Gaštanová torta s banánmi
Foto: lemonova
Táto tortička je spojením kakaového korpusu, gaštanového pyré, čokolády a banánov. Túto kombináciu mám veľmi rada, možno osloví aj vás :-) Množstvo je Zobraziť celý popisTáto tortička je spojením kakaového korpusu, gaštanového pyré, čokolády a banánov. Túto kombináciu mám veľmi rada, možno osloví aj vás :-) Množstvo je vhodné na stredne veľkú tortovú formu.
príprava
na 165 °C
Suroviny
Korpus: | |
4 ks |
|
120 g |
|
110 g |
|
štipka |
|
štipka |
|
20 g |
|
4 PL |
|
2-3 PL horúca |
|
Na poliatie korpusu: | |
silná |
|
|
|
Krém: | |
250 g |
|
250 g |
|
podľa chuti |
|
1 PL (likér) |
|
Poleva: | |
200 g kvalitná |
|
trocha |
|
Na potretie korpusu: | |
podľa chuti |
|
Okrem toho: | |
2 ks |
|
Postup
-
1
Korpus: Oddeľte bielky od žĺtkov. Žĺtky vyšľahajte s cukrom. Veľmi pomaly postupne po lyžiciach zašľahajte olej a horúcu vodu. Keď dosiahnete nadýchanú penu, pridajte preosiatu múku so štipkou soli a práškom do pečiva a tiež kakaový prášok. Jemne spojte. Napokon opatrne vmiešajte sneh vyšľahaný z bielkov.
- 2
Cesto vylejte na vymastený a vysypaný plech (alebo stredne veľká tortová forma) a pečte pri teplote 165 - 170 °C cca 18 minút. Treba spraviť test špajdľou. Upečený korpus dajte vychladnúť na izbovú teplotu pod čistú utierku a potom ho dobre polejte z oboch strán kávou s rumom. Nechajte ho úplne vychladnúť prikrytý alobalom (prípadne fóliou alebo krytom - aby nevyschol).
- 3
Krém: Mascarpone vymiešajte s trochou práškového cukru (podľa vašej chuti) a zmäknutým gaštanovým pyré. Pridajte polievkovú lyžicu rumu, prípadne sladkého likéru (Amaretto, vaječný likér). Môžete prípadne pridať aj trochu roztopenej (ale nie horúcej) čokolády - cca 3 polievkové lyžice. Krém trochu prešľahajte. Nechajte chvíľu odstáť v chladničke.
- 4
Vychladnutý korpus natrite džemom, ideálne pikantnejším. Ja som použila pomarančový. Poukladajte naň kolieska banánov, natrite krémom a opäť odložte aspoň na polhodinku do chladničky.
- 5
Medzitým si dajte zohriať na vodnom kúpeli čokoládu a prilejte trochu oleja, aby sa ľahšie krájala. Vychladnutý korpus polejte čokoládou. Ideálne je urobiť tortičku deň pred podávaním, ale nie je to nevyhnutné. Treba ju každopádne nechať v chlade odstáť, ale pred servírovaním včas vytiahnuť, aby nebola čokoláda príliš tuhá. Dobrú chuť :-)
Tiež gaštanová torta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu