Foto: frona
Keďže je čas fašianok, tak som si spomenula, že aj ja mám recept na fánky. Je strašne starý ešte od mojej babky a tá Zobraziť celý popisKeďže je čas fašianok, tak som si spomenula, že aj ja mám recept na fánky. Je strašne starý ešte od mojej babky a tá ho mala od svojej kolegyne. Čiže určite má viac ako 60 rokov. Lepšie fánky som nejedla. Sú chrumkavé a jedli sme ich s manželom dnes ako oriešky....Teda myslela som to tak, že sa museli jesť stále, kým sme ich videli :))))) Trošička som si ho upravila, ale nie veľmi. Podelím sa s vami o tento recept a posúďte sami, či je dobrý
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300 g |
|
4 ks |
|
2 PL |
|
100 ml |
|
1 PL |
|
2 PL, hustá |
|
štipka |
|
2 l, na vyprážanie |
|
na posypanie |
|
na posypanie |
|
Postup
-
1
Žĺtky, cukor, ocot, rum a soľ vyšľaháme šľahačom do penista. Pridáme asi 2/3 odváženej múky a miesime a pridávame múku, kým sa cesto nelepí a je vláčne (ako na rezance). Malo by sa miesiť dosť dlho, aby boli fánky krehučké (asi 20 min.) Mne zostalo troška múky (asi 50 g). Potom by sa cesto malo vygúľať na tenúčko ako na rezance. Ja som použila strojček na rezance, ktorým sa dá cesto aj gúľať. Išlo to šikovne a rýchlo. Lepšie ako valčekom. A už len pokrájať na štvorčeky alebo obdĺžniky, v strede prerezať a vyprážať v horúcom oleji. Ja som to robila vo friťáku. Vypražené dať na servítku a posypať cukrom zmiešaným s vanilkovým. Dobrú chuť!
nemusíš sa hanbiť. Ja sa tiež spýtam, keď niečo neviem. Ozaj tam nejde žiaden kvások ani kypriaci prášok ani sóda. Ocot urobí to nafúknutie, keď sa cesto dobre vypracuje. A treba ho vygúľať tenko
čo najtenšie cesto /ako pri rezancoch /, teraz si z oválu ktorý som si vyvaľkal narežem radielkom pásy cirka 50 cm dlhé a široké 4 až 5 cm.
Konce pása spojim tlakom prstov / predstavte si to ako remeň alebo mužský opasok na nohavice / spojený pás / ovál / si nahodíte na zápästie ruky ako keď si chcete zapnúť hodinky, znovu si zoberte do ruky spodok pásu a prehodte ho znovu na zápästie ak sa dá spravte to isté znovu a máte na ruke omotku ktorú teraz vhodíte do nádoby
v ktorej mienite fánky vysmážať. Námotok m á snahu sa rozopnúť a
teraz začne fánka dostávať ten správný tvar. Je toho popísaného veľa, po spracovani tejto várky cesta zistíte, že to chce len prax, ale
ten výtvor stojí zato. Nezabudnite na to , že sesto musí byť čo najtenšie, preto ak idete zhotoviť nový pás na ovál znovu ho treba prejsť válkom, on počas státia / čakania na spracovanie / trochu nabobtná. Keď to robila mama mojej manželky a koš sa plnil, to bola
nádhera a vôňa. Fánka musí mať krásnú žltú farbu a cesto musí mat po povrchu ako bublinky. Fánka dostáva tvar od priemeru hrnca v ktorom ich vysmážate. Dievčence nech sa Vám dari a dobrú chuť prajem.
len v recepte mi chyba kedy tam ide ta smotana...