Gravče tavče - zapekaná biela fazuľa fotorecept

danja301 - fotkadanja301, 24. októbra 2014
Gravče tavče - zapekaná biela fazuľa (fotorecept)
Foto: danja301

Tento recept je jeden z mojich najobľúbenejších zo zoznamu macedónskych receptov, ktoré som si za roky osvojila. Zároveň to bolo prvé jedlo, ktoré Zobraziť celý popisTento recept je jeden z mojich najobľúbenejších zo zoznamu macedónskych receptov, ktoré som si za roky osvojila. Zároveň to bolo prvé jedlo, ktoré som sa z macedónskej kuchyne naučila variť. Patrí k tradičným jedlám. To, čo sú pre Slovákov halušky ,to je pre Macedóncov Gravče- tavče (fazuľa v pekáči). Pôvodný názov znel pravdepodobne Gravče vo tavče (fazuľa v pekáči), ale postupne sa predložka vypustila a ostal zľudovený názov v dnešnej podobe.

90 minút
príprava

Suroviny

500 g
1 - 2 ks
4 - 5 srtrúčikov poďla veľkokosti
2 listy
2 - 3 ks
2 ks
za hrsť sušená




Postup

  1. 1

    Do hrnca vsypeme dobre umytú bielu fazuľu. Keď zovrie, vodu vylejeme. Tento krok je v pôvodnom recepte, tak ako to robia Macedónci, pravdepodobne preto, aby sa vyhli nadúvaniu po jej konzumácii, tak ako to poznáme pri všetkých strukovinách. Skutočne to funguje, aj keď samozrejme tento krok možno vynechať. Vsypeme fazuľu späť do hrnca, aj s novou vodou, pridáme papriky, cibuľu, polovicu uvedeného množstva cesnaku, bobkový list a korenie. Osolíme a varíme do mäkka.

    Gravče tavče - zapekaná biela fazuľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je fazuľa mäkká, vyberieme z nej papriky, cibuľu, cesnak, bobkový list a trochu fazule (jedna veľká naberačka). V pôvodnom starom recepte sa všetko pasíruje cez sitko, ale keďže my ju nebudeme zahusťovať múkou, rozmixujeme tieto uvarené ingrediencie v mixéri.

    Gravče tavče - zapekaná biela fazuľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozmixovanú zmes vrátime späť do hrnca a ešte necháme prejsť varom.

    Gravče tavče - zapekaná biela fazuľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si hlinený keramický pekáč a naberačkou premiestnime fazuľu aj so šťavou do neho. Šťava musí zakrývať fazuľu tak ako to vidno na obrázku. Trochu tekutiny nám ostane v hrnci, ale aj tú následne spotrebujeme.

    Gravče tavče - zapekaná biela fazuľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na panvici si pripravíme z oleja a červenej papriky zásmažku. Pozor, nepridávať múku. Nie je to potrebné, lebo fazuľa sa nám v rúre zahustí aj bez nej.

    Gravče tavče - zapekaná biela fazuľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zásmažku nezalievame vodou, ale šťavou z fazule, ktorá nám ostala v hrnci a pridáme do pekáča s fazuľou

    Gravče tavče - zapekaná biela fazuľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zvyšný cesnak prepasírujeme do fazule. Prvý krát pridávame cesnak, keď dáme fazuľu variť, to je pre chuť a druhý krát v záverečnej fáze pre vôňu.

    Gravče tavče - zapekaná biela fazuľa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme si sušenú mätu.

    Gravče tavče - zapekaná biela fazuľa (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Takúto hrsť smelo rozmrvíme medzi dlaňami a posypeme ňou povrch fazule. Nielen, že nám jedlo krásne zavonia, ale bude mať aj fantastickú chuť a uľahčí nám trávenie.

    Gravče tavče - zapekaná biela fazuľa (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V takejto podobe ju vložíme do rúry vyhriatej na 250 stupňov.

    Gravče tavče - zapekaná biela fazuľa (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Pozorujeme ju a keď začne vrieť a vytvorí sa nám na povrchu takáto blana vyberieme ju von. Prílohou je čerstvý voňavý chlebík. Dobrú chuť!

    Gravče tavče - zapekaná biela fazuľa (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

priroda
Teraz som si všimla, že sa fazuľa vopred nemočí ?
martamm
Danja, hneď by sopm ochutnala :) Čo sa týka toho zlievania vody pri varení, odporúča ho aj Dr. Bukovský, mám odskúšané :)
danja301
@pr íroda, na Slovensku ,zvykneme fazuľu vopred namočiť,lebo varíme prevažne z tmavej ,alebo strakatej,ale toto jedlo sa varí z macedónskej fazule: Tetovski grav.Pravdepodobne je to odroda,ktorú skutočne namočiť vopred netreba a za hodinku je mäkká.
methi
To vyzera skvele! Urcite vyskusam.
afataga
aj mne sa to paci, len neviem, co s tou zasmazkou, lebo si ju urobila, ale nenapisala, ci ju potom das do pekaca ci ako
aszabka
zaujímavé..akú to má konzistenciu po upečení?..prijala by som obrázok, ako sa to podáva..inak sa mi recept páči..
jarunka
Toto sa mi tiez paci, moze sa to robit aj v rimskom hrnci, vsak?
danja301
@aszabka ,konyistenciu to má ako prívarok,keď som to vuvarila ,nechala vychladnúť ,odišla som z domu a keď som sa vrátila,bolo všetko zjedené...:)
@jarunka ,samozrejme,rímsky hrniec je to isté ako môj keramický hlinený pekáč:)
kimlo
Viem si to predstaviť s domácou údenou klobásou...
1x milo60
danja301
@kimlo ,samoyrejeme ,že môže sa pridať aj klobaska, len treba dať potom pozor so soľou a ešte je vynikajúca aj s údeným rebierkom .Ja som dala pôvodný recept bez mäsa ,keďže to bolo jedlo chudobných....@zinnajdha ,k macedónskej fazuli na Slovensku sa dá dostať ťažko ,ale pohodlne ju nahradí stredne veľká biela ,alebo malá biela fazuľka....
evanaaa
Zaujímavé, niečo ako zapečený prívarok, len neviem, prečo sa musí naberať po jednom do pekáča, nemôže sa tam jednoducho tá uvarená fazuľa vyliať? :-) A tiež tá zásmažka - vlastne len paprika opražená na oleji, treba asi dávať pozor aby nezhorkla, a rýchlo ju zaliať. Ale celkove sa mi recept páči, ukladám si ho a snáď aj vyskúšam, len s tou nejakou údeninou k tomu ( pre môjho muža).
danja301
@evanaa ,nemusi :) ,ale keď ju naberáš naberačkou nehrozí ti ,že ju preleješ,vody v pekáči nesmie byť viac ako vrstva ,ktorá fazuľu len pokryje,asi na dva prsty,ináč sa ti voda neodparí a nedosiahneš potrebnú hustotu,v rúre sa už nevarí ,len zapeká. V tvojom komentári ohľadom zásmažky som vedela vydedukovať ,či niečomu nerozumieš ,alebo či sa ti nepozdáva,že je bez múky? Rada vysvetlím podrobnosti...:)
evanaaa
@danja301 , ďakujem, rozumela som tej "zásmažke", ak sa tak dá nazvať, lebo sa vlastne nezasmáža, myslím tým, že tá paprika sa v oleji dlho zahrievať, nieto ešte popražiť, nedá, lebo by sa spálila a zhorkla, takže treba hneď zaliať, asi to som mala na mysli. Ale inak, všetko ostatné v poriadku :-) aj tvoje vysvetlenie, prečo je lepšie potroche pridávať tekutinu mi pomohlo.
anett52
Vyzerá to výborne, chystám sa na to 😋
Je prosím nutná tá sušená paprika, alebo môže byť aj čerstvá?
A v tej omáčke sa má rozmixovať aj bobkový list?
danja301
@anett52 (13.3.2023 16:19)

Prepáčte za neskorú reakciu😔, skusala som aj s čerstvou paprikou, je to trošku iná chuť, ale rocnako skvelá, bobkový list nemixujte❤️krásny večer 🫶




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia