Foto: kukulienka71
Inšpirácia z dávnejšieho vydania Nového času pre ženy, možno poznáte.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
30 dkg varené v šupke |
|
30 dkg |
|
2 ks malá |
|
1 PL |
|
1 ks na obaľovanie |
|
na obaľovanie |
|
na vyprážanie |
|
|
|
Na dip: | |
200 ml hustá |
|
pretlačený |
|
Postup
-
1
Zemiaky uvaríme v šupke, očistíme, nastrúhame na jemno. Cibuľu pokrájame nadrobno, opečieme do sklovita na masti. Kapustu scedíme, ak treba trochu opláchneme, poprekrajujeme na menšie kúsky. Pridáme ju k cibuli a dusíme za občasného premiešania pod pokrievkou asi 10 minút.
-
2
Po vychladnutí ju primiešame k zemiakom, podľa chuti osolíme, rukou zhutníme, formujeme loptičky, sploštíme a obaľujeme v osolenom rozšľahanom vajíčku a strúhanke.
-
3
Smotanu zmiešame s pretlačenými strúčikmi cesnaku a necháme do podávania v chlade. Umytú panvicu rozpálime, nalejeme do nej dostatočné množstvo oleja k vyprážaniu a keď je teplota vhodná, vkladáme do nej fašírky. Ja som ich z bokov sploštila, aby sa pomestili všetky naraz. Vyprážame krátko na vyššej teplote z oboch strán do červena, ukladáme na papierové obrúsky, ktoré odsajú prebytočný tuk.
-
4
Namiesto cesnakového dipu si môžete dať ako prílohu kus mäsa, alebo priamo do fašírok zakomponovať varené údené. V recepte bola uvedená aj múka, nejako som ju prehliadla, ale pravdupovediac, nechýbala mi tu.
všetkým mierový želám svätomartinský deň..
@methi , aj tie sú iste výborné, sú viac rozšírené zo surových zemiakov. Mňa skôr zaujalo v týchto, že sú z varených a kapusta sa podusí, takže fakt stačí len krátko vypražiť a tá chrumkavá chuť obalu je najlepšia. V novinách nebola cibuľa, ale nejak mi tam pasovala. Originál je tu:
@terinka55 , si veľmi milá
Ďakujem za pekné hodnotenie a pozitívne komentáre
@methi , vdaka za velmi zaujimavy link , maju tam pekne recepty.
aj @kukulienka : nevadí,že som vložila?
nádherný tanier :-)
5*
@martamm , vyskúšaj. Vďaka za pozdrav, nevrátiš sa?:-)
@45678 , ja som ešte zo surových nerobila, ale vyskúšam, placky u nás idú. Som zvedavá, ako to dopadne u vás. Varené zemiaky sa lepšie formujú, vyzerajú upravenejšie:-)
@sracz , z domácej kapustičky by mali byť najlepšie, nech vám chutia!
@patroveckypitrs , si veľmi milý:-)
@izabella929 , kapustu a zemiaky môžeme obmieňať do nemoty, nezunuje sa. Tú vyprážanú sladkú som od teba robila, nemala chybu;-)
@babkamt , vďaka za uloženie:-)
@frezia68 , to som rada. Mne linky vôbec nevadia, prečo by mali, súvisia, rozširujú obzory, pripomínajú iné vynikajúce recepty...ja ten tvoj tiež mám uložený a páči sa mi.
@jozka2 , tak, tak, klobáska či údené sa k tomu náramne hodí.
@jerica , @matata1 , keď dáš do hmoty vajcia, zriedi sa, preto tam potom treba dať múku. Keď som zmiešala kapustu so zemiakmi, mne sa to hneď dobre spájalo a formovalo, preto som už nič, ani vajcia do hmoty nedávala, len som ich vajcom obalila.
@babav , tvoju pochvalu si tiež vážim, aj jednoduché jedlá môžu zaujať ako vidím:-)
@janger , áno, myslím, že takéto jedlá sa veľmi hodia na chladnejšie dni. Holandské klobásky som ešte nejedla, rada by som ochutnala. Len nech v nich nie je sušené ovocie:-)) pekný deň ti želám:-)
@kecemis , prekvapil si nie prvý krát, tiež si ako rýchlik:-) v tvojej verzii je viac fantázie, ďakujem za pridanie tipu a lákavej fotky. Ešte dobre, že nie gramovosť ti rozširujem;-)))
@veronikkka , pekné hodnotenie, si milá ako vždy:-)
nebo až budu pect maso na zelí a dam si stranou po upečení masa. Souhlasim, ze není třeba vajicko, jak píše u mého receptu @bubaya. Těsto zřídne a je potřeba mouka, která pak zbytečně nacucá tuk a chuť placek ani fasirek není už pak taková. Hned jak spáchám, máš mě tady! :-)
@janger , :-)
@45678 , ďakujem za dobrú správu:-)
aj keď neskoršie, ale ďakujem pekne, potešila som sa tvojej odozve:-)
teším sa s tebou, nech vám chutí;-)