Focaccia
Focaccia v mojom prevedení (fotorecept)
Autor receptu: sonulienka
Dáte si s nami na večeru?
15 minút príprava |
25-30 minút na 220 °C |
Postup
- Tu sú suroviny.
- Urobíme si tradične kvások - droždie, 100 ml vlažnej vody a 2 ČL cukru spolu zmiešame a necháme vzísť kvások. Múku si preosejeme, pridáme 2 ČL soli, 300 ml vlažnej vody, ktorá nám ostala a 60 ml olivového oleja. Dobre vypracujeme cesto.
- Vypracované cesto vložíme do väčšej nádoby, ktorú sme si pred tým dobre potreli olivovým olejom. Cesto popretáčame, aby sme mali naolejovaný aj vrch cesta. Zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme 1 hodinu kysnúť.
- Cesto nakysnuté.
- Pracovnú dosku natrieme olivovým olejom a preložíme naň cesto, ktoré rukou povystierame a preložíme z hora do stredu, z dola do stredu a sprava do stredu a na koniec zľava do stredu, teda na obálku. Toto ihneď zopakujeme ešte raz a znovu vložíme do nádoby, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme 30 minút kysnúť.
- Cesto nakysnuté.
- Plech 30 x 40 cm si natrieme tiež olivovým olejom a cesto naň rukami povystierame.
- Cesto zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme na plechu ešte ďalších 30 minúť kysnúť.
- Medzi tým si zapneme rúru na 220 stupňov. 60 ml olivového oleja zmiešame s 2 PL vody, dobre premiešame, aby sme mali pripravené na potieranie cesta.
- Keď je cesto nakysnuté, urobíme doň prstami dierky, posolíme hrubozrnnou soľou a pokvapkáme pripraveným olivovým olejom. Ja som ešte trochu aj ozdobila. Toto zdobenie som našla na nete od jednej šikovnej žienky a nedalo mi nevyskúšať a takto to vypadalo po zdobení. Vložila som do rúry a piekla 25 minút. Ale sledujte si svoju rúru, môže sa piecť 25-30 minút.
- No a tu je už upečené.
- A tu už koštujeme.