Gaštanová mramorovaná torta fotorecept
Foto: Kika297
Jednoduchá jesenná gaštanová torta poteší nie len v jesennom období. Táto je preverená celou rodinou takže ju vrelo odporúčam aj začiatočníkom.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
6 ks |
|
6 PL |
|
6 PL |
|
podľa potreby |
|
2 PL |
|
1 bal. |
|
štipka |
|
Plnka: | |
2 PL |
|
1 ks |
|
500 ml |
|
250 g |
|
500 g ochutené |
|
Okrem toho: | |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny na korpus.
-
2
Oddelíme si bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuha.
-
3
K žĺtkom pridáme cukor a vyšľaháme do bleda.
-
4
K žĺtkom pridáme múku a kypriaci prášok. Pomaly krátko mixujeme.
-
5
Z cesta odoberieme asi 2 PL do inej misky a vmiešame do nej kakao. Do oboch misiek vmiešame veľmi opatrne vyšľahaný sneh z bielkov, do kakaového cesta 2PL a zvyšok do svetlého cesta. Robíme to veľmi opatrne, aby sme nerozbili bielky. Ja to robím gumovou stierkou tak, že zo spodu premiestňujem hmotu na sneh.
-
6
Teraz zmiešame obe cestá tak, aby nám kakaová hmota vytvorila vo svetlom ceste mramorovanie a nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Forma má priemer cca 25 cm.
-
7
Pečieme pri 180 °C asi 45-50 minút. Veľmi závisí od rúry ale pravidlo je piecť pomaly a dlho, aby sa prepiekol stred. Či je torta hotová môžeme otestovať špajdľou alebo jednoducho keď sú okraje oddelené od formy. Korpus vyklopíme z formy a zaťažíme, aby bol rovnako vysoký.
-
8
Pripravíme si suroviny na plnku. Odporúčam vybrať maslo a gaštanové pyré dostatočne dopredu, aby malo izbovú teplotu.
-
9
Uvaríme si puding zo Zlatého klasu, mlieka a cukru. Hneď po uvarení prikryjeme potravinárskou fóliou, aby sa nevytvorila kožka. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
-
10
Vymixujeme maslo s gaštanovým pyré.
-
11
Postupne pridávame uvarený puding. Dôležité je mať všetko izbovej teploty, aby sa nám to nezdrnclo!
-
12
Vznikla nám krásna a chutná plnka, ktorou naplníme korpus, Ten sme si pred tým rozrezali na polovicu, poliali sirupovou vodou a natreli džemom. Takto sme zabezpečili, že korpus nebude suchý a dodali sme sviežu kyslastú chuť. Krém dáme aj na vrch a na boky torty.
-
13
Ďalej to už nechám na Vás. Ja som ešte pridala namočené piškóty a na vrch šľahačku a čokoládové hoblinky. Dobrú chuť! :)
Diskusia k receptu