Fazuľa po mexicky
Autor receptu: martinis
Absolútne neuveriteľná červená fazuľa v hustej pikantnej paradajkovej omáčke v
mexickom štýle podávaná s typickou zeleninou a paprikovými zemiakmi.
1 porcia |
40 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup- Pikanté chute, čili, ostrosť, pálivosť - to sú moje "úchylky", ktoré na mňa raz za čas doľahnú a ja mám potom chuť uvariť niečo mimoriadne dobré, čo by uspokojilo moje chúťky - a na to najlepšie poslúži stará dobrá klasika našich južných susedov alebo niečo exotickejšie zo Strednej Ameriky. A týmto prípadom sú aj moje lahodné červené fazule - jedná sa o recept z jednej najlepších kuchýň sveta : mexickej. Čili, strukoviny, tortilly či tequilla sú suroviny pre túto krajinu typické, nuž som využil aspoň prvé dve a pripravil také dobré fazule, aké sa mi ešte nepodarili. Vyskúšajte ! :)
- Moje menu pozostáva z troch častí : fazulí v paradajkovej omáčke, paprikových zemiakov a miešanej zeleniny. Zeleninu môžme použiť čerstvú, mrazenú alebo sterilizovanú. Dnes som nemal mnoho času sa hrať so zeleninou a výbornú mexickú zmes som mal v mrazáku, nuž som siahol po nej - avšak príprava čerstvej nie je vôbec zložitá - zeleninu podľa vlastného výberu (odporúčam kukuricu, zelené fazuľky, papriku rôznych farieb a cibuľu, prípadne feferónku) oščistíme, pokrájame a dáme podusiť na lyžicu olivového oleja do zmäknutia. Ochutíme mletým čiernym korením, soľou, mletým čili korením, tiež dobre padne zopár kvapiek tabasca alebo čili omáčky.
- Zemiaky očistíme, pokrájame na menšie kúsky a dáme na 15 minút variť do osolenej vody. Až sú hotové, scedíme ich, v cedidle posypeme morskou soľou, mletým čiernym korením, troškou petržlenu a hojne posypeme mletou červenou paprikou - či už sladkou, alebo pálivou. Hotovo, to je všetko, nič zložité :)
- Teraz vám prezradím postup prípravy kráľa dnešného menu : červených fazulí v hustej pikantnej paradajkovej omáčke. Základom je dobrý olivový olej a malá cibuľa či polovica veľkej. Tú očistíme, pokrájame na jemno a dáme opiecť na lyžicu oleja, pričom po chvíli plameň stíšime a opekáme ešte 5 minút. Je to naozaj dôležité, troška sa pripečie a dodá jedlu "šmrnc".
- Po tejto dobe ju posypeme veľkou štipkou mletej rasce, soli a mletého čierneho korenia a samozrejme mletého čili podľa chuti. Minútku opekáme a miešame, aby korenia uvoľnili arómu a potom prilejeme polovicu konzervy krájaných paradajok a šťavu zo štvrtiny citróna, ktorá zodpovedá jednej polievkovej lyžici. Taktiež do panvice vhodíme ľahko rukou spučený strúčik cesnaku vcelku.
- Premiešame, prikryjeme a 3 minúty necháme bublať. Potom odkryjeme, pridáme 200 gramov sterilizovanej červenej fazule a necháme variť dvadsať minút, kým sa prebytočná paradajková šťava nevyparí a neostane len veľmi hustá paradajková omáčka s poriadne koncentrovanými, neuveriteľnými chuťami Mexika.
- Po dvadsiatich minútach je celé menu hotové : fazule naservírujeme do misky, posypeme čerstvo nasekanou čili papričkou, obložíme zemiakmi a zeleninou. Fajn padne aj zopár kvapiek kečupu olivového oleja, ktorým pokvapkáme oblohu. Posledným krokom je niekoľko lístkov petržlenu na oživenie a okamžite sa treba pustiť do jedenia, aby nám tieto pálivé chute nevychladli :-))
- Môj tip na : Myslím, že tieto fazule by boli aj skvelá plnka do tortíl alebo wrapov ;)
|