Fazuľkový prívarok s bravčovým mäsom na šťave fotorecept

zasterka - fotkazasterka, 3. augusta 2010
Fazuľkový prívarok s bravčovým mäsom na šťave (fotorecept)
Foto: zasterka

Tento recept mám od svojej maminky a pripravujem ho vždy vtedy, keď máme na záhrade žltú fazuľku, alebo aj počas roka (nakoľko si fazuľku dávam do mraziaka), keď máme na toto chutné jedlo jednoducho chuť :-)))

8
porcií
80 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Postup

  1. 1

    Bravčové stehno (môže byť aj pliecko) nakrájame na kocky, cibuľku najemno, fazuľku na malé kúsky. Ja si zvyknem fazuľku nakrájať už deň vopred a nakrájanú (nepredvarenú) ju uložím do mraziaka a na druhý deň ju tesne pred použitím z mraziaka vyberiem.

    Fazuľkový prívarok s bravčovým mäsom na šťave (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na oleji speníme cibuľku do sklovita, pridáme na kocky nakrájané mäso a opečieme zo všetkých strán, kým si mäso nepustí vlastnú šťavu. Medzitým dáme variť do osolenej vody fazuľku (vody dáme len toľko, aby bola fazuľka úplne zakrytá). Varíme ju 30-45 minút (nie úplne domäkka).

    Fazuľkový prívarok s bravčovým mäsom na šťave (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď je mäso opečené, prilejeme vodu a na miernom ohni pri poodchýlenej pokrievke dusíme (asi 1hod. - potom pridáme koreniny). Počas dusenia mäsa a varenia fazuľky si očistíme a na kocky nakrájame zemiaky.

    Fazuľkový prívarok s bravčovým mäsom na šťave (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Keď je fazuľka takmer uvarená, pridáme k nej nakrájané zemiaky, už nepodlievame a varíme.

    Fazuľkový prívarok s bravčovým mäsom na šťave (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po 1hod. dusenia mäsa k nemu pridáme popučený cesnak, mleté čierne korenie, mletú rascu, mletú sladkú papriku a soľ. Dusíme ešte asi 30 min., potom pridáme zátrepku, ktorú sme si pripravili z 1 PL polohrubej múky a vody. Ešte 5 min. podusíme a vypneme.

    Fazuľkový prívarok s bravčovým mäsom na šťave (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď sú zemiaky vo fazuľke takmer uvarené, odstavíme hrniec z ohňa a vlejeme do neho smotanu na šľahanie, v ktorej sme rozhabarkovali 4 PL polohrubej múky. Poriadne miešame, aby sa neurobili hrčky. Spolu so šľahačkou dáme aj maslo na zjemnenie chute a šťavu z pol citróna. Varíme ešte 5 min. a vypneme. Hotové jedlo na tanieri ozdobíme plátkami citróna a čerstvým alebo sušeným kôprom.

    Fazuľkový prívarok s bravčovým mäsom na šťave (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

9 komentárov k receptu
kyslý fazuľovo-zemiakový prívarok s kôprom u nás doma môžeme všetci a stačí nám k tomu stratené vajíčko ..... ale aj s mäsom to môže byť výborné.... pozerala som, že si tu nová, tak vitaj a veľa pekných receptov ako je tento pridaj :-)
my sme doma vždy jedávali všetky omáčky s mäsom na šťave, ináč nie. Ale kôpor sme už potom nedávali. A omáčku mierne osladili. Viem, veľa ľudí nesladí, len okyselí, nám sa to zdalo trochu príkre. Ale aj takto môže byť, lúsky sú dobré.
Vítam ťa medzi nami stálicami , dúfam , že to vydržíš , teším sa na tvoje recepty, tento tvoj prívarok robievam , nevieme sa dočkať prvej fazuľky. Pekné foto , tak ako píše naša @honestka , len sa posadiť k tomu tanieru.
Je to fajn jedlo, mám niekoľko otázok:1. prečo znehodnocuješ fazuľlu mrazením na jednu noc, 2. prečo krájaš zemiaky na také veľké kusy (no robia to aj iné ženy, ako som si všimol), prívarok je fazuľkový, tak mu nemajú dominovať takéto zemiakové balvany. Ja krájam na kocky o strane cca1,2 cm. Je to ďaleko estetickejšie. 3. nie je lepšie pridať kôpor po dovarení a pomiešať. Je to bežný spôsob. Takto mi tam pôsobí cudzorodo, takisto ako tie krúžky z citrónu. Mali byť na samostatnom tanieriku, takéto servírovanie k prívarku sa nehodí, budú od neho celé zagebrené. Opäť chýba estetické hľadisko. Napr. k pečenej rybe so zemiakmi sa hodia priložiť, to nie je tekuté.

Pridaj komentár k receptu: