Glazovaný bôčik

Autor receptu: radox1

Je veľa príprav na tento úžasný kus mäsa.Ja Vám ho ponúkam pomaly pečený,chrumkavý so silnou gélovou šťavou,ktorá k nemu určite patrí.

4-6
porcie
20 minút
príprava
3-4 hodiny minút
na 130 °C

Postup

  1. Pripravíme si marinádu: Sójovú omáčku zmiešame s cukrom,prelisovaným cesnakom,korením a vodou v takom množstve,aby bolo mäso ponorené len po okraj kože,a necháme odležať,najlepšie cez noc.tento krok je možné aj vynechať. Do veľkej panvice nalejeme asi 3mm vody,vložíme bôčik kožou dole a obvaríme ju asi 5 minút,aby koža zmäkla.spojíme kuchynské ihly,alebo tenkým nožom poprepichujeme na husto kožu,do mäsa nezasahujeme.Potrieme sódou,a poriadne vmasírujeme do kože soľ. Na rozprestretý alobal preložený dvojmo vložíme mäso kožou hore,a po všetkých stranách mäsa ho natesno popritláčame k nemu do výšky kože,ktorú necháme odokrytú-čiže taký alobalový pekáčik vo velkosti mäsa.Rúru rozhorúčime na 230° dolný aj horný ohrev,najprv pečieme 10 min.,potom teplotu stiahneme na 130° a pečieme dalej 3 hodiny-odokryté.Pokial by kôrka nebola dostatocne chrumkava,tak ju dorobíme pod grilom.Po upečení mäso preložíme na dosku,a necháme odpočinúť.šťavu zlejeme z alobalu do širšej panvice a urobíme hustý gél.
  2. Tuk zo štavy odstránime,ktorú silným varom redukujeme,ked uz je na 2/3 odvarena,pridáme cukor,čer.víno a balzamikovú redukciu a dalej varíme do konzistencie sirupu.ak je šťava málo lesklá,zašľaháme do nej kocku studeného masla a už nevaríme. Rada na záver.ak nám z mäsa ostalo,tak ho zaťažíme napr.doskou na krájanie na ktoru dáme ťažší predmet-knihu.takto zalisovaný bôčik na druhý den nakrájame na kocky a na suchej panvici opečieme do zlata,obzvlášť kožu aby opäť zchrumkavela.