a pripraviť ich doma. Z toho čo som pochytila v ich chuti vznikol tento recept a keďže s výsledkom som bola veľmi spokojná tak som sa rozhodla podeliť aj s vami.

Suroviny

Mäsové guľky:
550 g
1 ks
1 ks (malá)
3 strúčiky
3 ČL
1 ČL
1/2 ČL
1 1/2 ČL
podľa chuti
1 ČL
Mätový jogurt:
250 g
1 hrsť
2 kl
Ostatné:
700 g
2 PL
2 ks
250 ml




Postup

  1. 1

    Do väčšej misky si dáme mleté mäso,na drobno nasekanú cibuľku a cesnak,vajíčko a pridáme ostatné koreniny a semienka. Miešame ručne až kým sa nám všetko pekne nespojí.

    Guľky z jahňacieho mäsa s mätovým jogurtom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z mäsovej hmoty začneme tvarovať malé guľky z tohto množstva mi vyšlo 23 guliek. Ukladáme na tanier alebo na nejaku tácku a urobené guľky dáme na 30 minút odpočívať do chladničky.

    Guľky z jahňacieho mäsa s mätovým jogurtom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po pol hodine si na väčsej panvici rozohrejeme olej aj s jednou čerstvou chilli papričkou (to je len na chuť druhú som pridala nekôr). Na rozohriaty olej poukladáme guličky a pečieme zo všetkých strán. Ja guľky nepretáčam len ich tak po panvici kotúľam ale len zľahka aby nám nepopraskali alebo sa nerozpadli.

    Guľky z jahňacieho mäsa s mätovým jogurtom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď sú guľky pekne upečené zo všetkých strán tak ich z panvice vyberieme bokom na tanier .......jednu som už musela ochutnať.

    Guľky z jahňacieho mäsa s mätovým jogurtom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do tej istej panvici s výpekom kde sme pripravovali guľky vylejeme Passatu a pridáme 250 ml vody, soľ podľa chuti, jednu na drobno nasekanú čerstvú chilli papričku a varíme na silnom ohni cca 25 minút až kým nám omáčka pekne nezhustne. Pridáme guličky späť do paradajkovej omáčky a povaríme na miernom ohni cca 10 minút. Vypneme a môžme servírovať. Kto chce môže si pripraviť hustú omáčku v inom hrnci a potom len pridat k tým guľkám ale načo špiniť veľa vecí ak netreba.

    Guľky z jahňacieho mäsa s mätovým jogurtom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď nám ešte na začiatku guľky oddychujú v chladnčke tak si pripravíme mätový jogurt.

    Guľky z jahňacieho mäsa s mätovým jogurtom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mätu nasekáme na drobno,pridáme k jogurtu, dochutíme rímskou rascou a zamiešame. Odložíme do chladničky aby pekne prešli všetky chute a podávame buď pokvapkané po mäsových guľkách alebo len ako prílohu bokom.

    Guľky z jahňacieho mäsa s mätovým jogurtom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tieto mäsové guľky sa môžu podávať ako predjedlo alebo aj hlavné jedlo s tým čo komu chutí mne k tomu stačil domáci upečený chlebík a ľadový čaj.

    Guľky z jahňacieho mäsa s mätovým jogurtom (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

pusta
úžasný recept. až sem cítim tú lahodnú chuť jagňacích guliek, ktorá fantasticky harmonizuje s jogurtom s čerstvou mätou. gratulujem. :-)
mesiar50
Skvelý recept ako aj ostatné tvoje recepty. A finálny výrobok hovorý sám za seba.
Zaujala ma pestrosť a jedinečnosť používaných ingrediencií resp.korenín.Si naozaj šikovná mladá gazdinka.Recept skopírovaný.
Ďakujem a prajem ti všetko dobré
mijaita
Perníkové koření? Jak jsi k tomu došla? To musím vyzkoušet, může to být skvělé! Mátový dip ráda dělám k takovým a jiným kuličkám, přidávám limetku, limetkovou kůru a česnek. Vyzkoušej, je úžasně pikantní a svěží a k masům se hodí. Já zas vyzkouším mátu s jeerou! Tu kombinaci také neznám.
mijaita
Recept na perníkové koření domácí :
1 PL mleté skořice
7 drcených hřebíčků
4 rozdrcené kuličky nového koření
1 PL jemně nastrouhané citrónové kůry
1 PL jemně nastrouhané pomerančové kůry
1 PL jemně nastrouhaného anýzu
špetka mletého badyánu
slavka2012
Velmi pekny recept, mas ich naozaj ukazkove :-). Inak tieto gulky su tiez tak trochu univerzalne rozsirene jedlo, podobne ako rozne pastely a pirohy. V Argentine ich volaju albondigas a pripravuju z hovadzieho masa, v Portugalsku zas almondegas a tiez sa podavaju v paradajkovej omacke. Zaujalo ma to pernikove korenie a matovy jogurt , ukladam, a urcite uvarim.
1x kassia
mijaita
Zapomnela jsem napsat, ze je to krasny recept a fotky! :-)
lusinkab
@pusta a @mesiar50 dakujem vam obom :-) tiez obdivujem stale vase recepty velmi si to od vas cenim. @mijaita haha s tym perníkovým korením je to tak trosku sranda zaujalo ma to pri jednom recepte od @ethanel a povodne som chcela dat len klinceky a skoricu ale akosi mi dosli tak som pridala pernikove korenie nie je ho tam velmi citit. Inaksie velmi pekne dakujem za tvoj komentar aj recept na dalsi dip a domace pernikove korenie takze budem musiet vzskusat. @slavka2012 dakujem velmi pekne za tvoj komentar no s tymi gulickami to je pravda kazda krajina ich pripravuje na vseliake mozne sposoby napriklad na sicilii odkial je moj priatel robia z telacieho masa,hrozienkami a piniovymi orieskami co su tiez vyborne :-) budem rada ak vyskusas
angast
vynikajúci recept . Kedže ja moc paradajkovú omáčku nemusím ak
sa nenahneváš skombinujem tvoj recept s @eldina a budem mať
zdravé jahňacie guľky s mätovo , vajcovo , jogurtovou omáčkou
a bude to fantastické. Vidieť , že obe máte veľmi radi guľky , preto
vznikajú také výborné recepty.
slavka2012
@lusinkab , no tak a teraz mam chut vyskusat aj tie sicilske! Myslim, ze takato porovnavacia gastronomia je strasne zaujimava vec :-).
ethanel
@lusinkab super spracovany recept, foto dokumentacia ani nehovorim, urcite aj tak chutili, si sikovnica. Pernikove korenie dodava silnym chutiam niektoreho masa prijemnu chut a vonu a cenim si ze si ma spomenula vo svojom komente. ;) Preto aj v UK podavaju matovu omacku k jahnacine :) pekny pozdrav z UK
afataga
tak toto musi byt dobrota, uz som sa zlakal, ze si zabudla na chilli, lebo ako ta poznam, tiez ho mas rada, len ja nemam rada jahnacie maso, viem si to predstavit aj z hovadzieho
lusinkab
@agast dakujem za tvoj komentar nemohla som sa prestat smiat .... a nemala by som sa preco hnevat ved kazdi si da k svojim gulkam to co ma najradsej @slavka2012 no ja si to tiez myslim to je na tom zaujimave,ze napriklad jeden druh jedla ktorz je v podstate ten isty sa da urobit na tisice sposobov @ethanel dakujem za tvoj komentik velmi ma potesil,no a preco by som nespomenula ak to je pravda no zila som 6 rokov v UK a to si pamatam na moj prvy sok ked mi zakanik povedal,ze chce matovu omacku k masu akosi mi to neslo do hlavy ale ked som ochutnala tak mata a jahnacina su naj kamosi ...btw.v Bath som bola pre niekolkymi rokmi dokonca dvakrat krasnucke malicke mestecko.... @afataga ja na chilli zabudnut to by asi hriech bol :-) ja ho musim mat stale doma,najnovsie mi kamoska z indonezie poradila trik umyt ich dat do plastovej nadoby a hodit do mraznicky takze uz to robim len tak :-) ... no ono kludne mozes aj s hovadzim robila som nieco podobne ale z hovadzieho na gulkach s paradajkovou omackou nemas co pokazit :-)
tiginko
@lusinkab perfektný recept. Zladené netradičné chute, ja by som asi odvahu nemala. Musela by som najprv ochutnať skôr ako pripravím...inak mätový jogurt rada v lete využívam, teda bez rímskej rasce. Nielen na ovocné šaláty, ale aj na grilovaného lososa napríklad...a tie štipľavé papričky mávam aj ja v mrazáku celoročne. Majú výhodu, že sa dajú krájať takmer hneď po vybratí
pusta
@lusinkab , zabudla som, že tie chute sú pre mňa známe. sama som podobnou plnkou plnila podľa libanonského rp cukety a vynikajúce...škorica úžasne chutí aj v jedlách na slano.
podľa môjho názoru, je tento tvoj recept vhodný ako luxusné jedlo aj na veľkonočný stôl a kľudne by som ho dala do veľkonočnej súťaže na prvé miesto práve pre tú výnimočnú chuťovú kombináciu so sviežim mätovým jogurtom ako symbol sviatkov a jari :-)
elixir
@lusinkab doma takéto receptíky veľmi ľúbime, určite skúsime :) ...a jedlo je krásne naservírované, 1* ...
havino
@Luci , včera som čítala, že sa ideš pohrať s guľkami, nuž dobre si sa pohrala výsledok je dokonalý. Mňa tiež zaujalo pernikové korenie u terinky od @ethanel , kedže mne veľmi chutí, mám odvahu, vyskúšať pridať ho do jedla, chilli u mňa tiež musí byť. Tvoje guľky aj ja urobím z hovädzieho. Super fotopostup, nádherne naservírované.
lusinkab
@tiginko prid na kostovku :-) este stale mam v chladnicke a tak isto mi aj vonku zabky vykvakuju aj som sa ich pokusila nejako odstranit ale aj ked idem za zvukom tak ich neviem najst :-)))) mozno by si pomohla .... a st tymi chilli paprickami je to parada vytiahnes a pouzijes a ani sa nezkazia :-) @pusta dakujem :-))) ono s jahnacim maskom idu take koreniny velmi dobre spolu :-)@elixir dakujem budem rada ak vysksuas :-) @havinko :-) hej hej tak trosku som sa pohrala co ine tym chlapom blaznivym clovek moze napisat :-) dakujem za tvoj komentik velmi si ma potesila :-)
lusinkab
hahahaha @tiginko rozmyslala som nad tym ale mne ich je luto ja som ich chcela odchytat a niekde ich premiestnit kedze mi tu kvakaju celu noc pod oknom :-)
danda3
Mňam, ale si mi narobila chute, výborný recept !♥
2010
Jej, ake pekne polpettine si ty navyrabala, super :-)
lusinkab
@babav @stacy77777 @danda3 @2010 velmi pekne Vam dakujem som rada,ye sa paci :-) @angast dobry napad len teraz neviem ked ich nahodou odchytim co s nimi spravit :-) ci ich zjest alebo niekde odniest :-) kedze dnes v noci mali zase diskoteku pod oknom :-)
tiginko
@lusinkab čo ja by som teraz dala za žabiu diskotéku! U nás vyhrávajú dnes ráno opäť snehové vločky...na dolniakoch!
lusinkab
:-) @tiginko no ono to az taka sranda s nimi nie je kedze oni su niekde poskryvane ale keby si prisla tak verim tomu,ze by vysli von sa ukazat lebo takej zabke ako si ty by neodolali :-)
elixir
@lusinkab dnes sme mali toto jedlo, aj keď trošku pozmenené, na obed. Ten nápad pridať mätu je úplne úžasný, aj perníkové korenie sa tam hodilo, nebolo príliš výrazné. Len sa tak zaprášilo za jedlom :)



lusinkab
Jej @elixir tak to si ma velmi potesila aj s fotkou aj s tym,ze vam chutilo :-) krasnucka fotka a verim,ze sa po nich zaprasilo kedze u nas to dopadlo tak isto :-) pekny dnicek ti prajem
angast
@lusinkab
kúpil so si polovicu jahniatka, ale bolo bez guliek. Guľky asi ostali na
tej druhej polovici. Tak ho teda upečiem a ukážem ti bezguľkové jahňa. Pekné sviatočné dni ti prajem.
lusinkab
hahahahhaa @angast :-) ale masko treba pomliet a tak gulky urobit ... alebo mozno sa tie gulky niekde po ceste stratili :-) no tak sa tesim aspon na fotku teda :-) prajem aj tebe a celej tvojej rodinke krasne sviatky :-)
lusinkab
Jej dakujem aj ja tebe chalpec velky prajem len tie naj sviatky nech ich prezijes v pokoji a radosti :-) krasnu velku noc ti zelam :-)
cesminaz
Nadherne,chutne super jedlo ;-D...tento recept som este nevidela,musel mi ubehnut :-))) ukladam
frezia
Neviem, ako mi mohlo toto super jedlo uniknut. Uz je naplanovane.
tatranocka
Hmm...toto by som chcela ochutnať...asi až na Veľkú noc,keď bude jahňacina v predaji.Škoda,že autorka už dlhšie nepridáva recepty.
1x viera1
frezia
Toto bajecne jedlo sme mali dnes k obedu. Treba pridat do mäsa skutocne vsetky koreniny, ktore su v recepte a vznikne jedno velmi zaujimave vonave jedlo. Do omacky som pridala este cerstvu skoricovu bazalku a listok cerstvej stevie, lebo sa mi omacka zdala trocha kysla. Zalezi to aj od toho, ake paradajky pouzijete.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia