Grécka ryža s citrónom (príloha)

ryzasos - fotkaRyža SOS, 27. júna 2022. Komerčný recept.
Grécka ryža s citrónom (príloha)
Foto: ryzasos

Tento recept pre vás pripravila Lucka, Fitrecepty. Vynikajúca príloha gréckeho pôvodu, ktorá rozvonia každé jedlo. Aromatická grécka ryža s citrónom sa hodí najmä ako príloha ku grilovanému mäsu, špízom alebo rybám. Ak si chcete ozvláštniť prílohu k jedlám, odporúčam tento recept vyskúšať.
Zdroj: Fitrecepty

3
porcie
20 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
500 ml (zeleninový alebo kurací)
1 ks
1 strúčik
2 ks
1/2 ČL
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ryžu poriadne premyjeme pod tečúcou vodou, aby sme ju zbavili čo najviac škrobu.

  2. 2

    Potom ju zalejeme vodou a necháme 10 minút postáť vo vode. Potom ju znova premyjeme a poriadne scedíme, môžeme ju ideálne aj osušiť v papierovej utierke.

  3. 3

    V hrnci na rozohriatom olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný strúčik cesnaku.

  4. 4

    Keď je cibuľa priesvitná, pridáme do hrnca umytú ryžu a 2 minúty ju restujeme.

  5. 5

    Ryžu zalejeme 500 ml vývaru, osolíme ju a varíme odokrytú do mäkka (približne 15 minút).

  6. 6

    Keď je ryža takmer hotová, zakryjeme ju s pokrievkou a necháme 10 minút postáť (mimo plameňa). Tento krok takisto zabezpečí, že si ryžové zrnká zachovajú ideálnu štruktúru.

  7. 7

    Do hotovej ryže potom vmiešame šťavu z 2 citrónov a kôru z 1 citróna a tiež umytú a nasekanú petržlenovú vňať, prípadne aj kôpor.

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha