Gözleme plnené medvedím cesnakom a tvarohom fotorecept
Jednoduché, veľmi chutné turecké múčne jedlo, ktoré zvládne naozaj každý :-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2020/03/gozleme-gozleme-plnene-tvarohom.html?m=1
porcií
príprava
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
2 PL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
cca 300 ml vlažná |
|
Plnka: | |
250 g |
|
200 g |
|
50-70 g (82 %) |
|
podľa chuti |
|
Na pečenie: | |
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Cesto: V jednej miske si najprv lyžicou premiešame múku so soľou a práškom do pečiva. Potom pridáme jogurt a vlažnú vodu. Vodu prilievajte radšej postupne podľa toho, ako múka pije. Treba jej cca 3 dl. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto nakoniec pomocou trochy múky krátko vymiesime do tvaru bochníka a necháme 15 minút postáť.
-
2
Za ten čas pripravíme všetko na plnku. Medvedí cesnak pokrájame, zmiešame s tvarohom a osolíme podľa potreby. Cca 50-70 g studeného masla nakrájame na tenučké plátky.
-
3
Následne cesto rozdelíme na 8 častí a každú znova premiesime do tvaru bochníčka. Bochníčky ihneď pomocou múky vyvaľkáme na tenučko - cca 1 mm.
-
4
Na polovicu cesta rozložíme plnku, na ňu dáme 2 plátky masla a prikryjeme ju druhou stranou cesta. Potom dáme znova plnku, ale tentoraz len na jednu stranu a zložíme do tvaru trojuholníka. Trojuholník nakoniec ešte prstami trocha postláčame / rozťapkáme.
-
5
Nakoniec gözleme už len opečieme na troche oleja na miernom až strednom ohni z oboch strán pár minút. Ja ho pečiem zakryté pokrievkou a otáčam 2x. Nechám chytiť trošku farby z jednej strany, potom z druhej strany a nakoniec ešte raz z oboch strán chvíľočku dopečiem.
-
6
Gözleme netreba natierať maslom, je fantasticky chutné! Z vonka jemne chrumkavé a vo vnútri vláčne a mäkké ;-) Najčastejšie sa gözleme podáva s tanierom polievky alebo s pohárom vychladeného ayranu.
-
7
Prajem dobrú chuť!
-
8
Dalšie moje recepty nájdete na cesminazuenal.blogspot.com
Ano kludne môže byť špenát, alebo iná vňať či listy :-) Celkom podla chuti. Ja zvyknem obmieňať s tvarohom špenát, medvedí cesnak, petržlenovú vňať, alebo mladú cibulku :-) Všetky tieto kombinácie sú velmi chutné! Dakujem za nahliadnutie :-)