Focaccia

Focaccia v mojom prevedení (fotorecept)

Autor receptu: sonulienka

Dáte si s nami na večeru?

15 minút
príprava
25-30 minút
na 220 °C

Suroviny

Postup

  1. Tu sú suroviny.
  2. Urobíme si tradične kvások - droždie, 100 ml vlažnej vody a 2 ČL cukru spolu zmiešame a necháme vzísť kvások. Múku si preosejeme, pridáme 2 ČL soli, 300 ml vlažnej vody, ktorá nám ostala a 60 ml olivového oleja. Dobre vypracujeme cesto.
  3. Vypracované cesto vložíme do väčšej nádoby, ktorú sme si pred tým dobre potreli olivovým olejom. Cesto popretáčame, aby sme mali naolejovaný aj vrch cesta. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme 1 hodinu kysnúť.
  4. Cesto nakysnuté.
  5. Pracovnú dosku natrieme olivovým olejom a preložíme naň cesto, ktoré rukou povystierame a preložíme z hora do stredu, z dola do stredu a sprava do stredu a na koniec zľava do stredu, teda na obálku. Toto ihneď zopakujeme ešte raz a znovu vložíme do nádoby, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme 30 minút kysnúť.
  6. Cesto nakysnuté.
  7. Plech 30 x 40 cm si natrieme tiež olivovým olejom a cesto naň rukami povystierame.
  8. Cesto zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme na plechu ešte ďalších 30 minúť kysnúť.
  9. Medzi tým si zapneme rúru na 220 stupňov. 60 ml olivového oleja zmiešame s 2 PL vody, dobre premiešame, aby sme mali pripravené na potieranie cesta.
  10. Keď je cesto nakysnuté, urobíme doň prstami dierky, posolíme hrubozrnnou soľou a pokvapkáme pripraveným olivovým olejom. Ja som ešte trochu aj ozdobila. Toto zdobenie som našla na nete od jednej šikovnej žienky a nedalo mi nevyskúšať a takto to vypadalo po zdobení. Vložila som do rúry a piekla 25 minút. Ale sledujte si svoju rúru, môže sa piecť 25-30 minút.
  11. No a tu je už upečené.
  12. A tu už koštujeme.