Fazuľa po mexicky

Autor receptu: martinis

Absolútne neuveriteľná červená fazuľa v hustej pikantnej paradajkovej omáčke v mexickom štýle podávaná s typickou zeleninou a paprikovými zemiakmi.

1
porcia
40 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Pikanté chute, čili, ostrosť, pálivosť - to sú moje "úchylky", ktoré na mňa raz za čas doľahnú a ja mám potom chuť uvariť niečo mimoriadne dobré, čo by uspokojilo moje chúťky - a na to najlepšie poslúži stará dobrá klasika našich južných susedov alebo niečo exotickejšie zo Strednej Ameriky. A týmto prípadom sú aj moje lahodné červené fazule - jedná sa o recept z jednej najlepších kuchýň sveta : mexickej. Čili, strukoviny, tortilly či tequilla sú suroviny pre túto krajinu typické, nuž som využil aspoň prvé dve a pripravil také dobré fazule, aké sa mi ešte nepodarili. Vyskúšajte ! :)
  2. Moje menu pozostáva z troch častí : fazulí v paradajkovej omáčke, paprikových zemiakov a miešanej zeleniny. Zeleninu môžme použiť čerstvú, mrazenú alebo sterilizovanú. Dnes som nemal mnoho času sa hrať so zeleninou a výbornú mexickú zmes som mal v mrazáku, nuž som siahol po nej - avšak príprava čerstvej nie je vôbec zložitá - zeleninu podľa vlastného výberu (odporúčam kukuricu, zelené fazuľky, papriku rôznych farieb a cibuľu, prípadne feferónku) oščistíme, pokrájame a dáme podusiť na lyžicu olivového oleja do zmäknutia. Ochutíme mletým čiernym korením, soľou, mletým čili korením, tiež dobre padne zopár kvapiek tabasca alebo čili omáčky.
  3. Zemiaky očistíme, pokrájame na menšie kúsky a dáme na 15 minút variť do osolenej vody. Až sú hotové, scedíme ich, v cedidle posypeme morskou soľou, mletým čiernym korením, troškou petržlenu a hojne posypeme mletou červenou paprikou - či už sladkou, alebo pálivou. Hotovo, to je všetko, nič zložité :)
  4. Teraz vám prezradím postup prípravy kráľa dnešného menu : červených fazulí v hustej pikantnej paradajkovej omáčke. Základom je dobrý olivový olej a malá cibuľa či polovica veľkej. Tú očistíme, pokrájame na jemno a dáme opiecť na lyžicu oleja, pričom po chvíli plameň stíšime a opekáme ešte 5 minút. Je to naozaj dôležité, troška sa pripečie a dodá jedlu "šmrnc".
  5. Po tejto dobe ju posypeme veľkou štipkou mletej rasce, soli a mletého čierneho korenia a samozrejme mletého čili podľa chuti. Minútku opekáme a miešame, aby korenia uvoľnili arómu a potom prilejeme polovicu konzervy krájaných paradajok a šťavu zo štvrtiny citróna, ktorá zodpovedá jednej polievkovej lyžici. Taktiež do panvice vhodíme ľahko rukou spučený strúčik cesnaku vcelku.
  6. Premiešame, prikryjeme a 3 minúty necháme bublať. Potom odkryjeme, pridáme 200 gramov sterilizovanej červenej fazule a necháme variť dvadsať minút, kým sa prebytočná paradajková šťava nevyparí a neostane len veľmi hustá paradajková omáčka s poriadne koncentrovanými, neuveriteľnými chuťami Mexika.
  7. Po dvadsiatich minútach je celé menu hotové : fazule naservírujeme do misky, posypeme čerstvo nasekanou čili papričkou, obložíme zemiakmi a zeleninou. Fajn padne aj zopár kvapiek kečupu olivového oleja, ktorým pokvapkáme oblohu. Posledným krokom je niekoľko lístkov petržlenu na oživenie a okamžite sa treba pustiť do jedenia, aby nám tieto pálivé chute nevychladli :-))
  8. Môj tip na : Myslím, že tieto fazule by boli aj skvelá plnka do tortíl alebo wrapov ;)