Hruškový koláč
Hruškový koláč

Francúzsky hruškový koláč fotorecept

elenas - fotkaelenas, 27. novembra 2018
Francúzsky hruškový koláč (fotorecept)
Foto: elenas

Je možné, že tento koláč je už na Vareche, ale mala som prezreté hrušky, tak som ho upiekla. Je to jednoduchý ale veľmi chutný Zobraziť celý popisJe možné, že tento koláč je už na Vareche, ale mala som prezreté hrušky, tak som ho upiekla. Je to jednoduchý ale veľmi chutný koláč.

10
porcií
20 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

600-700 g
 podľa chuti
1 ČL
3 ks
150 g
5 PL
150 ml
230 g
1 bal.
 štipka
Poleva:
80 g
1 bal.
1 ks




Postup

  1. 1

    Hrušky nakrájame na plátky a pokvapkáme citrónovou šťavou.

    Francúzsky hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vajcia šľaháme s cukrom asi 5-7 minút do peny, pridáme mlieko, olej a trochu prešľaháme.

    Francúzsky hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme preosiatu múku so soľou a s práškom do pečiva a zľahka zamiešame do cesta (ja som zamiešala najskôr na nízkych otáčkach, potom vareškou).

    Francúzsky hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Polovicu cesta vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy s priemerom 26 cm (odporúčam na dno dať papier na pečenie). Na cesto rozložíme hrušky, posypeme škoricou a zalejeme druhou polovicou cesta, formu trochu potrasieme, aby sa cesto rovnomerne rozlialo. Pečieme pri 180 °C asi 30 minút.

    Francúzsky hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Medzitým pripravíme polevu. Maslo roztopíme a pridáme škoricový cukor, zmes necháme trochu vychladnúť. Potom pridáme vajce a zamiešame, postavíme na oheň a ešte trochu zohrievame, zmes nám trochu zhustne.

    Francúzsky hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Koláč poprepichujeme vidličkou a vylejeme naň polevu. Pečieme ešte cca 20 minút.

    Francúzsky hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dobrú chuť.

    Francúzsky hruškový koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

denyany
Dnes som tento koláč upiekla s jablkami, hrušky nemám. Ináč som postup dodržala do bodky, aj keď som váhala nad polevou, ale nakoniec som ju tam dala. A je to vynikajúca dobrota! Odchádzala som z domu, keď bol ešte vlažný, tak som ochutnala a nemal chybu. Vynikajúce.
elenas
@Denyany (28.11.2018 18:34)

Veľmi ma teší, sa koláč podaril a chutil. Bez polevy by to nebolo ono, aj keď tiež dobré. S polevou koláč nasiakne maslovo-škoricovou chuťou.
ani1
Výborný koláčik, mal úspech u celej rodiny 🙂 Cesto bolo vláčne a šťavnaté. Máme radi menej sladké koláče a keďže som mala zrelé a dostatočne sladké hrušky, znížila som množstvo cukru na 130 g. Toto množstvo cukru stačilo, koláčik bol aj tak dostatočne sladký. Ďakujem za recept 🙂




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia