Gemerské guľky fotorecept

enerrgizer - fotkaenerrgizer, 18. júla 2010

Výborné sú s kyslou kapustou a škvarkami, ale mne najviac chutia v krémovej kôprovej polievke...v každej dedine, ba aj v každej rodine sa pripravujú Zobraziť celý popisVýborné sú s kyslou kapustou a škvarkami, ale mne najviac chutia v krémovej kôprovej polievke...v každej dedine, ba aj v každej rodine sa pripravujú trošku ináč, napríklad aj takto...

5-6
porcií
45 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

6-7 ks
10-12 ks
3 ks
200 g
3-4 strúčiky
1 ks
100 g




Postup

  1. 1

    ...pripravíme si všetky suroviny. Údené mäso a rožky (ja som teraz použil sendvič) nakrájame na kocky. Zemiaky očistíme a nastrúhame, pridáme vajíčka, prelisovaný cesnak, soľ, čierne mleté korenie a majoránku...

    Gemerské guľky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...všetko spolu dobre premiešame, môžme zahustiť strúhankou, prípadne krupicou. Necháme pár minút odpočinúť v chladničke. Z cesta robíme guľky, ktoré obalíme v hladkej múke (tie v pravo sú už obalené)...

    Gemerské guľky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...dáme ich variť do vriacej vody, nesmie nám vrieť silno. Je dobré guľky vkladať lyžicou a občas ich jemne posunúť, aby sa neprilepili na spodok hrnca. Varíme podľa veľkosti 15-20 minút, hotové vyplávu na vrch...

    Gemerské guľky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...keď sa nám guľky varia, nakrájame si slaninku na kocky a cibuľu takto. Na panvici vyškvaríme slaninku a schrumkovatieme cibuľku...

    Gemerské guľky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...podávame s kyslou kapustou (ja som teraz mal červenú), pochúťkovou kyslou smotanou, škvarkami, opečenou cibuľkou a studeným pivom...TIP: vodu v ktorej sme guľky varili posolíme, pridáme sladkú smotanu, čerstvý kôpor a pár kvapiek citrónovej šťavy. Na tanier dáme tri guľky, rozkrojíme ich, ozdobíme škvarkami s cibuľkou a zalejeme krémovou kôprovou polievkou...dobrú chuť

    Gemerské guľky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

elisticka
s tou kapustou to musi byť vynikajuce papkaničko:-))))ukladam do KK
tatranka
Manžel pochádza z gemerského regiónu.Takže ako prvé pohostenie u budúcej svokri som jedla Gemerské guľky.Bolo to na veľkú noc.
Od vtedy,keďže som ich nepoznala,a mi chutili,dostali sa aj do môjho jedálnička.Chválim.
evanaaa
Takéto niečo som jedávala dávno, na internáte a vždy som sa na to chystala.Ibaže guľky sa varili tuším priamo v kyslej kapuste, nepamätám si. Ale musia sa obaliť tou múkou, keď sa idú aj tak variť?
jody
Zemiaky kedykoľvek, akokoľvek. A toto je tak pripravené, že som sa pristihla ako prehĺtam sliny... :-)
babav
Nepoznam ,ale vyzeraju byt velmi chutne!Vdaka za recept !
janger
Zase take lakave slovenske jedlo! To musi byt dobre! Kyslu kapustu podavat s kyslou smotanou? Musim vyskusat. A aj s tou koprovou polievkou to moze byt vyborne. Pekne nafotene. Dakujem za recept.
tothka
Dobrý recept, my voláme Gemerskými guľkami gule zo zemiakového cesta /z uvarených zemiakov/ naplnené údeným mäsom a s prílohou z kyslej kapusty a opraženej cibuľky, takže predsa majú niečo spoločné.Tento recept si tiež dávam do KK a vyskúšam
enerrgizer
ďakujem...som rád, že vás recept zaujal. Ako som už písal, všade sa pripravujú trošku ináč, ale naozaj výborne chutia v tej polievke ktorú si pripravíte z vody, v ktorej sa varili. Namiesto sladkej smotany sa dá použiť aj kyslá a vtedy netreba dávať citrónovú šťavu...skúste
zdezda
:-) napriek tomu, že dnes som varila a vychutnávala bravčové s dusenou hlávkovou kapustou, tieto tvoje guľky by som si dala hneď :-))))) kapustu môžem vždy, nech je s hocičím, výbornú papanicu si uvaril !
honestka
nepoznam, ale pretoze sa vraciam k starym slovenskym jedlam, registrujem a urcite vyskusam, retoze je tam vsetko co mi chuti. Vyborne, len uvadzaj nasu genialnu kuchynu starych materi.
marienka44
Udene maso v gulkach je predvarene? Lebo v nedokonale uvarenom udenom mase je najprudsi jed na svete.
evusik
ja robievam zemiakové cesto s múkou, z rožkami som ešte neskúšala ..... skúšal si niekedy dať miesto údeného hríby podusené na cibuľke? vyskúšaj je to dobrota.... ja zas určite vyskúšam tvoju variantu :-)
evanaaa
Veď aj údené mäso väčšinou je už tepelne upravené, takže variť sa nemusí. Energizzer, ďakujem, už zasa niečo viem, myslím s tou múkou. A tothka, toto som mala na mysli, tie guľky s kapustou. A vidieť, že aj toto jedlo sa dá rôzne upravovať.
frezia68
Blahoželám k výhre!Môj obdobný recept som podala po ukončení termínu výhier,aby som Ti "neliezla do kapusty" :-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia