Guláš podľa Jamieho Blanca

jamie88 - fotkajamie88, 2. septembra 2014

Milujem ho !!! :) môže sa pripravovať klasicky alebo ako kotlíkový.

10
porcií
60 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
0,5 kg
0,5 kg
1 kg
5 strúčikov
1 ks na zahustenie
0,5 kg
0,5 kg




Postup

  1. 1

    Umyté mäso nakrájame na menšie kocky. Rozdelíme do misiek zvlášť bravčové a zvlášť hovädzie. Pretože hovädzie budeme pripravovať dlhšie ako bravčové. Obe mäsa zasypeme Gulášovým korením, premiešame a dáme do chladničky odpočívať. Nakrájame si cibuľu, cesnak, paradajky a papriku. Zemiaky očistíme a taktiež nakrájame. Keď to máme všetko pripravené môžeme začať variť.

  2. 2

    Do hrnca nalejeme olej. Necháme ho rozpáliť, pridáme cibuľu a cesnak. Keď je cibuľa s cesnakom orestovaná do zlata pridáme hovädzie mäso, podlejeme ho trochu vodou, prídáme soľ, cele čierne korenie, mletú rascu a hrniec zakryjeme pokrievkou. Mäso necháme dusiť, pokiaľ mierne nezmäkne.

  3. 3

    Keď máme hovädzie mäso trochu mäkké pridáme k nemu bravčové a papriku. Znovu prikryjeme a necháme dusiť približne 10 minút.

  4. 4

    Po desiatich minútach pridáme nakrájané zemiaky, paradajky a zalejeme to vodou. Zakryjeme a necháme variť pokiaľ nebude mäso mäkké a zemiaky sa nebudú mierne rozpadávať.

  5. 5

    Nakoniec si očistite zemiak a na jemno ho nastrúhajte. Pridajte do gulášu. Nechajte guláš zovrieť. Prípadne dochuťte.

  6. 6

    Podávajte s chlebom (najlepšie domácim). Dobrú chuť ;)

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
asu
asu
Jamie88, nechcem jalovo kritizovať, ale guľáš (akýkoľvek) z bravčového karé a hovädzieho zadného bude suchý.......Aj keď poviem popravde, že už som ho jedol aj zo sviečkovej.
Guľášové mäso na krave a prasati je na ich druhej strane.
Inšpiruj sa radšej niekým z guľášových zemepisných šírok
macinko14
asu . Moja reč .....a tiež som jedol guláš zo sviečkovej ako výsledok kuchárskych začiatkov mojej ženy. Dnes robí špičkový guláš tak ako sa patrí ale najlepší ten kotlíkový. Len preto som pridal koment .
boxik
Aj ja som jedol guláš zo sviečkovej, pravej , to keď nám a svojim rodičom vnučka s vnukom chceli urobiť radosť a navarili obed, guláš z mäsa čo našli v chladničke. Samozrejme že sme ho iba s miernym poučením o druhu mäsa zjedli pretože nebol zlý , ale suchý to rozhodne bol. Je to už desať rokov a odvtedy je vnuk hlavnou osobou pri gulášpartiách, pretože sa medzitým stal profesionálnym kuchárom a jeho guláš je božský.
evanaaa
No neviem, ja by som to nenazvala guľáš, keď, tak len dusené mäso na šťave ak tam nejaká je. Robiť guľáš z karé a z hovädzieho zadného by som ani neskúšala, nehovorím, že to nemohlo byť dobré, ale tá pravá chuť tam asi nebola. Treba ochutnať aj z hovädzieho mäsa vhodného na guľáš a uvidíš ten rozdiel. Ani postup sa mi nezdá správny, veď prvá sa osmaží cibuľa, potom sa dá ml. paprika ( rasca) a napokon mäso a tiež, že je to robené na oleji a nie na masti. Ale na druhej strane, tých spôsobov na guľáše je veľa, každý si môže ten svoj vybrať.
svedka
@evanaaa prave preto pridal on vlastny ,aby ukazal iny styl gulasu-tak,ako robi on ,nie ako robis ty...ja robim podbne.Uplne zbytocne poucujes,pravdu moze mat kazdy,ak teda nevlastnis patent na gulas :) Neber to v zlom,ale...
1x svedka
staflik
@evanaaa , nauč sa prosím ťa byť ticho a ak nemôžeš splodiť niečo múdre, tak nepíš nič. Bude to tak lepšie, radšej doma navar guláš po svojom.
mijaita
Já tedy odbornicí na gukáše nejsem, ale jedno vím. Dřív než v receptu zmiňovane koření, nebo @evanaaa papriku, je třeba, aby na cibuli šlo maso!! Orestuje se aby se zatahlo a pak se pod poklickou nechá pustit vlastní šťávu. Až pak se přidává paprika a podlévá se vodou. Horkou vodou!
kukulienka71
iba by som chcela byť múdra, ale chuť a farba červenej mletej papriky sa rozvinie najlepšie v tuku, nie v tekutine/šťave. To som čítala a zbadala aj sama. Podľa mňa je najlepší spôsob najprv na horúcom tuku osmahnúť mäso, aby sa zatiahlo, vybrať ho, opiecť vo výpeku cibuľu, stiahnuť z ohňa, prisypať papriku, nechať trocha postáť a potom vrátiť spolu s mäsom na oheň, osoliť, okoreniť, podliať, zakryť a dusiť.
havino
@kakao , @svedka , @staflik , čo ste už bez súdnosti, či práve súdnosť vás navádza schváliť guláš z karé?? ved dobrý môže byť, ale zahryznem a mäso sa mi na pásiky rozpadá , ved usmerňujte, učte a odporúčte z čoho sa guláš varí, na čo kupovať drahé mäso, ked guláš bude lajový??? by ma gulášovi majstri vysmiali na guláš párty, až im nachystám karé, určite to všetci dobre viete a nerýpte do mňa,ako do @evany
zolik
Ja davam len cistu svalovinu. odrezky a to vsetko mastne co ma v riadnom gulasi byt zabalim do riedkej gazy a varim spolu s mäsom. glejovina sa vyvari a da chut aka ma byt. Tym si usetrim chirurgicke ukony clenov mojej rodiny pri spolocnom stolovani.
zolik
A este nieco. Co je Paprika PCR? A co je gulasove korenie?
svedka
@havino ale ved mas pravdu,ale ide o princip.Ano,nemam sudnost kvoli gulasu :) Ale ked ine maso nemas,hocake pridas a zje sa aj tak.Kazdy si vygoogli,ako by mal gulas vyzerat,aky postup by mal byt spravny.Ale Jamie nam chcel len ukazat,ako to robi on.
1x svedka
kukulienka71
@svedka , nesmej sa:-) či googliť, či v kuchárskych knihách, TV reláciách, na pive, u mäsiara, všade sa dá získať info,ktoré mäso načo je dobré. Hádam nebudeš vyprážať móčing, keď nemáš iné?:-))) Jamie nám ukázal, pekne sme si vymenili názory a každý si vezme, čo mu príde vhod;-) @zolik , to je už vyšší level, o čom píšeš, také nóbl;-) to je druh papriky, tej svetlozelenej. A gulášové korenie je zmes korenín do guláša, predáva sa to tak, všetko v jednom:-)
tiginko
@svedka keď nemám iné mäso na guláš len karé, tak z neho neurobím guláš, ale niečo iné. Aké jednoduché. A keď už teda predsa ten guláš v divnom rozpoložení mysle urobím, tak určite ho nedám na Varechu, lebo presne viem, čo by to vyvolalo. Jedine teda, že by sa jednalo o nováčika v kuchyni, ktorý nemá ešte skúsenosti so správnym výberom mäsa. V tom prípade je mu odpustené. Apropo, kto je Jamie Blanc? PS: @svedka mne sa zdalo, že ty si už celkom zbehlá v kuchyni na to, aby si sa zastávala takéto guláša. Ale zrejme je to len potreba chrániť za každú cenu mladých ľudí proti zvyšku sveta na Vareche, ako sme sa presvedčili aj inde. OK, chápem :-)
svedka
@tiginko ale ved nezvelicuj, prosiiiim ta...zastala som sa @vikulqy-to znamena teraz, ze sa automaticky zastavam všetkých mladých? Dobre, ked to ty povies, tak to asi uz tak bude ;) Ja si radsej spravim gulasik zo sojobeho maska a hotovo :D
svedka
@2010 ved prave,nik nema paent na ,,len´´ gulas :D Inak,ja by som aj z kare zjedla,nech je aj suche,nech sa rozpada,ja nepreberam.Ked robim z odrezkov,tiez sa tam hocico najde a stale si ho kazdy vychvaluje :) Inak z mleteho masa-to je vyborna vec.
pusta
ak neide o tradičný guláš, tak je recept v pohode.
slovo "guláš" v podstate znamená obrazne zmiešať čokoľvek - teda akékoľvek mäso s inými prísadami a koreninami.
taký všehochuť.
v prenesenom slova význame " mám z toho guláš" - mám v tom nejasno alebo zmätok :-)
pusta
*taká "všehochuť"
ospravedlňujem sa :-)
svedka
@tiginko tak pre srandu som chcela tu wiki prepisat,co si tu pridala :D Aby si videla,aky je to zdroj :D
tiginko
jasne @slavka2012 veď guláš môže byť aj z iného mäsa ako hovädzieho, len pochybujem o vhodnosti "suchých" druhov mäsa na tento účel. Zjesť sa to určite dá, ale pre konečný výsledok je určite lepšie použiť mastnejšie, šťavnatejšie druhy. Jedine, že by sa to opieklo na panvici pravda :-)