Gaštanová torta

Gaštanová mramorovaná torta (fotorecept)

Autor receptu: kika297

Jednoduchá jesenná gaštanová torta poteší nie len v jesennom období. Táto je preverená celou rodinou takže ju vrelo odporúčam aj začiatočníkom.

16
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na korpus.
  2. Oddelíme si bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuha.
  3. K žĺtkom pridáme cukor a vyšľaháme do bleda.
  4. K žĺtkom pridáme múku a kypriaci prášok. Pomaly krátko mixujeme.
  5. Z cesta odoberieme asi 2 PL do inej misky a vmiešame do nej kakao. Do oboch misiek vmiešame veľmi opatrne vyšľahaný sneh z bielkov, do kakaového cesta 2PL a zvyšok do svetlého cesta. Robíme to veľmi opatrne, aby sme nerozbili bielky. Ja to robím gumovou stierkou tak, že zo spodu premiestňujem hmotu na sneh.
  6. Teraz zmiešame obe cestá tak, aby nám kakaová hmota vytvorila vo svetlom ceste mramorovanie a nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Forma má priemer cca 25 cm.
  7. Pečieme pri 180 °C asi 45-50 minút. Veľmi závisí od rúry ale pravidlo je piecť pomaly a dlho, aby sa prepiekol stred. Či je torta hotová môžeme otestovať špajdľou alebo jednoducho keď sú okraje oddelené od formy. Korpus vyklopíme z formy a zaťažíme, aby bol rovnako vysoký.
  8. Pripravíme si suroviny na plnku. Odporúčam vybrať maslo a gaštanové pyré dostatočne dopredu, aby malo izbovú teplotu.
  9. Uvaríme si puding zo Zlatého klasu, mlieka a cukru. Hneď po uvarení prikryjeme potravinárskou fóliou, aby sa nevytvorila kožka. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
  10. Vymixujeme maslo s gaštanovým pyré.
  11. Postupne pridávame uvarený puding. Dôležité je mať všetko izbovej teploty, aby sa nám to nezdrnclo!
  12. Vznikla nám krásna a chutná plnka, ktorou naplníme korpus, Ten sme si pred tým rozrezali na polovicu, poliali sirupovou vodou a natreli džemom. Takto sme zabezpečili, že korpus nebude suchý a dodali sme sviežu kyslastú chuť. Krém dáme aj na vrch a na boky torty.
  13. Ďalej to už nechám na Vás. Ja som ešte pridala namočené piškóty a na vrch šľahačku a čokoládové hoblinky. Dobrú chuť! :)