Grahamové pečivo fotorecept

havino - fotkahavino, 12. októbra 2013
Grahamové pečivo (fotorecept)
Foto: havino

Grahamové pečivo s vareným nastrúhaným zemiakom je šťavnatejšie a dlhšie zostáva vláčne, aj pochúťková smotana urobí cesto vláčnejším. Originál recept bol z hladkej múky pšeničnej, kedže tú ja už používať nemôžem, robila som ich po druhý krát z grahamovej múky.

8
porcií
30 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
25 g
1 ČL
250 ml
1/2 dcl
2 PL
1 väčší (2 menšie)
1,5 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Droždie, lyžičku kryštálového cukru zmiešame s 3 PL vlažného mlieka. Poprášime múkou, prikryjeme a odložíme na teplé miesto vykysnúť.

    Grahamové pečivo (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pokiaľ čakáme na kvások, pripravíme si múku, soľ, pochúťkovú smotanu, väčší nastrúhaný, vychladnutý varený zemiak, alebo dva menšie, olej, už vykysnutý kvások, vlažné mlieko a vymiešame cesto. Mlieko zo začiatku pridávajte opatrne, začnite s dvomi deci, nie každá múka saje rovnako. Predsa je tam aj pochúťková smotana, aj zemiak, to všetko zriedi cesto. Ja osobne, prvý krát som musela pridať múku, kedže som hneď dala celú dávku 2,5 dc mlieka. Vypracujeme tuhšie, nelepivé cesto a dáme na teplé miesto vykysnúť. Mne toto dnešné, kyslo 30 min. Na foto môžte v mise vidieť dva druhy múk. Ja som ich dnes zamiesila z grahamovej a semolinovej múky, pol na pol.

    Grahamové pečivo (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vykysnutí, cesto rozdelíme na 8 častí. Každý kúsok vypracujeme do šúľka. Šúľok ohneme do písmena ,,U", ako je na fotke. Vrchnú časť prstom prichytíme a točíme dva konce okolo seba, ako vrkoč. Spodné kraje ohneme do spodu.

    Grahamové pečivo (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja v týchto točiacich sa a prepletacích dielach zručná nie som, lebo všetko rýchlo, rýchlo robím a naraz veľa vecí. Neviem sa s tým bavkať proste. Takže s úsmevom o pochopenie prosím. Prepletieme, uložíme na plech, necháme prikryté ešte 10 min podkysnúť, pred vložením do vyhriatej rúry ich postriekame vodou a posypeme sezamom,alebo semiačkami akými chcete. Ukladáme ich hustejšie vedľa seba, aby sa podvihli do výšky a nerozliali, že sa zlepia to nevadí. Aj bez potretia bokov sa pekne oddelia. Na budúce ich prepletať už nebudem, rovno žemle urobím.

    Grahamové pečivo (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme každý podľa poznania svojej rúry. Ja som piekla na 200 C, do 30 min. Necháme vychladnúť na mriežke.

    Grahamové pečivo (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Chuťou sú , ani chlebové zemiakové cesto, ale ani pečivo len s mliekom zamiesené.

    Grahamové pečivo (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
nadhera, nejaku fajnu klobasu k tomu a vecera je na svete :-)
Pekne ti to nakyslo! Myslím, že sa oplatilo prepletať, výstavné kúsky.