Foto: daewootn
Nie je to koláč ale ani zákusok. Ovšem tak ako to robievala moja svokra na Myjave, tak to bolo umelecké dielo. Božie milosti sa Zobraziť celý popisNie je to koláč ale ani zákusok. Ovšem tak ako to robievala moja svokra na Myjave, tak to bolo umelecké dielo. Božie milosti sa piekli väčšinou k príležitosti návštevy prvorodičky, hovorilo sa tomu OPÁČKY . Božie milosti sa ukladali do velkých pletených košov a takto sa cestovalo na návštevu.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
250 - 270 g. |
|
50 g. |
|
50 g. |
|
2 ks. |
|
3 PL. alebo rum |
|
6 PL. |
|
2 PL |
|
1 KL |
|
na posyp |
|
na posyp |
|
podľa potreby na vysmážanie |
|
Postup
-
1
V múke rozmiešame soľ, rozmrvené / nasekané / maslo, pridáme cukor, žĺtky, smotanu, víno alebo rum a postrúhanú citrónovú kôru z citróna. Všetko spolu dobre vymiesime, cesto prikryjeme a necháme odpočinúť asi 45 min. Potom cesto čo najtenšie rozvaľkáme na pomúčenej doske. Zúbkovým kolečkom nare-žeme pásy široké asi 2,5 až 3 cm, oba konce stlačíme k sebe, vznikne nám akože kruh, cesto si nahodíme na dlaň, tak aby nám vznikali z cesta krúžky, takto natočené cesto potom s citom vhodíme do vriaceho oleja. Olej si vložíme do hrnca s otvorom menšieho priemeru, priemer hrnca nám udá veľkosť fánky a taktiež vyberáme hrniec vyšší, aby nám olej zbytočne neprskal von. Ako náhle fánka dosiahne zlatistú farbu, treba ju oto- čiť, osmažiť aj druhú stranu a po dosiahnutí správnej farby, vybrať. Vyberať s citom, je veľmi krehká, túto potom uložiť do košíka alebo hlbšej misky. Ak sú uložené na sebe, posypú sa práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom. Klásť ich na pijavý papier. Fánky sa väčšinou robia tak, že sa narežú kosoštvorce o dĺžke asi 10 cm, od okraja špica priečne spravíme na oboch stranách zárezy do ktorých sa vložia špice koso –štvorcov a takto pripravená fánka sa vloží do oleja. Toto je klasická fánka. Božia milosť sa líši od fánky tým, že sa zhotovuje z vyrezaného pásu cesta ktorý stá- čame do viacerých krúžkov rôznych priemerov, ktoré vo vriacom oleji dostanú zvlaš- tnu lupienkovú podobu a dá sa povedať, že je to výtvor, umelecké dielo oblasti Myjav- ských kopanic.
-
2
Poznatky z praxe: Pásy cesta je dobre mať napred pripravené, alebo si prideliť ďalšiu osobu ktorá ich bude pripravovať, fánka je veľmi rýchlo usmažená a ak si spravím zásobu pásov, tieto sa obyčajne zlepia, potom fánka tratí na kráse. Oleja v hrnci mať radšej viac, fánka by sa nemala dotýkať dna hrnca, musí plávať. Aby sa olej neprepekal, je dobré vhodiť do hrnca 3 – 4 ks. hrebíčkov, alebo krúžky mrkve. Smažiť na najsilnejšej platni / podľa priemeru dna hrnca v ktorom budeme fánky vysmážať /. Vyzerá to veľmi zložité, druhý krát je to už hračka. Chce to prax – dobrý „ šmak“. Cesto spracovávať na hnetači. –– OK ––
a vtedy sa na Myjavsku o sitkach nechýrovalo. Ale som zvedavý.
Odkladam do KK
PS: Ake sitka to len panicky v mestach take pouzivali ??
varecha.pravda.sk/recepty/fanky-sitkove-/13265-recept.htm...
Ale šikovní zvládnu aj na dlani, ako je vidieť na tvojom titulnom obrázku.
alebo zmena je závislá od priemeru nádoby, tá nepovolí, tlačí sa potom nahore a tu je zase závisla na pošte oválov ktoré sme si natočili
na zápästie ruky. Všetko napovie prvá fánka - čiže prax, nič to nie je.
Ale je to ohromná papina. Dobrú chuť.
Tak na zajtrá mam prácu. Spravím z každého návrhu fánky a zhodnotíme čo je najlepšie / páči sa mi " ruža " / ten postup by mal byť najrýchleší a aj najvzľadnejší. Po upečení to pustím von na pretras.
Najskôr však musím skonzumovať všetký fánky ktoré som vysmažil v nedelu. Chcel som poslať nový recept, mali to byť recepty o počte druhov fánok, mal som napečené klasiku / kosoštvorec /, moje, sitkové, a zostal som pri / ruža /. Bohužial tu musím zistiťpresne ako sa to čudo robí. Čo som vedel dal som na plac, skladal pásiky v strede pri-
tlačil, ale zostala mi slnečnica. Ale som ich za trest likvidoval rozmrvené
v studenej zeleninovej polievke, to bola papina.
nerobil, pre zmenu som si upiekol jablčno-orechovú štrúdľu, príjemný zbytok sviatkov a veľa teplej vody prajem....
potom je to jasné, boli dobré, ale klasika je klasika. Pritom som prišiel na
myšlienku využiť na moje fánky cesto z mlynčeka na rezance, kde je
reklamovaná šírka pásu 5,5cm., čo by bolo OK., len to rezať na po-
trebnú dĺžku, stočiť a vložiť do horúceho oleja.
ked som sa ich pokusala urobit ja, tuk mi vykypel ( mala som primaly kastrolik ) a susedia si mysleli, ze horime :-)))
ale chutovo boli aj tak vynikajuce, len vetrala som tyzden...
:-)