Gaštanová torta
Gaštanová mramorovaná torta (fotorecept)
Autor receptu: kika297
Jednoduchá jesenná gaštanová torta poteší nie len v jesennom období. Táto je preverená celou rodinou takže ju vrelo odporúčam aj začiatočníkom.
16 porcií |
30 minút príprava |
45 minút na 180 °C |
Postup
- Pripravíme si suroviny na korpus.
- Oddelíme si bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do tuha.
- K žĺtkom pridáme cukor a vyšľaháme do bleda.
- K žĺtkom pridáme múku a kypriaci prášok. Pomaly krátko mixujeme.
- Z cesta odoberieme asi 2 PL do inej misky a vmiešame do nej kakao. Do oboch misiek vmiešame veľmi opatrne vyšľahaný sneh z bielkov, do kakaového cesta 2PL a zvyšok do svetlého cesta. Robíme to veľmi opatrne, aby sme nerozbili bielky. Ja to robím gumovou stierkou tak, že zo spodu premiestňujem hmotu na sneh.
- Teraz zmiešame obe cestá tak, aby nám kakaová hmota vytvorila vo svetlom ceste mramorovanie a nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Forma má priemer cca 25 cm.
- Pečieme pri 180 °C asi 45-50 minút. Veľmi závisí od rúry ale pravidlo je piecť pomaly a dlho, aby sa prepiekol stred. Či je torta hotová môžeme otestovať špajdľou alebo jednoducho keď sú okraje oddelené od formy. Korpus vyklopíme z formy a zaťažíme, aby bol rovnako vysoký.
- Pripravíme si suroviny na plnku. Odporúčam vybrať maslo a gaštanové pyré dostatočne dopredu, aby malo izbovú teplotu.
- Uvaríme si puding zo Zlatého klasu, mlieka a cukru. Hneď po uvarení prikryjeme potravinárskou fóliou, aby sa nevytvorila kožka. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote.
- Vymixujeme maslo s gaštanovým pyré.
- Postupne pridávame uvarený puding. Dôležité je mať všetko izbovej teploty, aby sa nám to nezdrnclo!
- Vznikla nám krásna a chutná plnka, ktorou naplníme korpus, Ten sme si pred tým rozrezali na polovicu, poliali sirupovou vodou a natreli džemom. Takto sme zabezpečili, že korpus nebude suchý a dodali sme sviežu kyslastú chuť. Krém dáme aj na vrch a na boky torty.
- Ďalej to už nechám na Vás. Ja som ešte pridala namočené piškóty a na vrch šľahačku a čokoládové hoblinky.
Dobrú chuť! :)