Hovädzí steak
Hovädzí steak

Entrecôte s omáčkou zo zeleného korenia

Peter Holec
šéfkuchár hotela Zochova chata, 21. mája 2021
Entrecôte s omáčkou zo zeleného korenia
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

1,2 kg (entrecôte)
5-6 ks predvarená
100 g
Omáčka:
100 g
1/2 ČL
5 cl
300 ml (alebo silný vývar)
100 g
150 g
Šalát:
400 g
500 g




Postup

  1. 1

    Omáčka: Do menšieho hrnca nasypeme mleté korenie a na miernom ohni ho asi 1 minútu ohrievame, kým necítime jeho vôňu. Pridáme maslo a nadrvené zelené korenie. Po rozpustení masla prilejeme koňak, necháme prejsť varom, prilejeme vývar alebo demi glace, necháme prevrieť a pridáme mascarpone. Dôkladne rozmiešame metličkou, necháme prevrieť a podľa potreby osolíme a zahustíme Solamylom rozpusteným vo vode.

  2. 2

    Kukuricu rozrežeme na polovicu, osolíme, potrieme maslom a dáme na gril.

  3. 3

    Mäso nakrájame na 5–6 steakov, okoreníme čerstvo mletým čiernym korením a osolíme hrubozrnnou morskou soľou, ktorú trochu vmasírujeme do mäsa. Mäso ukladáme na rozpálený gril a grilujeme z každej strany 3 minúty podľa toho, ako prepečený steak chceme.

  4. 4

    Šalát: V miske zľahka zmiešame rukolu s nakrájanými cherry paradajkami, prelejeme olivovým olejom, pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a hneď podávame so steakom a s kukuricou. Steak prelejeme omáčkou a na grile môžeme opiecť ciabattu alebo bagetu.

Diskusia k receptu

chemik
Místo zeleného korenia nakládaného v soli, které bývá většinou dosti pevné, si dávám předem nabobtnat celé suché koření . Na talíři se pak snadno rozmáčkne a zesílí chuť i aroma. Zelené koření v kyselém nálevu je pro mne v tomto případě nevhodné zcela.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia