Fánky sitkové

vavan - fotkavavan, 21. januára 2011
Fánky sitkové
Foto: vavan

tento recept je z písanky receptov mojej babičky,robievala ich na fašiangy a nosili ich aj na opačky keď sa narodil nový člen rodiny.Staršie ročníky Zobraziť celý popistento recept je z písanky receptov mojej babičky,robievala ich na fašiangy a nosili ich aj na opačky keď sa narodil nový člen rodiny.Staršie ročníky ich možno že poznajú.Sú veľmi krehké.

Suroviny

12
250 g
2 PL
2 PL
 štipka
1 PL
 na vysmážanie
 na pocukrovanie
 na pocukrovanie




Postup

  1. 1

    Z prísad vypracujeme hladké cesto.Niekedy treba ešte pridať trochu múky.Vyformujeme z neho valček ako keď robíte lokše a pokrájame na 1,5cm hrubé kolieska.Cesto si necháme zaykryté potravinárskou fóliou aby sa nevysušovalo.Každé na pomúčenej doske vyvaľkáme na okrúhle cestíčko s priemerom cca 15cm a ponarezujeme radielkom asi v2cm rozostupoch.

    Fánky sitkové  - obrázok 1
  2. 2

    Rozvaľkané ponakrajované cestíčko prstami uchopíme a nakrojené časti poprepletáme.

    Fánky sitkové  - obrázok 2
  3. 3

    Poprepletané cesto vložíme do sítok.Poslúžia nám na to dve klasické sítka s dlhou rúčkou v stredu spojené drôtikom.

    Fánky sitkové  - obrázok 3
  4. 4

    Olej dáme do vysokého hrnčeka,rozohrejeme a potom vložíme sítka s fánkou.Ponoríme do oleja .Toho oleja dáme do trištvrte hrnčeka.Po chvíľke keď nám fánka na jednej strane napučí zozlatne otočíme sítko a vypražíme aj s druhej strany trvá to chvíľku.

    Fánky sitkové  - obrázok 4
  5. 5

    Po vysmažení fánky dáme na plech vyložený papierovými utierkami posypeme sítkom práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým,uložíme na servítky a podávame.Sú ako hmla jeden kúsok Vám nikdy nestačí. Dobrú chuť.

    Fánky sitkové  - obrázok 5

Diskusia k receptu

evusik
tu u nás sa tiež fánky robievajú aj na svadby, aj na krstiny na rôzne príležitosti... ja som ich síce nikdy nerobila, ale keď ich spraví niekto iný rada si na nich pochutnám.... pekne sa ti podarili :-)
sovka62
Takéto fánky som v živote nevidela a veľmi sa mi páčia. Keď pozerám na rozpis surovín, určite sú chrumkavé, veď sú samý žĺtok. Vyzerajú na zahryznutie, hneď by som si dala. Ja robievam z lacnejšieho cesta, mali by sa nakrájať na kosoštvorce, v strede prerezať a jeden roh pretiahnuť cez otvor. Ale na vyprážanie treba vyššiu vrstvu oleja, tak ja len vyvaľkám menšie kolieska, dva razy v strede narežem a na troške oleja ich vypražím rovné, ploché.
sovka62
A ešte som zabudla napísať, že vlani som na Vareche našla fánky pečené na plechu, vyskúšala som ich a boli veľmi dobré. Ide tam síce dosť tuku, takže diétne nie sú, ale aspoň ten tuk nie je prepražený, ako pri klasických.
zdezda
jeeeeej, takéto nepoznám, ukladám, vyskúšam:-) robila som tie na plechu pečené, no môjmu sa neľúbili, lebo neboli mastné:-), tak mu urobím tieto, dík
tatranka
Pekné,zaujímavé,nepoznám.Tých žĺtok neúrekom,takže cesto je určite chutné a krásne,ako slniečko.
babav
Krasne! Pripomenuli mi "mlade leta",fasiangy bez fanok sa neratali za sviatok a na opacky sa tiez prazili.
gittka
fánky zbožnujm,len u nás okrem mna ich nikto nemusí.a tak si ich robím len pre seba!a tieti sú fakt krásne!!!
sjuz
jééj, krásne:)! cesto super, a nápad zo sitkom sa mi tiež veľmi páči! Ukladám do KK, a vyskúšam:)!
alexdidi
Krásne, ozaj ako kvety...nepočula som o takomto spôsobe prípravy, len kosoštvorce, ako píše @sovka.
hubarka35
toto som ešte nevidela v sitku pražit-no pekné fánky,určite aj moc chutné sice dost žltok tm ide,to nevadi bielka ostanu na sneh do listkových trubičiek,určite vyskušam,len sitko musim kupit-albo aj dve..
honestka
presne taketo fajnove sa u nas tiez robili pri velkych prilezitostiach a potom nechybali pri parackach peria. su fajnove prave kvoli tomu, ze obsahuju tak vela zltok. == Inac ja obcas urobim tak, ze na 1/4 kg hl. muky dam iba 4 zltka, vsetko ako je v recepte ale aj 2 lyz. kyslu smotanu, a samozrejme rum. su ako paperie a to sa tu velmi kvalitnymi vajickami ani nechvalim. =
@Sovka , aj ja som skusila tie pecene fanky aj pampusiky, ale tym, ze je tam tolko tuku zda sa mi, ze v oleji su lepsie, hlavne ked das ALKOHOL do cesta - ten zabrani velkemu nasiaknutiu oleja pri prazeni.
1x viera1
cica2
jéééj tak týmto receptíkom si ma velmi potešila, presne tento som zháňala, ďakujem:D.....si šikuľka, máš ich krásne a už teraz cítim tu jemnú chuť:)
cica2
ešte som zabudla napísať, keď sme mali krstiny tak tam ich niekto doniesol a vôbec neviem kto a velmi mi chutili a recept som už nemohla zohnať...preto tá radosť a tvoje foto mi ich pripomenulo:))....ďakujem za receptík:))
andys
Pekne sa Ti podarili :) Aj moja stará mama ich robí na fašiangy a pri krstinách, toto je vynikajúci recept, ja mám tiež rada takéto nenakysnuté.
vavan
@honestka čím viac múky tým viac strácaju na krehkosti a sú tvrdšie
Samozrejme že každý ma rokmi a skúsenosťami ten svoj overený recept ktorý mu najviac vyhovuje a je pre neho ten jeho top.

vavan
Ďakujem všetkýýýýýýýýýýýým za milé komentáre veľmi si to vážim.
galka01
...super, zase niečo nové na inšpiráciu...ďakujem a vyskúšam...
bambitka
Taketo sitkove fanky robili dnes na STV1 v relacii Kamily Magalovej Tajomstvo mojej kuchyne
tinca
áno @bambitka , pozerala som to, dokonca ich robila moja krajanka zo Z.Kostolian, ale ona pochádza odniekiaľ, kde je to tradícia. Ale poviem vám je to makačka,lebo to cesto sa má správne miesiť cca 1/2 hod valček preložiť napoly a stále dokola, potom vyvaľkať na veľmi tenulinký plát. A veru ani to vyprážanie nie je ľahké medzi dvomi sítkami ona mala také špeciál s dlhými rúčkami, aby sa nepopálila
orchidea
Včera som to videla aj ja na STV1, veľmi sa mi to páčilo, tieto tvoje sú ešte krajšie ako tie v telke, ale tiež sa mi zdá že to chce trpezlivosť, za vyskúšanie to ale stojí. Ukladám si recept.
tetadena
u nás sa tomu hovorí fánkové ruže a tie vaše sú prenádherné ružičky. Nikdy mi tetky, ktoré to vedeli robiť nechceli prezradiť ako sa robia, takže vďaka. V našom regióne sa robili na svadby.
vavan
@tetadena nemáš za čo ďakovať ja sa rada podelím o recept,takých tetiek je viac aj u nás jedna babka robila fantastické šamróle a recept za ten svet nechcela prezradiť.A neviem prečo mi vykáš to som taká stará:-)))
zdenkas
Poznám ,výbornééé.U nás sa volajú krapne.
hahaias
také som ešte nevidela - ukladám do KK a teším sa, že si sa podelila s nami o recept