Gözleme (fotorecept)
Autor receptu: nazarboncuk
Plnené turecké placky. Meno dostali podľa "očí" ktoré sa vytvárajú na povrchu pri pečení. ("gözler" - oči). Plnia sa syrom, mäsom či špenátom. Podávame ich teplé najlepšie s jogurtovým nápojom Ayran.
2 porcie |
30 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Z múky, soli a vody vypracujeme hladké a pružné cesto. Prikryjeme utierkou a necháme asi 15 minút odpočívať.
- Medzitým si pripravíme plnku. Zmiešame rozdrobený balkánsky syr a nasekanú čerstvú petržlenovú vňať. Ochutíme čiernym mletým korením. Na špenátovú orestujeme na olivovom oleji nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme nasekaný špenát, osolíme, okoreníme a dusíme 5 minút. Na záver primiešame rozdrobenú Fetu.
- Baklažánovú plnku pripravíme z pečeného baklažánu (asi 30 minút pri 250 °C). Upečený baklažán ošúpeme a vidličkou roztlačíme. Osolíme, okoreníme a ochutíme údenou mletou paprikou a olivovým olejom. Na záver vmiešame nadrobno nakrájanú mozzarellu.
- Cesto rozdelíme na 6 častí.
- Každý kúsok rozvaľkáme natenko (asi 2 mm), pomáhame si múkou. Do stredu položíme plnku a prehneme okraje smerom k stredu...
- ...nasledujúcim spôsobom:
- Panvicu s nepriľnavým povrchom rozohrejeme na strednom ohni.
- Placky pečieme nasucho kým sa nevytvoria "oči" :) Otočíme na druhú stranu a potrieme maslom. Po upečení potrieme maslom aj druhú stranu.
- Udržiavame teplé v košíku prikryté utierkou, kým neupečieme všetky placky. Podávame teplé s jogurtovým nápojom.