Ryža

Grécka ryža s citrónom (príloha)

Autor receptu: ryzasos

Tento recept pre vás pripravila Lucka, Fitrecepty. Vynikajúca príloha gréckeho pôvodu, ktorá rozvonia každé jedlo.* Aromatická grécka ryža s citrónom sa hodí najmä ako príloha ku grilovanému mäsu, špízom alebo rybám. Ak si chcete ozvláštniť prílohu k jedlám, odporúčam tento recept vyskúšať.

3
porcie
20 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Ryžu poriadne premyjeme pod tečúcou vodou, aby sme ju zbavili čo najviac škrobu.
  2. Potom ju zalejeme vodou a necháme 10 minút postáť vo vode. Potom ju znova premyjeme a poriadne scedíme, môžeme ju ideálne aj osušiť v papierovej utierke.
  3. V hrnci na rozohriatom olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný strúčik cesnaku.
  4. Keď je cibuľa priesvitná, pridáme do hrnca umytú ryžu a 2 minúty ju restujeme.
  5. Ryžu zalejeme 500 ml vývaru, osolíme ju a varíme odokrytú do mäkka (približne 15 minút).
  6. Keď je ryža takmer hotová, zakryjeme ju s pokrievkou a necháme 10 minút postáť (mimo plameňa). Tento krok takisto zabezpečí, že si ryžové zrnká zachovajú ideálnu štruktúru.
  7. Do hotovej ryže potom vmiešame šťavu z 2 citrónov a kôru z 1 citróna a tiež umytú a nasekanú petržlenovú vňať, prípadne aj kôpor.