Guľky z jahňacieho mäsa s mätovým jogurtom (fotorecept)
Autor receptu: lusinkab
Nedávno sme boli v jednej reštaurácii a ako predjedlo sme si dali tieto guľky či sú
presne také isté to vám neviem povedať ale tak mi zachutili,že som sa rozhodla
improvizovať a pripraviť ich doma. Z toho čo som pochytila v ich chuti vznikol tento
recept a keďže s výsledkom som bola veľmi spokojná tak som sa rozhodla
podeliť aj s vami.
Postup
- Do väčšej misky si dáme mleté mäso,na drobno nasekanú cibuľku a cesnak,vajíčko a pridáme ostatné koreniny a semienka. Miešame ručne až kým sa nám všetko pekne nespojí.
- Z mäsovej hmoty začneme tvarovať malé guľky z tohto množstva mi vyšlo 23 guliek. Ukladáme na tanier alebo na nejaku tácku a urobené guľky dáme na 30 minút odpočívať do chladničky.
- Po pol hodine si na väčsej panvici rozohrejeme olej aj s jednou čerstvou chilli papričkou (to je len na chuť druhú som pridala nekôr). Na rozohriaty olej poukladáme guličky a pečieme zo všetkých strán. Ja guľky nepretáčam len ich tak po panvici kotúľam ale len zľahka aby nám nepopraskali alebo sa nerozpadli.
- Keď sú guľky pekne upečené zo všetkých strán tak ich z panvice vyberieme bokom na tanier .......jednu som už musela ochutnať.
- Do tej istej panvici s výpekom kde sme pripravovali guľky vylejeme Passatu a pridáme 250 ml vody, soľ podľa chuti, jednu na drobno nasekanú čerstvú chilli papričku a varíme na silnom ohni cca 25 minút až kým nám omáčka pekne nezhustne. Pridáme guličky späť do paradajkovej omáčky a povaríme na miernom ohni cca 10 minút. Vypneme a môžme servírovať. Kto chce môže si pripraviť hustú omáčku v inom hrnci a potom len pridat k tým guľkám ale načo špiniť veľa vecí ak netreba.
- Keď nám ešte na začiatku guľky oddychujú v chladnčke tak si pripravíme mätový jogurt.
- Mätu nasekáme na drobno,pridáme k jogurtu, dochutíme rímskou rascou a zamiešame. Odložíme do chladničky aby pekne prešli všetky chute a podávame buď pokvapkané po mäsových guľkách alebo len ako prílohu bokom.
- Tieto mäsové guľky sa môžu podávať ako predjedlo alebo aj hlavné jedlo s tým čo komu chutí mne k tomu stačil domáci upečený chlebík a ľadový čaj.