Gözleme (fotorecept)

Autor receptu: nazarboncuk

Plnené turecké placky. Meno dostali podľa "očí" ktoré sa vytvárajú na povrchu pri pečení. ("gözler" - oči). Plnia sa syrom, mäsom či špenátom. Podávame ich teplé najlepšie s jogurtovým nápojom Ayran.

2
porcie
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z múky, soli a vody vypracujeme hladké a pružné cesto. Prikryjeme utierkou a necháme asi 15 minút odpočívať.
  2. Medzitým si pripravíme plnku. Zmiešame rozdrobený balkánsky syr a nasekanú čerstvú petržlenovú vňať. Ochutíme čiernym mletým korením. Na špenátovú orestujeme na olivovom oleji nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme nasekaný špenát, osolíme, okoreníme a dusíme 5 minút. Na záver primiešame rozdrobenú Fetu.
  3. Baklažánovú plnku pripravíme z pečeného baklažánu (asi 30 minút pri 250 °C). Upečený baklažán ošúpeme a vidličkou roztlačíme. Osolíme, okoreníme a ochutíme údenou mletou paprikou a olivovým olejom. Na záver vmiešame nadrobno nakrájanú mozzarellu.
  4. Cesto rozdelíme na 6 častí.
  5. Každý kúsok rozvaľkáme natenko (asi 2 mm), pomáhame si múkou. Do stredu položíme plnku a prehneme okraje smerom k stredu...
  6. ...nasledujúcim spôsobom:
  7. Panvicu s nepriľnavým povrchom rozohrejeme na strednom ohni.
  8. Placky pečieme nasucho kým sa nevytvoria "oči" :) Otočíme na druhú stranu a potrieme maslom. Po upečení potrieme maslom aj druhú stranu.
  9. Udržiavame teplé v košíku prikryté utierkou, kým neupečieme všetky placky. Podávame teplé s jogurtovým nápojom.