Fánky (fotorecept)

Autor receptu: frona

Keďže je čas fašianok, tak som si spomenula, že aj ja mám recept na fánky. Je strašne starý ešte od mojej babky a tá ho mala od svojej kolegyne. Čiže určite má viac ako 60 rokov. Lepšie fánky som nejedla. Sú chrumkavé a jedli sme ich s manželom dnes ako oriešky....Teda myslela som to tak, že sa museli jesť stále, kým sme ich videli :))))) Trošička som si ho upravila, ale nie veľmi. Podelím sa s vami o tento recept a posúďte sami, či je dobrý

30 minút
príprava
75 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Žĺtky, cukor, ocot, rum a soľ vyšľaháme šľahačom do penista. Pridáme asi 2/3 odváženej múky a miesime a pridávame múku, kým sa cesto nelepí a je vláčne (ako na rezance). Malo by sa miesiť dosť dlho, aby boli fánky krehučké (asi 20 min.) Mne zostalo troška múky (asi 50 g). Potom by sa cesto malo vygúľať na tenúčko ako na rezance. Ja som použila strojček na rezance, ktorým sa dá cesto aj gúľať. Išlo to šikovne a rýchlo. Lepšie ako valčekom. A už len pokrájať na štvorčeky alebo obdĺžniky, v strede prerezať a vyprážať v horúcom oleji. Ja som to robila vo friťáku. Vypražené dať na servítku a posypať cukrom zmiešaným s vanilkovým. Dobrú chuť!