Francúzsky pomarančový koláčik
Foto: Paploska
Dnes bolo poriadne upršané počasie a jediná aktivita, ktorú som bola ochotná spraviť bolo upiecť tento ľahký koláč. Je šťavnatý, a ak máte chuť Zobraziť celý popisDnes bolo poriadne upršané počasie a jediná aktivita, ktorú som bola ochotná spraviť bolo upiecť tento ľahký koláč. Je šťavnatý, a ak máte chuť môžete si k nemu pridať šľahačku, šľahačku s mascarpone alebo len sladký jogurt. Nám stačila káva :-)
porcií
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Oddelíme žĺtky od bielkov (musia mať izbovú teplotu). Bielky vyšľaháme do tuha, žĺtky šľaháme do peny s hnedým cukrom. Múky, spolu so škrobom, preosejeme a spolu s postrúhanou pomarančovou kôrou pridáme k žĺtkom, a nakoniec vmiešame roztopené a vychladnuté maslo. Pomaly a jemne pridáme sneh z bielkov.
-
2
Do tortovej formy vystlanej papierom vylejeme cesto. Pečieme cca 35 minút na 180 °C.
-
3
Odšťavíme pomaranče a 1 citrón, pridáme 1 KL kokosového cukru a mierne zohrejeme. Na koláč vylejeme celú šťavu. Pekne to vsiakne. Na vrch som dala pomarančový džem a hodili by sa lupienky, ale mala som len mandľovú múku, tak som dala ju. Môžete si k nemu pridať šľahačku alebo krém s mascarpone. Výborne chutí s kávou. Dobrú chuť.
-
4
A už sa teším na skvelé paradajkové recepty :-))
Z postupu receptu navyše úplne vypadol kukuričný škrob, podľa surovín ho vraj ide do koláča 100 gramov.
PS: Ak je v tej krabici od Dr. Oetkera Zlatý klas na foto pri bode 1, nie je to čistý kukuričný škrob, ale pudingový prášok. A to je rozdiel. Mimochodom, ani žiaden pudingový prášok sa v postupe nespomína.
anelika, recept upravený podľa požiadavky :-) tá šľahačka a mascarpone boli spomenuté hneď v úvode a preto boli medzi ingredienciami. Ale keďže ste mali prvý koment zmenila som to na čitateľnejšiu verziu.
Ďakujem Haji, to vypestovala moja šikovná kámoška, nie ja. Ale aj tak sa z nich vytešujem :-)
Mne sa koláč páči, či je suchý alebo mokrý :) ako spomenula @Paploska , ako bábovka a tie pridané chute ho len obohatia. Treba spraviť a potom kritizovať.....
Mandlovu muku som posledne kupila v DM drogerii. Kokosovy cukor nepouziavam ani ja. Iba hnedy trstinovy.
@Paploska
inak, sikovny recept.
Môj zámer nebol kritizovať, nepochopila si ma. Ja som chcela povedať, že keby som sa rozodla znenazdajky dnes tento iste skvelý múčnik urobiť, doma nemám k tomu základné suroviny, lebo ich neskladujem, bežne ich nepoužívam každodenne. Už som sa poučila, že je zbytočné do zásoby kupovať suroviny, ktoré použijem len zriedkavo.
No, už žiaden koment nebudem dávať, som veľmi chorá a nepridáva mi to na zdraví, keď si prečítam samé negativistické odozvy a reakcie na moje úplne nevinné poznámky.
Ja som to ani nebrala negativne :-) chapem, ze kazdy ma doma suroviny z ktorych vari bezne. Aj mne sa stane, ze nakupim a potom vyhodim, lebo nestihnem spotrebovat. Co ma dost mrzi :-) a tu mandlovu muku som mala na makronky, niekedy som ich rada piekla. Ale mame teraz malu zabu a tej nedavam take precukrovane sladkosti, tak som hladala jej vyuzitie v inom kolaci. Pekny den.