Pomarančový koláč
Francúzsky pomarančový koláčik
Autor receptu: paploska
Dnes bolo poriadne upršané počasie a jediná
aktivita, ktorú som bola ochotná spraviť bolo
upiecť tento ľahký koláč. Je šťavnatý, a ak máte chuť
môžete si k nemu pridať šľahačku,
šľahačku s mascarpone alebo len sladký jogurt.
Nám stačila káva :-)
12 porcií |
20 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- Oddelíme žĺtky od bielkov (musia mať izbovú teplotu). Bielky vyšľaháme do tuha, žĺtky šľaháme do peny s hnedým cukrom. Múky, spolu so škrobom, preosejeme a spolu s postrúhanou pomarančovou kôrou pridáme k žĺtkom, a nakoniec vmiešame roztopené a vychladnuté maslo. Pomaly a jemne pridáme sneh z bielkov.
- Do tortovej formy vystlanej papierom vylejeme cesto. Pečieme cca 35 minút na 180 °C.
- Odšťavíme pomaranče a 1 citrón, pridáme 1 KL kokosového cukru a mierne zohrejeme. Na koláč vylejeme celú šťavu. Pekne to vsiakne. Na vrch som dala pomarančový džem a hodili by sa lupienky, ale mala som len mandľovú múku, tak som dala ju. Môžete si k nemu pridať šľahačku alebo krém s mascarpone. Výborne chutí s kávou. Dobrú chuť.
- A už sa teším na skvelé paradajkové recepty :-))