Gazdovské šúľance

olinecka - fotkaolinecka, 25. marca 2014
Gazdovské šúľance
Foto: olinecka

Robim ich keď chcem niečo take som ich jedla v detstve aj moje deti maju radi.

6
porcií
50 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
5 - 6 ks
štipku
2 ks
200 - 250 g
 na omastenie
 na posypanie
 na posypanie




Postup

  1. 1

    Zemiaky očistime nakrajame na kocky a uvarime v slanej vode.Po uvareni scedime a popučime do hladka.Zemiaky si vysypeme na dosku ,ktoru sme posypali mukou a nechame vychladnuť.

  2. 2

    K vychladnutym zemiakom pridame štipku soli vajca a pripravenou mukou urobime cesto.Dosku pomučime a z cesta si urobime menšie šuľky,ktore nakrajame na0,5 cm.

  3. 3

    Do vriacej vody pomaly podavame hotove šuľance nechame povariť 8-10 minut.Nakoniec uvarene scedime omastime maslom a posypeme orechami alebo makom alebo opraženou struhankou.Mňam prave som ich dokončila.

Diskusia k receptu

samanka
si mi narobila chute, priznám sa, že ja ich jedávam len opekané na masti, alebo tuku, niekedy musím vyskúšať aj na sladko....
galka01
Šúlance milujeme. Pripravujem inak - uvarím si hustú krupičnú kašu, po vychladnutí pridám polohrubej múky koľko prijme. Poznám aj zo zemiakového cesta, tiež sú suprové...pekný deň Ti prajem.
radost
super jednoduché slovenské chutné..máme radi nasladko i naslano..
rozdiel je len v tom-že nedávam vajce do cesta..nie je potrebné-a mäkké i na druhý deň...
tiež nešuľkám-urobím valček asi ako palec hrubý-potlačím vidličkou po dlžke vedľa seba-nakrájam-a mám vzorkové..:-)))))
svedka
Pekny recept,klasicky,naslano mam najradsej...ale ten ,,podtitulok,, pod fotkou ma dostal :)))
danielcacka
včera som pozerala na tento recept a nechala som sa inšpirovať, akurát, že doma mi ostala ešte zemiaková kaša, tak som to z nej riskla i vydarili sa, troška ťažšie sa "šuľkali" ale výsledok bol dobrý a potešila som rodinku, lebo už dávno sme ich nemali, ďakujem za pripomenutie :-)
safran
jáj šúľance... 100 rokov som nejedla, vôbec si nespomeniem, ako ich mamička robievala, zdá sa, že budem musieť poskusovať tie vaše spôsoby z komentárov rad za radom .-) aby som prišla na to, ktoré boli tie jej




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia