Frišne kurče v tepši (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Mnohé (í) z Vás sa hlásia k receptom z jedného hrnca. Pretože ani ja nie som „od macochy“, tak som sa rozhodol, že taktiež prispejem svojou troškou do mlyna. Uznávam, nie je to hrniec, ale „tepša“ (pekáč), ktorou som nahradil „kastról“, ale nám ide o výsledný efekt. Varíme a pečieme z toho, čo dom (špajza, komora, chladnička, ...) dal! Ja som vychystával moju ½ do popoludňajšej smeny a než sa „načančala = farby, lagy, fermeže“ a naraňajkovala, „menage“ mala naporcovanú aj s obedárom v sieťke.

2
porcie
15´ minút
príprava
90´ minút
na 190 (375 ˚F)  °C

Suroviny

Postup

  1. z rozmrazeného kurčaťa odrežeme a prepolíme stehná a prsia (zvyšok som odložil do mrazničky a pridám ho na zjemnenie nedeľnej domácej hovädzej polievočky); umyjeme ho v studenej vode, osušíme a rozložíme po „tepši“ (na pekáči); pridáme olúpané, umyté a na 1/8_nky pokrájané zemiaky; všetko na pekáči podľa chuti osolíme, orascujeme, oMČKujeme, posypeme potrhanými lístočkami čerstvého tymiánu a ihličím čerstvého rozmarínu; rukami jemne, ale dobre, premiešame.
  2. na povrch zostavy porozkladáme 2 ÷ 3 PL pokrájaného čerstvého masla; vložíme na 90´piecť do vyhriatej rúry na 375 ˚F / 190,57 ˚C (po 60´ kuchyňskými kliešťami poobraciame).
  3. upečené necháme chvíľočku odpočinúť,
  4. Servírovanie: na plytkých tanieroch, pokropené masielkovým výpekom a pokrájanými paradajkami s „rosou“ extra panenského olivového oleja a sviežou vetvičkou oregána (jeho lístky si natrhá na tanieri už každý sám).
  5. roztrhané lístočky bazaličky voňavej by určite prišli vhod, ale moju záhradku už „navštívil“ prvý tohoročný mráz, tak si musím počkať na novú úrodu; ale aj grécke oregáno = náš dobromyseľ allias pamajorán, dodá jedlu úžasnú chuť! Preložil som ho, spolu s tymiánom (materinou dúškou „obyčajnou“) z terasy do garáže k oknu.
  6. rozmarín si po celý rok rastie v kvetináči na stole v kuchyni. Dovoľujem si Vám poradiť: "Varte s bylinkami i zelinkami všade, kde sa len dá; strava je pestrejšia, zdravšia a naviac, bude Vám krásne voňať celý byt či dom!"
  7. .......... hej a takto vyzerá dávka pre viac ako dve osoby!