Foto: martinis
Absolútne neuveriteľná červená fazuľa v hustej pikantnej paradajkovej omáčke v mexickom štýle podávaná s typickou zeleninou a paprikovými zemiakmi.
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks |
|
1 PL |
|
štipka |
|
podľa chuti |
|
|
|
|
|
1 PL |
|
200 g |
|
200 g |
|
1 strúčik |
|
Paprikové zemiaky: | |
3 |
|
štipka |
|
|
|
|
|
|
|
Miešaná zelenina: | |
1-2 hrste |
|
1 PL |
|
|
|
|
|
|
|
pár kvapiek |
|
Postup
-
1
Pikanté chute, čili, ostrosť, pálivosť - to sú moje "úchylky", ktoré na mňa raz za čas doľahnú a ja mám potom chuť uvariť niečo mimoriadne dobré, čo by uspokojilo moje chúťky - a na to najlepšie poslúži stará dobrá klasika našich južných susedov alebo niečo exotickejšie zo Strednej Ameriky. A týmto prípadom sú aj moje lahodné červené fazule - jedná sa o recept z jednej najlepších kuchýň sveta : mexickej. Čili, strukoviny, tortilly či tequilla sú suroviny pre túto krajinu typické, nuž som využil aspoň prvé dve a pripravil také dobré fazule, aké sa mi ešte nepodarili. Vyskúšajte ! :)
- 2
Moje menu pozostáva z troch častí : fazulí v paradajkovej omáčke, paprikových zemiakov a miešanej zeleniny. Zeleninu môžme použiť čerstvú, mrazenú alebo sterilizovanú. Dnes som nemal mnoho času sa hrať so zeleninou a výbornú mexickú zmes som mal v mrazáku, nuž som siahol po nej - avšak príprava čerstvej nie je vôbec zložitá - zeleninu podľa vlastného výberu (odporúčam kukuricu, zelené fazuľky, papriku rôznych farieb a cibuľu, prípadne feferónku) oščistíme, pokrájame a dáme podusiť na lyžicu olivového oleja do zmäknutia. Ochutíme mletým čiernym korením, soľou, mletým čili korením, tiež dobre padne zopár kvapiek tabasca alebo čili omáčky.
- 3
Zemiaky očistíme, pokrájame na menšie kúsky a dáme na 15 minút variť do osolenej vody. Až sú hotové, scedíme ich, v cedidle posypeme morskou soľou, mletým čiernym korením, troškou petržlenu a hojne posypeme mletou červenou paprikou - či už sladkou, alebo pálivou. Hotovo, to je všetko, nič zložité :)
- 4
Teraz vám prezradím postup prípravy kráľa dnešného menu : červených fazulí v hustej pikantnej paradajkovej omáčke. Základom je dobrý olivový olej a malá cibuľa či polovica veľkej. Tú očistíme, pokrájame na jemno a dáme opiecť na lyžicu oleja, pričom po chvíli plameň stíšime a opekáme ešte 5 minút. Je to naozaj dôležité, troška sa pripečie a dodá jedlu "šmrnc".
- 5
Po tejto dobe ju posypeme veľkou štipkou mletej rasce, soli a mletého čierneho korenia a samozrejme mletého čili podľa chuti. Minútku opekáme a miešame, aby korenia uvoľnili arómu a potom prilejeme polovicu konzervy krájaných paradajok a šťavu zo štvrtiny citróna, ktorá zodpovedá jednej polievkovej lyžici. Taktiež do panvice vhodíme ľahko rukou spučený strúčik cesnaku vcelku.
- 6
Premiešame, prikryjeme a 3 minúty necháme bublať. Potom odkryjeme, pridáme 200 gramov sterilizovanej červenej fazule a necháme variť dvadsať minút, kým sa prebytočná paradajková šťava nevyparí a neostane len veľmi hustá paradajková omáčka s poriadne koncentrovanými, neuveriteľnými chuťami Mexika.
- 7
Po dvadsiatich minútach je celé menu hotové : fazule naservírujeme do misky, posypeme čerstvo nasekanou čili papričkou, obložíme zemiakmi a zeleninou. Fajn padne aj zopár kvapiek kečupu olivového oleja, ktorým pokvapkáme oblohu. Posledným krokom je niekoľko lístkov petržlenu na oživenie a okamžite sa treba pustiť do jedenia, aby nám tieto pálivé chute nevychladli :-))
- 8
Môj tip na : Myslím, že tieto fazule by boli aj skvelá plnka do tortíl alebo wrapov ;)
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
K takovym fazolim se VZDY podavaji tortillas z kukuricne mouky (jina nez se u nas prodava, ta jejich ma lepek, nase nikoliv). Ty placky jsou soucasti jidla a patri k nemu asi tak, jako knedliky ke svickove!
O chili paprickach a chili jako takovem si precti, kolik jich je druhu a jak se pouzivaji, je to hodne zajimave!
Inac fandim tvojej tvorivosti a obdivujem kreativnost kombinacii.
@tiginko : tak to ťa zrejme ešte poteším, lebo túto kombináciu mám tiež veľmi rád ;) rád píšem, tak sa prejavujem aj tu a som rád, že je to príjmané kladne, vďaka ;)
@mariamka : no, to máš zrejme pravdu, hihi :-)) samozrejme, beriem to ako kompliment :) aj ja mám rád fazuľu v omáčke z konzervy, najmä Heinz - tie sú vynikajúce, ale táto mi chutí ešte viac - a s chlebom je tiež fajn ! :-)
@katkat : vďaka, cením si takýchto fanúšikov ! :-) pekný deň ;)
@radulienka : opäť pozitívny komentár od teba, ako vždy - a to mi robí úsmev na tvári :)) ak máš rada fazuľu, iste ti bude chutiť aj táto. no, ktovie či by sa nejaké vydavateľstvo ujalo mojich receptov, splnil by sa mi ďalší zo snov ... O:))
@mijaita : áno, súhlasím že olivový olej plne nekorešponduje s mexickou kuchyňou, avšak neviem celkom presne, na čom sa varí tam, tak som stavil na osvedčenú klasiku :) placky poznám, ale netušil som, že sú až tak nevyhnutné :) každopádne dobre vedieť, nová vedomosť sa vždy hodí a nabudúce sa toto jedlo bude podávať už len v plackách ! :-)) určite pohľadám, v poslednej dobe som si čili veľmi obľúbil, bohužiaľ tu u nás v SNV ho viem zohnať len v tescu - aj to len jeden druh :/
zaujímavé obrázky, ako vravím, viem si to všetko predstaviť naplnené v tortille - aj s tými zemiakmi :) rozmýšľam, že by som si také placky skúsil upiecť aj sám, hádam by som to zvládol ;-))
@margaretka28 : tak to má byť, neje len jazyk, ale všetky zmysly, tak ich potešme :)) Ďakujem ;O)
@afataga : áno, myslel som na teba, že ak si pozrieš tento recpet, tak ti kukurica si nebude po chuti, ale predsa som ju tam dal - k mexiku patrí, napokon je napríklad aj v chilli con carne, avšak ak ju vynecháš, nič sa nestane, myslím, že chutiť ti bude rovnako :)) vďaka za pochvalu :-)
@slavka2012 : Ďakujem, cumino nepoznám, je to rímska rasca ? :))
@vierutt : tak vidíš, som milo prekvapený, že aj taká jednoduchá "vychytávka" sa ti zíde - nech ti chutí ! ;O)
@lusinkab : veľká vďaka, uvar, ochutnaj, vyskúšaj, dokoreň podľa chuti - hlavne nech máš radosť a spokojné chuťové poháriky :)
@rybarkuchar : palec hore, ak si si všimol podobnosť, je to len dobré, veľmi sa mi páči jeho štýl :)) máš celkom pravdu - varenie je pre mňa jednou z najväčších radostí, takže hádam ma len tak neopustí, ďakujem a pekný deň :-))
@evanaaa : uznávam, je to nezvyčajná kombinácia, mne celkom chutila ... no ten chlebík a mäso k tomu určite nie je proti zvykom, mnoho ľudí tieto fazule jedáva práve takto, občas aj ja a tiež je to výborné ;))
@ankabanka : je to jednoducho fazuľa inšpirovaná mexickým receptom, nechcem sa zase naťahovať ohľadom názvu, ale rád sa nechám poučiť : aká to je mexická fazuľa ? v čom sa líši od tej mojej ? :)) samozrejme ďakujem a cením si podporu ! :-))
Priatelia, toto je asi môj dosiaľ nakomentovanejší recept, takže vám chcem ešte raz vyjadriť veľké poďakovanie za milé komentáre, na ktoré sa vždy veľmi teším a mám z nich úprimnú radosť a tiež za podporu, ktorú mi verne prejavujete : pokúsim sa nesklamať a variť pre inšpiráciu ďalších tak, ako sa nechávam inšpirovať aj ja :) ak budete mať akékoľvek otázky ohľadom mojich receptov, alebo čohokoľvek iného, budem rád, ak napíšete, ako vidíte - rád sa vykecávam a aj čítam, takže všetkým prajem pekný víkend a veľa chuti do varenia ! :-))
si tu osviezenim, lebo prinasas nieco nove v odvaznych kombinaciach- co uz bolo povedane davno predomnou. Pochvalujem to, pretoze skusenostami rasties!
netrap sa, mexickych recpetov je tolko a tak rozdielnych ako gulasov ci polievok halaslle... aj tu najdes vela receptov a cim viacej ich budes citat, najdes v nich rozdielnost pripravy.
Niekedy na zaciatku som pridala tento, kukni a pohladaj viacej potom zrejme zistis, preco ti niekedy napsisu koment tak ako pisu, ak pouzivas zauzivane svetove kulinarske a osvedcene nazvy.
ale tolko tu uz okolo tohto bolo pisane v diskusiach, ze moja poznamka je momentalne asi aj zbytocna.
podporujem tvoje nadsenie pre kuchynu.
varecha.pravda.sk/recepty/chilli-alebo-mexicka-fazula-/59...
pozdáva.Si šikovný a kreatívny chlapec.