Fánky fotorecept

frona - fotkafrona, 26. januára 2011
Fánky (fotorecept)
Foto: frona

Keďže je čas fašianok, tak som si spomenula, že aj ja mám recept na fánky. Je strašne starý ešte od mojej babky a tá ho mala od svojej kolegyne. Čiže určite má viac ako 60 rokov. Lepšie fánky som nejedla. Sú chrumkavé a jedli sme ich s manželom dnes ako oriešky....Teda myslela som to tak, že sa museli jesť stále, kým sme ich videli :))))) Trošička som si ho upravila, ale nie veľmi. Podelím sa s vami o tento recept a posúďte sami, či je dobrý

30 minút
príprava
75 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g
4 ks
2 PL
100 ml
1 PL
2 PL, hustá
štipka
2 l, na vyprážanie
 na posypanie
 na posypanie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Žĺtky, cukor, ocot, rum a soľ vyšľaháme šľahačom do penista. Pridáme asi 2/3 odváženej múky a miesime a pridávame múku, kým sa cesto nelepí a je vláčne (ako na rezance). Malo by sa miesiť dosť dlho, aby boli fánky krehučké (asi 20 min.) Mne zostalo troška múky (asi 50 g). Potom by sa cesto malo vygúľať na tenúčko ako na rezance. Ja som použila strojček na rezance, ktorým sa dá cesto aj gúľať. Išlo to šikovne a rýchlo. Lepšie ako valčekom. A už len pokrájať na štvorčeky alebo obdĺžniky, v strede prerezať a vyprážať v horúcom oleji. Ja som to robila vo friťáku. Vypražené dať na servítku a posypať cukrom zmiešaným s vanilkovým. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

31 komentárov k receptu
taky stary recept mam tiez a stale tiez robievam. asi preto, ze ozaj chutia najlepsie, lebo sa viazu k nim dlhe spomienky, ked ich robili stare mamy, dokonca este ich mamy... tesim sa na ich papanie.
moja babička robila fánky tak, že z vygúľaného cesta vykrajovala obdĺžniky a do obdĺžnika (cca 10 cm x 2,5 cm) urobila nožom zárez (primerane dlhý). Do zárezu vopchala jeden koniec obdĺžnika a prevliekla (pretiahla) ho cez ten otvor, koniec potiahla smerom späť.. Ten obdĺžnik potom je zmenený len v tom, že po bokoch zárezu je cesto pretočené. Keď sa vypraží, vyzerá to veľmi pekne. Postup je celkom jednoduchý a rýchly, iba opísať ho je ťažšie. Nemám možnosť ofotiť ho, možno neskôr.
Mila Frona, az sa hanbim opytat : to skutocne tam nejde ani kvasok, ani kypriaci prasok a cesto sa ma vyvalkat na tenko ? Az sa mi to nechce verit. Urcite vyskusam , len si skocim pre kyslu smotanu....
Ahoj cinkla,
nemusíš sa hanbiť. Ja sa tiež spýtam, keď niečo neviem. Ozaj tam nejde žiaden kvások ani kypriaci prášok ani sóda. Ocot urobí to nafúknutie, keď sa cesto dobre vypracuje. A treba ho vygúľať tenko
Dnes som ich spravila,je to velmi dobre cesticko dobre sa s ním robí.Bála som sa deci rumu,liala som postupne,ale vzniklo pekné cesto.Recept chválim na jednotku.Díky.
Zinnajdha, nemusíš nič fotiť, kto chce vedieť a vidieť postup, nech sa podíva o pár receptov dozadu, kde je foto pridané aj spostupom. Lebo je obdobie fašiangov a tých receptov na fánky a šišky tu bude viac.
1288_1276494884 - profilový obrázok
oco
@zinnajdha dnes budem robiť fánky až teraz som od teba dostal poučenie ako to môj otec robil,lebo nikto taký tvar nepoužíva.Asi som sa potatil keď to chcem urobiť ako on.
Já som 22.5.2011 poslal svoj recept " Božie milosti ", rozdielný je asi len postup a spracovanie. Spracovanie cesta uvádzate správne, niektorá uvádzate spracovanie na strojku na rezance, to by som prijal i já, no strojček nemám. Lebo rozdiel v tvorbe mojich a vašich je ten, že já fánku spracovávam v pásoch / to spraví potom ten efekt / v komentároch fanku spracovávate do malého obdialnička, kosoštvorca s jedným - dvoma zárezmi a tak. Skuste to takto. Základ je vyvaľkať
čo najtenšie cesto /ako pri rezancoch /, teraz si z oválu ktorý som si vyvaľkal narežem radielkom pásy cirka 50 cm dlhé a široké 4 až 5 cm.
Konce pása spojim tlakom prstov / predstavte si to ako remeň alebo mužský opasok na nohavice / spojený pás / ovál / si nahodíte na zápästie ruky ako keď si chcete zapnúť hodinky, znovu si zoberte do ruky spodok pásu a prehodte ho znovu na zápästie ak sa dá spravte to isté znovu a máte na ruke omotku ktorú teraz vhodíte do nádoby
v ktorej mienite fánky vysmážať. Námotok m á snahu sa rozopnúť a
teraz začne fánka dostávať ten správný tvar. Je toho popísaného veľa, po spracovani tejto várky cesta zistíte, že to chce len prax, ale
ten výtvor stojí zato. Nezabudnite na to , že sesto musí byť čo najtenšie, preto ak idete zhotoviť nový pás na ovál znovu ho treba prejsť válkom, on počas státia / čakania na spracovanie / trochu nabobtná. Keď to robila mama mojej manželky a koš sa plnil, to bola
nádhera a vôňa. Fánka musí mať krásnú žltú farbu a cesto musí mat po povrchu ako bublinky. Fánka dostáva tvar od priemeru hrnca v ktorom ich vysmážate. Dievčence nech sa Vám dari a dobrú chuť prajem.

priznávam, že fánky, okrem pečených v rúre som ešte nerobila, kým žila moja mamka, tak som ich jedávala u nej, teraz keď jej už niet, tak je asi na čase ich vyskúšať, ukladám recept do KK a isto vyskúšam - ja milujem staré recepty, tie, ktoré sa dedia generácie sú podľa mňa najlepšie, takže vrelá vďaka za tento super receptík
Dnes urobim cesto, ulozim do chladnicky a zajtra dokoncim. Su urcene na popoludnajsiu oslavu a nikde som sa nedocitala, ci su dobre aj na druhy den. Kedze ich chcem chrumkave a vonave, vytvarujem rano aj vyprazim. Snad preziju dve hodiny v aute. Potom podam hlasenie :)
@babinka ja som ich raz robila tak, že čo mi zostalo, dala som do mrazničky a keď som ich vytiahla, tak boli úplne ako čerstvé. Inak nikidy nezostali do druhého dňa, takže neviem, či by boli ako čerstvé
zjedli sa všetky , takze chutili. Bola som prekvapená ich makkostou hneď po upečení, nejedla som ich aspoň 30 rokov, bolo to chutne prekvapenie a rychla príprava . Ďakujem

Pridaj komentár k receptu: