Gaštanová torta
Gaštanová torta

Gaštanová mramorovaná torta fotorecept

kika297 - bez fotkykika297, 28. novembra 2018
Gaštanová mramorovaná torta (fotorecept)
Foto: Kika297

Jednoduchá jesenná gaštanová torta poteší nie len v jesennom období. Táto je preverená celou rodinou takže ju vrelo odporúčam aj začiatočníkom.

16
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
6 ks
6 PL
6 PL
podľa potreby
2 PL
1 bal.
 štipka
Plnka:
2 PL
1 ks
500 ml
250 g
500 g ochutené
Okrem toho:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny na korpus.

    Gaštanová mramorovaná torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Oddelíme si bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuha.

    Gaštanová mramorovaná torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    K žĺtkom pridáme cukor a vyšľaháme do bleda.

    Gaštanová mramorovaná torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K žĺtkom pridáme múku a kypriaci prášok. Pomaly krátko mixujeme.

    Gaštanová mramorovaná torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z cesta odoberieme asi 2 PL do inej misky a vmiešame do nej kakao. Do oboch misiek vmiešame veľmi opatrne vyšľahaný sneh z bielkov, do kakaového cesta 2PL a zvyšok do svetlého cesta. Robíme to veľmi opatrne, aby sme nerozbili bielky. Ja to robím gumovou stierkou tak, že zo spodu premiestňujem hmotu na sneh.

    Gaštanová mramorovaná torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Teraz zmiešame obe cestá tak, aby nám kakaová hmota vytvorila vo svetlom ceste mramorovanie a nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Forma má priemer cca 25 cm.

    Gaštanová mramorovaná torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme pri 180 °C asi 45-50 minút. Veľmi závisí od rúry ale pravidlo je piecť pomaly a dlho, aby sa prepiekol stred. Či je torta hotová môžeme otestovať špajdľou alebo jednoducho keď sú okraje oddelené od formy. Korpus vyklopíme z formy a zaťažíme, aby bol rovnako vysoký.

    Gaštanová mramorovaná torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Pripravíme si suroviny na plnku. Odporúčam vybrať maslo a gaštanové pyré dostatočne dopredu, aby malo izbovú teplotu.

    Gaštanová mramorovaná torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Uvaríme si puding zo Zlatého klasu, mlieka a cukru. Hneď po uvarení prikryjeme potravinárskou fóliou, aby sa nevytvorila kožka. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.

    Gaštanová mramorovaná torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vymixujeme maslo s gaštanovým pyré.

    Gaštanová mramorovaná torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Postupne pridávame uvarený puding. Dôležité je mať všetko izbovej teploty, aby sa nám to nezdrnclo!

    Gaštanová mramorovaná torta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vznikla nám krásna a chutná plnka, ktorou naplníme korpus, Ten sme si pred tým rozrezali na polovicu, poliali sirupovou vodou a natreli džemom. Takto sme zabezpečili, že korpus nebude suchý a dodali sme sviežu kyslastú chuť. Krém dáme aj na vrch a na boky torty.

    Gaštanová mramorovaná torta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ďalej to už nechám na Vás. Ja som ešte pridala namočené piškóty a na vrch šľahačku a čokoládové hoblinky. Dobrú chuť! :)

    Gaštanová mramorovaná torta (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

10 komentárov k receptu
Jdu si podat pořádný kapesník a vypláču se. Gaštanové pyré se v našich končinách nevyskytuje. Tak mi zbývá jenom ten kapesník. Kouzelná torta, moc pěkný recpt!
doteraz som robievala len tortu - recept od p. Magálovej, bez múky. zaujala ma však aj táto , vyzerá prudko jedlo. Ukladám, vyskúšam! pekný deň

Pridaj komentár k receptu: