Granatiersky pochod

lekorica - fotkalekorica, 7. apríla 2016
Granatiersky pochod
Foto: lekorica

Recept mám od mojej maminky a keďže som ho veľmi dlho nerobila, dnes som si veru na ňom pochutila.

4
porcie
10 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
250 g
1 ks
2 čl
1/4 čl
podľa chuti
2 PL




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme a nakrájame na kocky. Medzitým si uvaríme cestoviny. Cibuľu speníme do sklovita na oleji, pridáme červenú papriku, mleté čierne korenie, soľ a hneď pridáme zemiaky. Trochu orestujeme. Nakoniec pridáme cestoviny a všetko dobre premiešame. Ja som tanier dozdobila jarnou cibuľkou

Diskusia k receptu

maska10
Mali sme to v stredu na veceru.ja pridavam aj rozprazenu slaninku,no co dodat hrce za usami.
luss44
robievam často ale len s fliačkami, začala som doňho používať údenú mletú papriku a chutí nám ešte viac. Občas dám aj kúsok prerastenej slaninky.
lekorica
@Luss44 (7.4.2016 20:19)
A kde kupujete tú údenú papriku? Už som o nej počula, ale ešte som ju nekoštovala. :-)
1x alda
evanaaa
Údenú papriku mám aj ja, ale s ňou som to ešte neskúšala, nabudúce.....ja tiež dávam fliačky, ale mám iný postup, tiež od mojej mamy, starý hádam aj 100 rokov, pri ktorom zemiaky pokrájené na malé kocky dusím na tej opaprikovanej cibuľke, potom ich varechou trocha rozmačkám, ale nie úplne a vmiešam do nich cestoviny. Papriku,údenú,možno kúpíť na rôznych jarmokoch, farmárskych trhoch, ale mám dojem, že ju už dostať kúpiť aj v "normálnych" obchodoch, treba sa len popozerať.
sovka62
U ná je to grandírmarš, kedysi moje najobľúbenejšie jedlo. hlvne s domácimi fliačkami. Manžel ho veľmi nemusí, mávame ho tak za dva-tri roky (keď ma naštve, uvarím mu granadír, taká malá pomsta, hehe...). Minulý týdeň som ho dala na večeru v Maďarsku, v obrovskej jedálni tuším jediná, ostatní si z bufetových stolov nakladali mäso a ryby, ale sklamal ma, bol bez cibule a skoro bez soli, tým pádom bez chuti. Ani prisolený nechutil oveľa lepšie, no už, na noc netreba prejedať, že?
kukulienka71
s mašličkami vyzerá veľmi pekne. Priznám sa, z núdze cnosť som ho už robila zo všakovakých cestovín, aké boli práve poruke, keď bolo treba rýchlo navariť a nasýtiť, ale najviac mi pasujú práve s tenkými fliačkami a dobre krémové od zemiakov, cibuľa a mletá paprika nesmie chýbať. Pobavila si ma, @sovka62 , môj muž tiež tento druh jedla nemusí ale takú pomstu som ešte nepraktizovala:-DD najlepší granadír robí moja mama, a keď náhodou ostane od obeda, tak ho aj pripeká, vždy sme sa predbiehali, kto sa ulakomí na poslednú dávku, preto musela robiť vždy za veľký hrniec...a k tomu sladkokyslé uhorky či uhorkový šalát s cesnakom a smotanou...ach jaj!nejak som vyhladla:-)
monty469
Dobrá klasika, len u nás to akosi nemá kto jesť. Manžel mi povie, že on zemiaky s cestovinou jesť nebude :-)
mmikes
Zaujimalo by ma,odkial je ten nazov "Granatier"..,lebo povodny nazov je Granadir.
1x alda
veronikkka
@Mmikes , názov je správne, je prevzatý z nemčiny. Granatier znamená vojak - granátnik, Granatier vznikol na príkaz panovníčky Marie Terézie, ktorá vyhlásila, že jej vojsko musí dostať aspoň raz denne výdatné teplé jedlo, autorom jedla je neznámy vojenský kuchár. Jedlo veľmi chutilo a rýchlo sa rozšírilo z armády Jej veličenstva medzi pospolitým ľudom celej ríše a je obľúbené už niekoľko storočí. Pôvodný názov je určite "Granatier" a nie "Granadír", jednotlivé národy si ho prispôsobili svojej rodnej reči :- )
lekorica
@Sovka62 (8.4.2016 06:45)
:-D Som sa pobavila. Ten moj to ma rad. :-)
@Veronikkka dakujem za super vyklad. Len som akosi tusila ze to bolo vojenske jedlo ale ty si ma dala konecne do obrazu. Este raz dajujem. ;-)
luss44
@Lekorica , ja mám údenú papriku z trhoviska Miletičova v BA, skús popozerať a popýtať sa u vás niekde na trhu. Možno je aj v obchode, neviem, nepozerala som.
klukodvody
Tak já se ještě také přidám. Tomu receptu se nedá nic vytknout, protože drobné úpravy jsou podle lidí, kteří ho dělají. V normách teplé kuchyně, které mimo jiné nepoužívám, ale bylo to v restauracích je to pod názvem : Grenadýr marš a někdo dával oškvarky, někdo slaninu, někdo dělal na sádle, ale základ byl stejný. Je dobře že se takováhle jídla oživují. 5*
zolik
tiez jedno oblubene a vdacne jedlo mojej rodiny. okrem mna. ja neviem chuti cesta a zemiakov prist na chut. ale varievala som ho casto (tiez s mletou paprikou) ked boli synovia teenageri = v zravom veku. syte a lacne jedlo.
mmikes
@Veronikkka (8.4.2016 13:14)

Granadir mam rad ..dokonca aj moje deti.Ale ten vyklad mi nesedi.Granatnik (aspon podla online nemeckeho slovnika) je "Grenadier"...co sa vyslovuje ako Grenadiiiir...Nie Grenatier.Neberte to v zlom,ale ja som stary slovencinar,tak si rad rypnem..Takze ak zemiaky s cestovinou ,tak Granadir alebo Grenadir..
marta23
@2010 , s názvom garnadir nevyhľadáme žiadny a nie 50 receptov! Keby tak granadir.....
veronikkka
@Mmikes , neberiem to v zlom, práve naopak :-)
záleží na tom, ktoré slovo vezmeš ako základné slovo z nemčiny
- v prípade ak odvodíš od slova vojak granátník, potom je to Der Grenadier Soldat a ako vieš, v nemčine sa číta "ie" ako "í" /naše dlhé "í"/, nemčina nepozná vo svojich slovách uprostred naše tvrdé "y", teda ypsilon, čiže potom je správny tvar pri tomto základe "Grenadír" a nie Grenadýr.
- v prípade, ak odvodíš od základu die Granate, v preklade do slovenčiny je to Granát, potom je správne Granatír :-)
čo vysvetľuje toľko poslovenčených podôb :-)
a množstvo názvov Grenadier Marsch = pochod Granátnikov, Grenadírsky pochod, Granatier Marsch = Granatiersky pochod a mnoho iných.
použila som tentokrát Nemecko - Slovenský a Slovensko - Nemecký slovník, nie online prekladač.
rada som si s tebou podiskutovala, aj na budúce.
prepáč mi môj omyl v označení vojaka - granátnika v preklade do Slovenčiny.
dakujem.
katarina22
Nikdy som toto jedlo síce nerobila,pretože mám naň averziu z detského tábora,ale rada vyskúšam. :-)jedna vec ,čo ma mrzí je debata,ktorá tu vznikla ohľadom názvu. Mne osobne je jedno ako sa to volá,každý si ho bude volať aj tak po svojom. Myslím,že ak by mu Lekorica dala názov hoc aj nemecké vojenské jedlo,ak je recept dobrý, tak sa vyzdieľa,poposúva ,k ľuďom sa určite dostane. A čo že je ich tu 20? Každá z nás pridáva recept,ktorý už niekde je. Varecha je tu pre nás na inšpiráciu,jedna pridá to,odoberie druhé,každý si nájde čo mu vyhovuje,vylepší svoj recept a v tom je tá krása . :-)pekný deň všetkým
martakv
@evanaaa (7.4.2016 21:57)

robím presne tak isto, je to rýchlejšie a granadýr je šťavnatejší. Ale, samozrejme, každý ako je zvyknutý... nabudúce vyskúšam s údenou paprikou, teraz ju naozaj už dostať dosť bežne, len treba hľadať medzi množstvom druhov korenín




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia