Gazpacho, pravé španielske z Andalúzie fotorecept
Foto: sracz
Teplo mám rád už od detstva, ale čo je veľa, toho je až príliš! Vstup do tunajšej klímy dával tušiť, že nás čakajú poriadne Zobraziť celý popisTeplo mám rád už od detstva, ale čo je veľa, toho je až príliš! Vstup do tunajšej klímy dával tušiť, že nás čakajú poriadne „hice”. Máj sa rýchlo „vyšplhal„ cez 40 °C a podnes ideme „durch” 42÷45 °C. Každodenne. Nie div, že sme teplotám prispôsobili aj stravovanie. Menej, ľahšie a občerstvujúcejšie. Z večera do rána, doslova, som si obľúbil aj gazpacho. Mňa inšpirovala „Mom of Juan”. Večer sme ho pripravili, na noc „šturili” do chladničky a ráno už bolo chutné, voňavé a „prudko jedlé”, po ruke.
porcií
príprava
Suroviny
1 200 - 1 500 g |
|
2 - 3 strúčiky na plátky |
|
1 menší ks |
|
1 - 2 ks |
|
1 ks (250 - 300 mm) |
|
0,25 KL |
|
3 - 4 PL |
|
0,5 KL |
|
0,5 KL |
|
225 ml |
|
0,5 ks |
|
1 - 2 ks (alebo jalapeño) |
|
225 ml |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
receptov na dobré gazpacho je „habadej”, ale ja si Vám dovolím predstaviť ich „vlajkovú loď” , v rodnej horúcej Andalúzii prípravovanú ako rýchlu, jednoduchú letnú polievku. Samozrejme studenú, no zato osviežujúcu delikatesu. Vrelo ju odporúčame aj do Vašej ctenej pozornosti. Prosím, kto chce, nech nás ráči nasledovať.
-
2
prvé som pripravil zrelé, ale tvrdé, paradajky, ktoré som na dolnej časti nadrezal do „kríž” a zalial vriacou vodou; potreboval som ich olúpať, zbaviť jadierok a pokrájať na menšie časti
-
3
olúpal a naplátkoval som menšiu (alebo ½ väčšej) bielej cibule a dva strúčiky cesnaku; do pomocnej misy som uložil pokrájané kúsky ½_čky francúzskej bagetky (môžete ju nahradiť 3÷4 staršími rohlíkmi),
-
4
do väčšej pomocnej misy som postupne vložil kúsky olúpaných paradajok bez jadierok, plátky cesnaku, pokrájanú zelenú papriku aj habanero, olúpané a jadrinca zbavené kúsky anglickej uhorky, ako aj namočené a hneď vyžmýkané kúsky bagetky
-
5
všetko ostatné už priebehalo naozaj rýchlo; v mixéri s tromi „poschodiami” nožov som na štyri razy do penista rozšľahal všetky pripravené ingrediencie; ak použijete mlynček na mäso, s tou najmenšou „šajbou”, bude to to isté, iba hrudkovitejšie
-
6
a postupne ich prelieval do servírovacej misy, do ktorej som postupne popridával soľ, čerstvo mleté čierne korenie, čerstvo mletú rascu, extra panenský olivový olej (teraz má naozaj svoje opodstatnenie, pretože gazpacho budete užívať bez jeho následnej tepelnej úpravy), ocot z červeného vína a hrnček talianskej šťavy, vyrobenej z paradajok bez kože a jadierok; celú zostavu som pozorne a dôkladne premiešal a prikryl celofánom.
-
7
tááák a na noc „búvať” do chladničky
-
8
ráno ešte nie, ale na obed sme si pochutili na studenom gazpacho, s lístkami bazaličky voňavej a prikusovali hrianku na sucho opečenú, ale potretú cesnakom a „hoblinkami” masla. Chutilo a osviežilo. Mnohostranné účinky gazpacha si overíte na sebe a ja som presvedčený, že budete spokojní; kto má rád „Bloody Mary”, môže si jej chuť zvýrazniť trebárs aj s gazoacho_m. S odvahou do prípravy, dobrú chuť a na zdravie priatelia!
Vyskúšajte niekedy pridať tiež cviklu! Nie len že je veľmi zdravá, polievka dostane úžasnú farbu (aj chuť) :-)
Môžete ju posypať strúhaným vajíčkom, alebo kúskami uhorky, prípadne tuniakom alebo navrch položiť opečenú sušenú šunku, alebo kúsky opečeného chleba.
Osobne mám radšej hustejšie varianty (menej octu a viac olivového oleja), akoby som robila skôr Salmorejo...
Pardón, zrelé zrejme boli, ale tá farba je zvláštne žltá.