Ryža
Grécka ryža s citrónom (príloha)
Autor receptu: ryzasos
Tento recept pre vás pripravila Lucka, Fitrecepty.
Vynikajúca príloha gréckeho pôvodu, ktorá rozvonia každé jedlo.* Aromatická grécka ryža s citrónom sa hodí najmä ako príloha
ku grilovanému mäsu, špízom alebo rybám. Ak si chcete ozvláštniť prílohu k jedlám, odporúčam tento recept vyskúšať.
3 porcie |
20 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Ryžu poriadne premyjeme pod tečúcou vodou, aby sme ju zbavili čo najviac škrobu.
- Potom ju zalejeme vodou a necháme 10 minút postáť vo vode. Potom ju znova premyjeme a poriadne scedíme, môžeme ju ideálne aj osušiť v papierovej utierke.
- V hrnci na rozohriatom olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný strúčik cesnaku.
- Keď je cibuľa priesvitná, pridáme do hrnca umytú ryžu a 2 minúty ju restujeme.
- Ryžu zalejeme 500 ml vývaru, osolíme ju a varíme odokrytú do mäkka (približne 15 minút).
- Keď je ryža takmer hotová, zakryjeme ju s pokrievkou a necháme 10 minút postáť (mimo plameňa). Tento krok takisto zabezpečí, že si ryžové zrnká zachovajú ideálnu štruktúru.
- Do hotovej ryže potom vmiešame šťavu z 2 citrónov a kôru z 1 citróna a tiež umytú a nasekanú petržlenovú vňať, prípadne aj kôpor.