Fazuľová polievka s kvakou a sušenými slivkami

Vladimír Lokšík
šéfkuchár hotela Diplomat v Rajeckých Tepliciach, 21. októbra 2012
Fazuľová polievka s kvakou a sušenými slivkami
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
15 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 g
1 ks
50 g
1 PL
1 ks
podľa chuti
podľa chuti
Rozmarínový chlieb:
500 g
20 g
310 ml
štipka
1 kl
50 g
10 g




Postup

  1. 1

    Fazuľu namočíme deň vopred. Cibuľu nasekáme nadrobno. Vložíme do rozpáleného tuku a pečieme do zlata. Zalejeme fazuľou aj s vodou, pridáme koreniny a varíme, kým nezačne mäknúť.

  2. 2

    Pridáme kvaku a varíme, kým nie sú všetky suroviny mäkké. Dochutíme medom a octom. Pred koncom pridáme sušené slivky a odstavíme. Ako prílohu odporúčame doma pripravený rozmarínový chlieb s hrozienkami.

  3. 3

    Rozmarínový chlieb: múku zmiešame so soľou. Z vody a droždia pripravíme kvások. Hrozienka namočíme na pol hodiny do vody, scedíme a spolu s nasekaným rozmarínom vložíme do múky. Prilejeme kvások a vypracujeme hladké cesto. Necháme vykysnúť. Vypracujeme bochník, potrieme vodou a pečieme 10 minút pri teplote 200 oC a päť minút na 160 oC.

Diskusia k receptu

marijanka712
vynikajúca fazulovka , ale môžeš mi vysvetliť čo KVAKA??? chcem to vyskúšať podľa teba lebo u nás fazulova polievka by fičala od pondelka do piatku a naopak , ale stále v inej receptúre.....
evkalibka
kvaka je podobná repe, je žltá a sladká, pridávam do sladkých fazuľových polievok
kimika
Kvaku mám rada, kedysi keď som bola malá mi robila túto polievku len bez sliviek. Len teraz neviem či kvaku bežne dostať aj v obchode lebo vtedy ju na záhrade pestovala moja starká.
@marijanka712 , ak si dobre pamätám kvaka vyzerá a kaleráb alebo repa len je biela až fialkavá a chutí trošku sladšie ale výborne.
kimika
mamina mi robila polievku, som zabudla napísať :)
garanco
Kvaku si môžeš vypestovať- ale až na budúci rok:-))
Semienka dostať kúpiť, ale zeleninu som v obchode nevidela. U nás na Spiši ju volajú "karpeľ". Výborné karpele varila moja svokra, tiež s fazuľou a krúpkami, ale ja som tú kvalitu a chuť neodkukala dostatočne.
mariaklara
Zaujímavá polievka, kvaku som ešte nejedla, musím si ju na jar zasadiť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia