Guľky z jahňacieho mäsa s mätovým jogurtom (fotorecept)

Autor receptu: lusinkab

Nedávno sme boli v jednej reštaurácii a ako predjedlo sme si dali tieto guľky či sú presne také isté to vám neviem povedať ale tak mi zachutili,že som sa rozhodla improvizovať a pripraviť ich doma. Z toho čo som pochytila v ich chuti vznikol tento recept a keďže s výsledkom som bola veľmi spokojná tak som sa rozhodla podeliť aj s vami.

Suroviny

Postup

  1. Do väčšej misky si dáme mleté mäso,na drobno nasekanú cibuľku a cesnak,vajíčko a pridáme ostatné koreniny a semienka. Miešame ručne až kým sa nám všetko pekne nespojí.
  2. Z mäsovej hmoty začneme tvarovať malé guľky z tohto množstva mi vyšlo 23 guliek. Ukladáme na tanier alebo na nejaku tácku a urobené guľky dáme na 30 minút odpočívať do chladničky.
  3. Po pol hodine si na väčsej panvici rozohrejeme olej aj s jednou čerstvou chilli papričkou (to je len na chuť druhú som pridala nekôr). Na rozohriaty olej poukladáme guličky a pečieme zo všetkých strán. Ja guľky nepretáčam len ich tak po panvici kotúľam ale len zľahka aby nám nepopraskali alebo sa nerozpadli.
  4. Keď sú guľky pekne upečené zo všetkých strán tak ich z panvice vyberieme bokom na tanier .......jednu som už musela ochutnať.
  5. Do tej istej panvici s výpekom kde sme pripravovali guľky vylejeme Passatu a pridáme 250 ml vody, soľ podľa chuti, jednu na drobno nasekanú čerstvú chilli papričku a varíme na silnom ohni cca 25 minút až kým nám omáčka pekne nezhustne. Pridáme guličky späť do paradajkovej omáčky a povaríme na miernom ohni cca 10 minút. Vypneme a môžme servírovať. Kto chce môže si pripraviť hustú omáčku v inom hrnci a potom len pridat k tým guľkám ale načo špiniť veľa vecí ak netreba.
  6. Keď nám ešte na začiatku guľky oddychujú v chladnčke tak si pripravíme mätový jogurt.
  7. Mätu nasekáme na drobno,pridáme k jogurtu, dochutíme rímskou rascou a zamiešame. Odložíme do chladničky aby pekne prešli všetky chute a podávame buď pokvapkané po mäsových guľkách alebo len ako prílohu bokom.
  8. Tieto mäsové guľky sa môžu podávať ako predjedlo alebo aj hlavné jedlo s tým čo komu chutí mne k tomu stačil domáci upečený chlebík a ľadový čaj.