Fazuľová polievka s kvakou a sušenými slivkami
Vladimír Lokšík
šéfkuchár hotela Diplomat v Rajeckých Tepliciach, 21. októbra 2012
šéfkuchár hotela Diplomat v Rajeckých Tepliciach, 21. októbra 2012
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
porcie
15 minút
príprava
príprava
120 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Suroviny
200 g |
|
1 ks |
|
50 g |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
|
|
|
|
|
|
Rozmarínový chlieb: | |
500 g |
|
20 g |
|
310 ml |
|
štipka |
|
1 kl |
|
50 g |
|
10 g |
|
Postup
-
1
Fazuľu namočíme deň vopred. Cibuľu nasekáme nadrobno. Vložíme do rozpáleného tuku a pečieme do zlata. Zalejeme fazuľou aj s vodou, pridáme koreniny a varíme, kým nezačne mäknúť.
- 2
Pridáme kvaku a varíme, kým nie sú všetky suroviny mäkké. Dochutíme medom a octom. Pred koncom pridáme sušené slivky a odstavíme. Ako prílohu odporúčame doma pripravený rozmarínový chlieb s hrozienkami.
- 3
Rozmarínový chlieb: múku zmiešame so soľou. Z vody a droždia pripravíme kvások. Hrozienka namočíme na pol hodiny do vody, scedíme a spolu s nasekaným rozmarínom vložíme do múky. Prilejeme kvások a vypracujeme hladké cesto. Necháme vykysnúť. Vypracujeme bochník, potrieme vodou a pečieme 10 minút pri teplote 200 oC a päť minút na 160 oC.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
@marijanka712 , ak si dobre pamätám kvaka vyzerá a kaleráb alebo repa len je biela až fialkavá a chutí trošku sladšie ale výborne.
Semienka dostať kúpiť, ale zeleninu som v obchode nevidela. U nás na Spiši ju volajú "karpeľ". Výborné karpele varila moja svokra, tiež s fazuľou a krúpkami, ale ja som tú kvalitu a chuť neodkukala dostatočne.