Foto: havino
Grahamové pečivo s vareným nastrúhaným zemiakom je šťavnatejšie a dlhšie zostáva vláčne, aj pochúťková smotana urobí cesto vláčnejším. Originál recept bol z hladkej Zobraziť celý popisGrahamové pečivo s vareným nastrúhaným zemiakom je šťavnatejšie a dlhšie zostáva vláčne, aj pochúťková smotana urobí cesto vláčnejším. Originál recept bol z hladkej múky pšeničnej, kedže tú ja už používať nemôžem, robila som ich po druhý krát z grahamovej múky.
porcií
na 200 °C
Postup
-
1
Droždie, lyžičku kryštálového cukru zmiešame s 3 PL vlažného mlieka. Poprášime múkou, prikryjeme a odložíme na teplé miesto vykysnúť.
-
2
Pokiaľ čakáme na kvások, pripravíme si múku, soľ, pochúťkovú smotanu, väčší nastrúhaný, vychladnutý varený zemiak, alebo dva menšie, olej, už vykysnutý kvások, vlažné mlieko a vymiešame cesto. Mlieko zo začiatku pridávajte opatrne, začnite s dvomi deci, nie každá múka saje rovnako. Predsa je tam aj pochúťková smotana, aj zemiak, to všetko zriedi cesto. Ja osobne, prvý krát som musela pridať múku, kedže som hneď dala celú dávku 2,5 dc mlieka. Vypracujeme tuhšie, nelepivé cesto a dáme na teplé miesto vykysnúť. Mne toto dnešné, kyslo 30 min. Na foto môžte v mise vidieť dva druhy múk. Ja som ich dnes zamiesila z grahamovej a semolinovej múky, pol na pol.
-
3
Po vykysnutí, cesto rozdelíme na 8 častí. Každý kúsok vypracujeme do šúľka. Šúľok ohneme do písmena ,,U", ako je na fotke. Vrchnú časť prstom prichytíme a točíme dva konce okolo seba, ako vrkoč. Spodné kraje ohneme do spodu.
-
4
Ja v týchto točiacich sa a prepletacích dielach zručná nie som, lebo všetko rýchlo, rýchlo robím a naraz veľa vecí. Neviem sa s tým bavkať proste. Takže s úsmevom o pochopenie prosím. Prepletieme, uložíme na plech, necháme prikryté ešte 10 min podkysnúť, pred vložením do vyhriatej rúry ich postriekame vodou a posypeme sezamom,alebo semiačkami akými chcete. Ukladáme ich hustejšie vedľa seba, aby sa podvihli do výšky a nerozliali, že sa zlepia to nevadí. Aj bez potretia bokov sa pekne oddelia. Na budúce ich prepletať už nebudem, rovno žemle urobím.
-
5
Pečieme každý podľa poznania svojej rúry. Ja som piekla na 200 C, do 30 min. Necháme vychladnúť na mriežke.
-
6
Chuťou sú , ani chlebové zemiakové cesto, ale ani pečivo len s mliekom zamiesené.
@salinka , my si odpovedáme navzájom , dakujem,
@kika1212 , sa teším, poteší takáto správa, naozaj, nech vám len chutia a padnú na úžitok, ja z nich urobím nabudúce ozaj žemle. Mne sa kotúlali, váľali na plechu a oba razy, preto ten dodatok o žemliach.
@kika1212 , tu som :-), už som tu :-), teší ma veľmi, že si ich piekla a pridala foto a verím, že vám chutili, trošku ti popukali, žiadna vada, puknuté rovná sa chrumkavé
@kukulienka , šikovná holka si, pekné ich máš, utešené pečivká, no a klobása, ved tá bije do oči, už z fotky vyzerá na zahryznutie, šikovného chlopa máš, nám takúto podobnú farbou, aj pomerom mastného robia z diviny, mastné klobásy moc u nás nesmú byť, že by boli veľké oká, takéto priměřene, super
@megdesing , vdaka ti, vyskúšaj a kludne ak môžeš daj si bielu múku, ja som len recept upravila na svoj obraz, odporúčam ti a pochutnáš si viac, vieš, takto ti poviem, pečiem pre manžela, je dia, na bielu múku sme už zabudli, že existuje a nedávno som piekla pre ich partiu chlapov, mali punčové slávnosti z bielej múky, len môjmu so zákazom jesť, ale to som chcela, že bože, som si to cesto vychutnala, či už pri miešaní, či kysnutí, to je nebe a dudy, z bielej a bordelových, z bielej nadýchané, dierkavé, radosť miesiť, radosť tvarovať, samá bublinka už pri miesení, no pre mňa už rok a pol, len spomienka veru a z týchto bordelových, ako to ja nazývam, ja mám ešte k tomu extra bordelové, na hrubo pomleté priamo z mlyna, s tými sa nedajú robiť dierky, ver mi, nech by som sa ako chcela snažiť a snažila, proste tá vláknina sa nenafúkne, ale zas na druhej strane, ako vravíš, z dierok sa nenaješ, pochutíš, ale ...zdravie je prednejšie a treba si uvedomiť, že tie tmavé múky majú veľa do seba, je to o zvyku
@kukulienka ty si podarená, ja tebe dakujem, vidím, že múdre si a skúsené žieňa, je to umenie, môže si hoc kto povedať čo chce, upiecť z týchto ťažkých múk chutne, kto bol zvyknutý na biele, nadýchané a zo dňa na deň, môj mal s tým veľký problém, obrovský, nič iné mu nezostáva, ked z bielej mu cukor vyletí do výšin a aj z tých racio slávnych fit rožkov, ja to až teraz na ňom chápem a vnímam, čo robí aká múka s cukrom u DIA