Plnené placky
Plnené placky

Gözleme plnené medvedím cesnakom a tvarohom fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 22. marca 2020
Gözleme plnené medvedím cesnakom a tvarohom (fotorecept)
Foto: cesminaz

Jednoduché, veľmi chutné turecké múčne jedlo, ktoré zvládne naozaj každý :-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2020/03/gozleme-gozleme-plnene-tvarohom.html?m=1

8 ks
porcií
40 minút
príprava

Suroviny

Cesto:
500 g
2 PL
1 KL
1 KL
cca 300 ml vlažná
Plnka:
250 g
200 g
50-70 g (82 %)
podľa chuti
Na pečenie:




Postup

  1. 1

    Cesto: V jednej miske si najprv lyžicou premiešame múku so soľou a práškom do pečiva. Potom pridáme jogurt a vlažnú vodu. Vodu prilievajte radšej postupne podľa toho, ako múka pije. Treba jej cca 3 dl. Vypracujeme polotuhé cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Cesto nakoniec pomocou trochy múky krátko vymiesime do tvaru bochníka a necháme 15 minút postáť.

    Gözleme plnené medvedím cesnakom a tvarohom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Za ten čas pripravíme všetko na plnku. Medvedí cesnak pokrájame, zmiešame s tvarohom a osolíme podľa potreby. Cca 50-70 g studeného masla nakrájame na tenučké plátky.

    Gözleme plnené medvedím cesnakom a tvarohom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Následne cesto rozdelíme na 8 častí a každú znova premiesime do tvaru bochníčka. Bochníčky ihneď pomocou múky vyvaľkáme na tenučko - cca 1 mm.

    Gözleme plnené medvedím cesnakom a tvarohom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na polovicu cesta rozložíme plnku, na ňu dáme 2 plátky masla a prikryjeme ju druhou stranou cesta. Potom dáme znova plnku, ale tentoraz len na jednu stranu a zložíme do tvaru trojuholníka. Trojuholník nakoniec ešte prstami trocha postláčame / rozťapkáme.

    Gözleme plnené medvedím cesnakom a tvarohom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec gözleme už len opečieme na troche oleja na miernom až strednom ohni z oboch strán pár minút. Ja ho pečiem zakryté pokrievkou a otáčam 2x. Nechám chytiť trošku farby z jednej strany, potom z druhej strany a nakoniec ešte raz z oboch strán chvíľočku dopečiem.

    Gözleme plnené medvedím cesnakom a tvarohom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Gözleme netreba natierať maslom, je fantasticky chutné! Z vonka jemne chrumkavé a vo vnútri vláčne a mäkké ;-) Najčastejšie sa gözleme podáva s tanierom polievky alebo s pohárom vychladeného ayranu.

    Gözleme plnené medvedím cesnakom a tvarohom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Prajem dobrú chuť!

    Gözleme plnené medvedím cesnakom a tvarohom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dalšie moje recepty nájdete na cesminazuenal.blogspot.com

Diskusia k receptu

cesminaz
@pivonka (22.3.2020 22:40)

Ano kludne môže byť špenát, alebo iná vňať či listy :-) Celkom podla chuti. Ja zvyknem obmieňať s tvarohom špenát, medvedí cesnak, petržlenovú vňať, alebo mladú cibulku :-) Všetky tieto kombinácie sú velmi chutné! Dakujem za nahliadnutie :-)
kvakac
Vyzerá to ohromne, skúsim to. Mám však otázku neskúšala si ich plniť dusenou kyslou kapustou? Totiž rozmýšľam ich urobiť a naplniť kapustou.
sovka62
Ach, @Cesminaz , gozleme. Prvy raz sme boli v turecku v roku 1992, na 2 tyzdne, v Konakli. Prileteli sme po ranajkach, celkom som bola hladna. Kusok od bazena som uvidela pani, ktore robila cosi nevidane. Mala pred sebou akusi velku hlboku panvicu, ale obratenu hore dnom, pod nou ohen. Na nu polozila okruhly plat na tenko vyvalkaneho cesta, posypala cimsi bielo zelenym. Kraje zacala ohynat cez plnku do stredu a obracala to a skladala a opekala, az zostal pekne opeceny balicek trochu vacsi ako dlan. Prekrojila ho dve casti a podala mi ho. To bola dobrota....
Odvtedy gozleme milujem a pokojne som ho uprednostnila pred bohatym bufetom na obed, ci na veceru. Ovtedy sme boli v Turecku viac ako desat razy, vzdy som gozleme hladala, ale nie vzdy nasla.
Dakujem za recept, urcite skusim, plnku taku aku som ochutnala ten prvy raz, osoleny tvaroh a petrzlenovu vnat.
cesminaz
@Sesil :-) no troška valkania je aj tu, ale nieje taká hrôza :-)) Som rada, že sa recept páči! Pozdravujem. @Izabelka :-) vdaka za milé slová. Je to naozaj skvelá kombinácia. Prajem pekný den užitý v zdravý! @Zinnajdha :-) som rada, že je jedlo po chuti!
cesminaz
@kvakac (23.3.2020 13:44)

Kyslou dusenou kapustou plním takto  varecha.pravda.sk/recepty/chlebove-placky-plnene-kyslou-k...
lebo takým spôsobom tam vieš dat viacej plnky :-)
Pri takomto skladaní by si tej kapusty tam vela dat nevedel a ani by sa to vo vnútri tak pekne po upečení nelístkovalo. Ked chceš naplniť kapustou, tak odporúčam ten druhý recept :-) Sem do Gözleme sa lepšie hodia bylinky a tvaroh :-) Pozdravujem a príjemný den prajem.
1x kvakac
cesminaz
@sovka62 (23.3.2020 14:45)

Milá @Sovka , presne ako ty opisuješ, tak to robia aj moje švagrinky :-) Ale len v lete vonku, cez letné víkendy. Jeden víkend sa griluje a druhý víkend sa robí vonku pri ohníku Gözleme :-) Najčastejšie sa napĺňa ako píšeš , kombinácia tvaroh a petržlanová vňať. Ale aj tvaroh s mladou cibulkou :-) To sú také 2 NAJ kombinácie. Ale švagrinky zvyknú plniť aj zemiakmy alebo žltou tekvicou na pečenie. Fakt výborný a v lete/ v sezóne velmi častý je aj čerstvý špenát, alebo iné zelené bylinky/listy. Alebo ja mám strašne rada aj šampiňónovú plnku...
Kedže spomínaš Turecko...ja som sa tiež velmi tešila tento rok do Turecka, do manželovej dedinky, medzi krásne hory.. že sa tam u nich naučím aj iné nové múčne dobroty :-) Máme už vopred na Júl kúpené letenky, no neviem či dovtedy tento Coronavirus prejde, velmi pochybujem že z toho niečo bude :-((( No čo už, uvidíme..Hlavné je, aby sme zostali zdravý. Prajem pekný deň a zdravie celej rodinke milá @Sovka !
cesminaz
@kvakac (24.3.2020 06:39)

:-) daj potom vedieť ak vyskúšaš. A kludne tam daj viac kapusty než je v recepte.
babkamt
Krásny recept ako vždy. Dnes mám na pláne piecť rožky. Recept si ukladám, určite ho vyskúšam.
cesminaz
@babkamt zlatá, dakujem za pochvalu :-) Budem rada ak vyskúšaš, je to velmi dobré! Pozdravujem :-)
farbuska
Cesnak som nazbierala, takže môžem tento veľmi sympatický recept vyskúšať. Viem, že spomínaš aj iné plnky, ale teraz je naozaj čas na túto. Vďaka za recept a prajem zdravé jarné dni tebe aj celej rodine. Ja som sa práve dnes mala vracať z ďalekej cesty a kvôli epidémii z nej zišlo. Nič to, cesty ešte budú... len nech sme všetci zdraví a môžeme sa tešiť z našich blízkych v realite aj z našich virtuálnych priateľov - trebárs takých, ako tu na Vareche.
natascha1
Dnes boli na obed. Ďakujem za podrobný popis. Podľa neho to bola hračka. Veľmi nám chutili. Robila som kombináciu tvaroh + kôpor. Na posledný mi nezvýšila plnka, tak som dala veľa nastrúhaného syra Volovec a aj táto varianta bola výborná. Gözleme som určite podľa Tvojho receptu @Cezm ínka nerobila posledný krát.
staja
Vďaka za výborný recept, milá @cesminaz , vyplatilo sa vyskúšať. Jednoduché, rýchle, dobré. Zaradené do kolónky osvedčené.
tiginko
vynikajúci recept, veď ako inak od @cesminaz :-) Na krásnu sobotu ako stvorený, najmä keď máme k medvediemu cesnaku veľmi blízko. Odporúčam naozaj strážiť množstvo vody, 300ml je dosť na to množstvo múky, takže opatrne. Vďaka @cesminaz , želám hlavne pevné zdravie celej Tvojej rodine.. a teším sa na ďalšie Tvoje recepty.


cesminaz
@natascha1 (27.3.2020 17:21)

Dakujem ti krásne za dobrú správu, som velmi rada že vám chutilo :-) Tvaroh a kôpor je tiež skvelá kombinácia. Čo sa týka množstva plnky si môžeš prispôsobiť, lebo ked dávaš kôpor, tak je jej automaticky menej než ked dáš tie listy cesnaku :-) Pozdravujem!
cesminaz
@Staja :-) Teším sa, že chutilo! Dakujem za tvoju odozvu! @Farbuska dakujem pekne za prianie a budem aj velmi rada, ak vyskúšaš jedlo :-) Ano máš úplnú pravdu, cesta je hocikedy nahraditelná, ale zdravie nenahradíš ničím :-) Prajem aj ja tebe a celej tvojej rodinke pevné zdravie a aj napriek izolácii, príjemné dni :-)
cesminaz
@tiginko (28.3.2020 13:29)

@Tiginko zlatá, ďakujem krásne za dobrú správu aj s lákavou fotkou ;-) Som velmi rada, že vám chutí a že si s receptom spokojná :-) Prajem aj ja tebe a tvojim blízkym vela zdravia a trpezlivosti v tomto období :-)
cesminaz
@tiginko (28.3.2020 13:29)

@Tiginko zlatá, ďakujem krásne za dobrú správu aj s lákavou fotkou ;-) Som velmi rada, že vám chutí a že si s receptom spokojná :-) Prajem aj ja tebe a tvojim blízkym vela zdravia a trpezlivosti v tomto období :-)
kucharka
Milá @cesminaz , ďakujem za ďaľší výborný recept. Ja som plnila tvarohom a kôprom. Už som kedysi robila gözleme podľa teba, tuším som ich plnila cukinou, tiež boli dobré.
Pekný deň.
( fotku som robila počas opekania, lebo som vedela, že keď to dám na tanier tak nebude čas ...:-))


cesminaz
@kucharka (30.3.2020 18:34)

To je zasa milá správa ;-) dakujem a som velmi rada, že chutilo! Tie cukinové zbožňujem :-) Pozdravujem.
anan
Mila @cesminaz , velmi rada by som tie gözleme pod teba urobila, len nedostanem u nas klasicky tvaroh. Mas skusenost i s jemnym tvarohom? V buchtach sa mi napriklad neosvedcil. Dakujem krasne vopred.
kucharka
@anan (31.3.2020 09:13)
Ak ti môžem poradiť, tak ja keď nemôžem zohnať tvaroh, tak do slaných receptov, ako napríklad tento, používam rozmrvený syr Feta. Nieje to to isté, ale je to tiež dobré.

cesminaz
@anan (31.3.2020 09:13)

Ahoj :-) Podla mna nieje žiadny problém, kludne použi krémový tvaroh. Občas aj ja použijem krémový na gözleme, alebo börek ked iný doma práve nemám :-) Tvaroh jednoducho len pomiešaš so soľou a potom len lyžicou ponatieraš polovicu cesta a na to potom pokračuješ klasickým spôsobom ako tu v recepte :-) Tu napr. na tejto fotke som použila krémový tvaroh, ale Gözleme som tu neprehýnala,len nakládla 3 cestá na seba a tak upiekla :-) Občas si to ulahčím ;-)) My tu máme dosť kvalitný krémový tvaroh, je poriadne hustý, takže ho používam aj do buchiet a koláčov. U vás je asi velmi riedky a ked dáš cukor, tak zredne ešte viac a preto ti asi z tých buchiet vytečie. Ale sol nieje problém, neboj sa, kludne daj do Gözleme krémový :-) A po skúške mi daj prosím ťa vedieť! Pozdravujem.


anan
@cesminaz (1.4.2020 08:13)

jej dakujem krasne za tvoju odpoved i obrazkove vysvetlenie! Zijem v CH ( ty asi podla obrazkov muky v Nemecku, ze?) :o) ja ked som tento nas Quark dala do buchiet, tak sa mi nejak cudne spojil do takej gumovej hrce. Zajtra ich teda skusam s nasim Rahmquark a dam vediet. Este raz krasne dakujem!
anan
@kucharka (31.3.2020 19:57)

velmi pekne dakujem za radu, pre mna by som si velmi rada urobila i s fetou, len som u nas doma jedina, kto ju lubi. Deti mi dokonca odmietaju vsetky syry, okrem mozzarelly a slovenskych udenych korbacikov :o)
cesminaz
@anan (1.4.2020 18:02)

Nie nežijem v Nemecku :-) Žijem v Maďarsku,alebo takpovediac v Madarsku aj Rakúsku :-)) a nakupujem aj tu aj tam, preto mám rôzne suroviny :-) Zaujímavé s tým tvarohom čo píšeš, neviem potom čo to je za "hmotu" :-/ na tvaroh to neznie. Napadá ma, že skús si hrudkovitý tvaroh urobiť doma z mlieka, alebo z jogurtu. Je to velmi jednoduché a celkom rýchle :-) Dobre tak sa mi po skúške ozvi, budem čakať. Pekný večer.
1x anan
zolik
@anan (1.4.2020 18:02)
Ahoj, ja som tiez v CH. Hrudkovy tvaroh som este neobjavila. A ani polohrubu muku.
Inak, ja zijem 8 km od Aarau smerom na Basel. Maj sa pekne.

anan
@zolik (1.4.2020 22:46)

ja zas asi 5km od Aarau smerom na Zürich ;o) takze sme skoro susedy! ja som sa uz zmierila s tym, ze tu maju len hladku muku, uz peciem len s tou, na buchty zoberiem Zopfmehl a na chlebik najviac Ruchmehl... inak som skusila gözleme s Rahmquark a bolo to super...
1x zolik
anan
@cesminaz (1.4.2020 20:38)

Mila cezminaz, tak som sa teda kopla s tym Nemeckom. dufam, ze nevadi ;o) poslusne hlasim, ze gözleme so smotanovym jemnym tvarohom, mladou cibulkou a pazitkou ( medvedi cesnak prave nebol po ruke) chutili uplne vyborne, muz stihol 3 kusy a uz vymyslal, cim by sme to cesto mohli plnit nabuduce a ze vraj aj take samotne by si dokazal predstavit s jablkovym pyre :o)... ale vazne, aj deti si pochvalovali a napriek tomu, ze som cesto nejak nedokazala uplne natenucko vyvalkat, boli ozaj velmi chutne. Inak to nie je prvy recept, co od teba skusam. Si taka moja tajna zachrana, ked uz neviem, co navarit . U teba vsetko vyzera tak " k sezrani" . Navyse mam velmi rada turecku kuchynu. Moja prva suseda tu vo Svajciarsku bola Turkyna, vzdy sa mi usiel tanier s dobrotami co varila, i par krat sme varili spolu a ked na to spominam, zacnu tiect sliny ;o) ....takze velka vdaka, ze sa s nami tu delis o svoje dobroty a ochotne pomahas a odpovedas....aj ked sa my tichi useri nie vzdy ozveme, sme v srdci vzdy vdacni za vasu namahu ❤
zolik
@anan (2.4.2020 14:37)
Dakujem za radu. Ja mam odskusanu Knöpflimehl. Ta je medzi polohrubou a hrubou mukou.
Vies ci sa da niekde kupit husty slivkovy lekvar – povidle?
anan
@zolik (2.4.2020 16:16)

s Knöpflimehl robievam len Spätzli
anan
@zolik (2.4.2020 16:16)

sranda, napisalo len prvu vetu z mojho komentara. zeby vela pisem? ... nahradu za povidlu som este nenasla, ale mozno s plnkou na birnenweggen? ma to tu istu konzistenciu, farbu, len je to sladsie, kedze z hrusiek
cesminaz
@anan (2.4.2020 14:48)

Milá Anan, som velmi rada, že sa ti Gözleme podarili a že vám doma chutilo :-) Dá sa Gözleme aj na sladko pripraviť, prečo nie? :-) Kludne experimentuj podla vašej chuti. Velmi sa teším aj tomu, že sa ti páčia aj moje ostatné recepty a že niektoré aj skúšaš :-) Rada sa o svoje recepty podelím, najmä ked príde spät takáto milá odozva :-)) Inak moje recepty nájdeš nie len tu, ale aj na mojom blogu  cesminazuenal.blogspot.com
Ak chceš, tak tam občas tiež nakukni :-) som si istá, že si tam tiež niečo vhodné nájdeš. Dakujem krásne za tvoju odozvu a milé slová! Prajem tebe aj tvojej rodinke príjemný deň a vela zdravia!
farbuska
Milá @cesminaz , ďakujem za tento recept, dnes som ho konečne vyskúšala. Robila som zo špaldovej múky, ktorá potrebovala trochu viac tekutiny, takže som pridala trochu jogurtu aj vody naviac. Inak bolo všetko super, veľmi chutné. Teraz sa len hnevám na seba, že som tak dlho otáľala. Už viem, ako budem plnky obmieňať inšpirovaná komentármi aj vlastnými nápadmi.
cesminaz
@farbuska (17.4.2021 21:39)

Farbuska zlatá, dakujem za tvoju odozvu, velmi sa teším :-) Som velmi rada, že si bola spokojná a že chutilo. Ano plnky sa dajú podla chuti obmieňať :-) Pozdravujem.