Fenomenálny zemiakový chlieb

renculiatko - fotkarenculiatko, 21. septembra 2012

Už som skúšala mnoho receptov na pečený chlebík ale tento je skutočne najlepši a ja už chlieb ani nekupujem iba pečiem a to vždy Zobraziť celý popisUž som skúšala mnoho receptov na pečený chlebík ale tento je skutočne najlepši a ja už chlieb ani nekupujem iba pečiem a to vždy tento aj každy týždeň.Vďaka zemiakom je úžasne mäkky a vláčny.Má užastnú kôrku :-)

Suroviny

2 PL
1 KL
1 kg
6 dcl vlažná
4 velke
1
2 KL




Postup

  1. 1

    Do misy dáme múku,sol droždie,rascu ja som dala aj drvenú aj celú ako kto chce.Pridáme postruhane zemiky,vodu,ocot a vymiesime cesto necháme 10 minút odstáť, potom na doske prehnetieme a necháme odstáť pol hodku.ja som rozdelila na dva kusy, prehnetieme a vytvarujeme, preložíme na plech a necháme 20 minúť odstáť.piekla som 10 minút na 250 st. a potom pol hodinku na 180 st.potieram slanou vodou pred pečením, raz počas pečenia a potom po vytiahnutí z rúry.

Diskusia k receptu

cicer
4 velke zemiaky je dosť relatívny pojem :-) je to asi koľko gramov alebo kilogramov? Niekomu sa môže zdať veľký už aj ten najmenší cícerík :-D
laila82p
Cicer už som videla veľa receptov na zemiakový chlieb, ale žiaden neuvádzal zemiaky v gramoch. Ja dávam tri zemiaky a podľa toho aké sú či menšie či väčšie pridávam vodu. ak sú väčšie muka pojme menej vody a ak sú menšie dám viac vody. upiecť dobrý chlieb je umenie a presný recept je zbytočný pretože cesto je vždy iné. Dandulka ja zemiaky dávam varené v šupe ale už som robila aj zo surových a bol tiež dobrý. Vyzerá naozaj chutne Renculiatko si šikula.
xanadu1955
renculiatko@ ten chlieb vyzerá naozaj úžasne robila som už s varenými ale aj surovými zemiakmi ale ten s varenými mi chutil lepšie s nevarenými ho bolo treba piecť asi dlhšie ale to som nevedela tak sa mi zdal taký nejaký akoby nedopečený a tak by som rada vedela aké zemiaky si dala uvarené alebo neuvarené. Ďakujem za odpoveď
slavka11
ja peciem tiez iba so zemiakmi a pridavam este aj 3PL oleja. Vydrzi cely tyzden a ja to robim tak ze peciem z kg muky a po upeceni a vychladnuty polovicku dam do mraznicky a ked sa ta prva cast zje tak vyberam z mraznicky volne necham rozpustit a je ako cerstvo upeceny a chutnucky. Tiez som pouzila aj surove zemiaky raz lebo som nemala uvarene a skusila som to s nimi ale nie je to ono. Varene zemiaky su do chleba lepsie alebo pripadne aj susene zemiaky z obchodu aj s tymi bol chlebik velmi dobry. A co sa tyka velkosti ja som za to ze cim viac zemiakov tym je chlebik chutnejsi.
trencanka
Tak sa mi zda, ze cim dalej tym je nas viac co pecieme doma chlieb. Aj ja tak robim, ale teraz som tu v "normalnych" malych potravinach objavila chlebik z nejakej pekarne, pisu tam zlozenie, rucne robeny a bez konzervantov a umelych kypriacich prisad. Ten je celkom fajn, ked nejak nestihnem upiect.
julica
Ja by som ho ešte vylepšila tým, že by som dala droždia tak tretinu a dala chlebíku viac času (v chlade tak 8 hodín). Bol by chutnejší a oveľa zdravší, skúste, je to úplne iný level chleba.
renculiatko
mamatata2 ďakujem pekne :) Zemiaky asi také velké aby sa vam zmestili do dlane.A uvarene :) kludne sa tam mozu postruhaj aj teplé :) Myslim si že velké zemiaky si nemožeš pomylit s malymi :-P
renculiatko
A presne tak čim viac zemiakou tym je lepši a tym dlhšie vydrži makkucky ako čerstvy :) takže ked mam veeela zemiakou a neviem co snimi tak pridam kludne aj o dva viac :)
hruso2
musím povedať, že je naozaj F E N O M E N A L N Y ! včera večer som ho spravil, a chutil nenormálne dobre...no a dnes ráno so šunkou....mnáááám :D dakujem za super recept - zaradujem k mojim oblúbeným! :D
miamia
vynikajúci chlebík, vyskúšala som a ďakujem za recept... :)
venusa
rcp na chlieb nikdy nie je stary. Teple zemiaky do chleboveho cesta, neznalost pecenia chleba a cim viac zemiakov tym zadubenejsie cesto. Ty chlieb piect nevies.
parisienne
robila som cesto v pekarnicke, po vykysnuti bolo strasne riedke, skoda, nabudce dam viac muky
beatacsontosova
@Renculiatko - včera som ho spravila, dala som surové zemiaky (nejako sa mi nechcelo čakať na uvarenie a vychladnutie zemiakov), tým pádom to pýtalo trošku viacej múky (keďže pečiem chlieb už nejaký ten piatok tak som vedela cca koľko), krásne mi nakysol, po upečení mi voňala celá kuchyňa, som mala čo robiť, aby som odolala a neodrezala si ešte horúci krajec, dneska je vláčny, jemný, nebíčko v papuľke, odporúčam.
zuzanadz
Dobrý deň, chlebík som skúšala a je naozaj fenomenálny, doma máme zákaz kupovať už sa bude piecť len ten Váš. Potrebovala by som poradiť, nakoľko ste evidentne v pečeni chlebíka skúsenejšia než ja, ako ho nechávate vychladnúť a ako ho skladujete. Vopred ďakujem za radu.