Šúľance fotorecept

anina6 - fotkaanina6, 11. februára 2014
Šúľance (fotorecept)
Foto: anina6

Tieto šúľance alebo šlišky sú veľmi jednoduché, rýchle, finančne nenáročné jedlo. Ak vám zvýšia zemiaky od nedele, tak ako mne a máte kyslú kapustu, fajné jedlo je na stole. Videla som tu na Vareche väčšinou šúľance na sladko, ale u nás sa robia s kyslou kapustou. Toto je jedno z jedál, ktoré varila moja mamička a tak ich aj volala, že "šlišky" a ja veľmi rada varím podľa jej osvedčených receptov.

30 minút
príprava

Suroviny

500 g
150 g
100 g
1 ks
 (alebo bravčová masť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme kyslú kapustu, ktorú trošku prepláchneme aby nebola veľmi kyslá. Ale kto má rad kyslejšiu kapustu, nemusí. Takže na oleji alebo bravčovej masti si speníme jednu cibuľu a pridáme kyslú kapustu. Opražíme, potom podlejeme vodou a udusíme do mäkka.

  2. 2

    Z uvarených zemiakov, celozrnej a výberovej múky a jedného vajíčka si zahnetieme cesto. Ja to robím v miske a potom ho premiestnim na drevenú dosku. Vytvarujem z neho veľký šuľok, ktorý necháme trošku postáť.

    Šúľance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom si z neho nakrájame asi 2cm kúsky, ktoré rozšúľame na dlhšie šúľky.

    Šúľance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ttieto potom nakrájame na asi 3 cm kúsky a čakáme až nám zovrie voda.

    Šúľance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tieto "šlišky" potom len nahádžeme do osolenej vriacej vody, ked nám vyplávajú na povrch, povaríme ešte minútku alebo dve. Potom ich scedíme a trochu ochladíme v studenej vode.

    Šúľance (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A máme hotovo, šlišky zmiešame s upraženou kyslou kapustou, polejeme opraženou slaninkou, podľa chuti osolíme a môžme konzumovať. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

37 komentárov k receptu
@anina6 ,,,áno aj u nás sa robia väčšinou na sladko, ale tvoje vyzerajú zaujímavo.)..ja tie kocky zvyknem prešúľať na šúľanec..takto robievam, keď ich robím s varenými zamiakmi..pokrájam tiež na kocky s upečenou slaninkou a kapustou...jaj , toto sú mňamkové jedlá so spomienkou na maminkinu kuchyňu...šikovná si.pekne si ich urobila.-)
@anina6 , teším sa tomuto receptu. Veru šúľance u nás len na sladko... ak na slano tak gnocchi... a veď toto sú vlastne také naše slovenské gnocchi zvané šlišky... dokonalé 5*
veru aj ja robievam len na sladko, ale urobím aj takto s celozrnnou múkou, začala som ju viac používať a zisťujem, že dodá jedlu zvláštnu ale dobrú chuť. Aj s bryndzou musia byť tiež skvelé.
Aj moja babka šúľance volala šlišky a robila ich na sladko. Ja by som však rada tieto tvoje, s kapustou. Raz sa, hádam, dostane v mojej kuchyni aj na ne.:-)
milá @luss44 , ja na celozrnnú múku nedám dopustiť, používam ju aj do cesta na koláče a zákusky. aj pirohy a tvarohové rezance z nej robievam. a samozrejme, že je zdravšia ako klasická biela múka. som rada, že sa ti môj recept páčil, a s tou bryndzou to musím vyskúšať. práve teraz som dopiekla celozrnné žemle, tak ich tu hodím.
Veru takéto šúľance pokrájané len na kocky robila naša mama len vtedy, keď jej už vrela voda a nestíhala, inak ich poctivo šúľala a len jej tak spod ruky odlietali šúľance. Tiež sa robili na sladko a čo sa ja pamätám, nikdy sa nevyhodili, zjedli sme ich na druhý deň hoci aj na raňajky. Takto na slano si ich robil môj otec, nechal ich troška pripiecť, zamiešal s opečenou slaninkou a cibuľkou a bolo. Krásne jedlo ktoré má veľa podôb a vďaka že si nám predstavila aj variantu s kyslou kapustou. Máš ich krásne.
tiež som robievala šúlance vždy na sladko, tvoj recept sa mi páčil, preto som ho dnes spravila, nakrájala som ich tak isto, ako ty...sú výborné, ďakujem za nápad...:-))
tiež vidím prvý krát šúľance s kapustou, sranda, ale čo by nie, zemiakové cesto je fajn a kyslá kapusta bez pochýb
Tady ve Slezsku jim říkáme sližki (takovým krájeným). Jedí se na sladko a i s tím kyselým zelím a vyškvařenou slaninkou. Někdy jen se slaninkou a tradičně s černou žitnou kávou nebo s čajem. Je to moc dobré. Když se převálejí, říká se jim šulanki a ty se jedí většinou na sladko s mákem. :)
@astheart , takže aj u vás aj u nás na Východe máme rovnaký názov tejto dobroty. ďakujem ti za nahliadnutie do môjho receptu. @ludar aj my ich máme radi a hlavne moja polovička. dík za koment.
Šlišky boli dnes na obed, ale bez kapusty, len s cibuľou osmaženou spolu s prerastenou slaninou, jaj, dobrota to bola. Nabudúce budú s kapustou :-)
@anina6 , mne trochu pripomínajú strapačka, aj keď tie sa robia trochu ináč, ale nemala som ich dávno a tieto tvoje by sa oplatilo vyskúšať. Aj naša mama ka robila šúlance, pár kúskov takto odrezala a opiekla na masti, a deti sa o ne bili.
Vždy som ich robila iba na sladko. Teším sa tejto slanej verzie. Na obed sladké na večeru slané. Takto mi to pripomína strapačky,ktoré občas robím.
Aj toto jedlo patrí k môjmu detstvu. A ešte vtipná poznámka,ktorú som počula v jadnej relácii o varení. A pozor,vraveli ju jedna stará babka.Že vraj "ŽENA,KTORA NEZNALA ŠUĽAC,NEMOHLA ŠE VYDAC!!!::::)))))))
Vynikajúce sú také, ako máš v recepte. Ja ich robím aj na slano s tvarohom a tiež sú vynikajúce, kto má rád jedlá s tvarohom. Na vrch taniera pridám aj trochu kyslej smotany. V minulosti som šúľala na tenké slížiky, tak ako to robievala moja mamka. Teraz robím presne tak, ako Ty. Aspoň cítiť dobrotu pod zubom.

Pridaj komentár k receptu: