Empanada fotorecept

lusinkab - fotkalusinkab, 15. augusta 2012
Empanada (fotorecept)
Foto: lusinkab

Empanadas som po prvý krát ochutnala v Argentíne kde boli robené z kysnutého cesta v tvare pol mesiacov a pečené v rúre.S odstupom času Zobraziť celý popisEmpanadas som po prvý krát ochutnala v Argentíne kde boli robené z kysnutého cesta v tvare pol mesiacov a pečené v rúre.S odstupom času mi ich pripomenul môj kolega španiel ale on ich robil takto na plechu a bez kysnutia,že takto ich robí jeho mamka.Keďže som mala mleté mäsko v chladničke tak prišiel na rad tento recept. Pomer surovín som našla na internete keďže som si zabudla vypítať recept a snažila sa nájsť surovinám podobný tomu čo tam dával on.

90 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

320 g
113 g
1 1/2 KL
1 ks
80 ml studená
1 PL
Plnka:
500 g
1 ks menšia
1 ks
1 ks menšia
2 ks
6 PL




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme suroviny: do väčšej misky dáme 260g múky,soľ a na drobné kocky nakrájané maslo. V ďalšej miske vajíčko s vodou a octom a do tretej misky 60g múky ktorú použijeme neskôr.

    Empanada (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pomedzi prsty rozmrvíme maslo s múkou na jemnú mrveničku.

    Empanada (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vyšľaháme vajíčko s vodou a octom.

    Empanada (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do stredu mrveničky urobíme dieru a celú zmes vlejeme do dierky.

    Empanada (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pomocou varešky vymiešame kým sa nám všetko nespojí.

    Empanada (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme tých odložených 60g múky a miešame kým sa nám cesto nespojí (to som už robila ručne)

    Empanada (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dáme na dosku a ešte ručne trošku vyhnetieme cesto aby sme sa uistili,že všetko to maslo sa pekne vstrebalo do cesta. Urobíme guľku,zabalíme do kuchynskej fólie a dáme na hodinku do chladničky.

    Empanada (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Keď sa nám cesto chladí tak si urobíme mäsovú zmes. Na panvici si rozohrejeme olivový olej a pridáme na drobno pokrájanú cibuľu,nadrobno nastrúhanú mrkvu a zelérovú stonku (to mám od mojej svokry zo Sicílie používam to ako základ keď robím bolonsku omáčku,ale toto nie je recept na bolonsku omáčku ale s mletým mäskom funguje perfektne)

    Empanada (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Keď sa nám to pekne opraží pridáme nadrobno nasekanú papriku a ešte chvíľku opražíme.

    Empanada (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pridáme mleté mäso,opražíme do hneda a dochutíme. Ja som požila tymián,muškátový orech,červenú papriku,peper a soľ ale každý môže podľa toho ako to má najradšej. Pridáme passatu a ešte povaríme tých 15 minút.

    Empanada (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ......a mäsko je hotové

    Empanada (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po hodinke si vyberieme cesto y chladničky a rozdelíme na dve časti (jednu väčšiu jednu mänšiu)

    Empanada (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na plech si dáme papier na pečenie (môj má rozmer 30x24cm a ten bol akurát).Na pomúčenej doske na tenko rozvaľkáme väčšiu časť cesta a pomocou valčeka preložíme na plech tak aby nám konce vyčnievali.

    Empanada (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Pridáme zmes z mletého mäska.

    Empanada (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Prikryjeme druhým cestom a pritlačíme boky aby nám zmes nevytiekla. Ak sa vám z bokov zvýši cesto tak ako mne tak ho použite ako dekoráciu na vrch.Ja som urobila také malé ružičky.

    Empanada (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Potrieme vajíčkom a dáme piecť do predohriatej rúry na 180 °C cca 50 minút pekne do zlata.

    Empanada (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Dáme na mriežku a prikryjeme utierkou necháme trošku vychladnúť aby nám vrch pekne zmekol a môžme jesť.Je to dobré za tepla ale aj za studena,pekne nakrájaná na kocky je super pre návštevu. Plniť môžte čím koľvek či už šunkou a syrom,tuniakom,zeleninou,kuracím mäskom jednoducho fantázii sa medze nekladú.Dobrú chuť :-)

    Empanada (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

helca103
páči sa mi tento recept určite stojí za vyskúšanie...
zdezda
fajn recept, nie ani náročný, pekne si vycifrovala papanicu :-)
hejka
mňam, mňam Lucinka už sa teším jek budem veľmi, stará pani a budeš mi takéto dobrôtky vypekať dcérenka moja
medovnicek
Empanada môže byť výborná, vďaka za ten základ na omáčku od svokry, budem si ho pamätať a veeeeeeeeeeeeeľmi sa mi páči výzdoba, tie ružičky sú krásne
lusinkab
Dakujem za mile komentare :-) vyskusajte urcite vam zachuti a najlepsie je na tom to,ze si dnu mozte dat cokolvek dokonca aj zvysky z nedelneho kurciatka :-)
stacy77777
supeeer, ukladám, behám trocha po tvojom profile, vidím, že tu máš naozaj dobroty
marianne
ked mi prezradis,co je to passata,tak spravim Empanadu spravim na vikend:-) sa mi paci...
lusinkab
@marianne passata je vlastne paradajkove pure. Maju ju bud v krabiciach alebo v sklenenych flaskach (750ml tusim).Mozes pouzit aj domacu paradajkovu omacku alebo paradajkovy pretlak vymiesany s troskou vody.
lusinkab
Inaksie prave mi oddychuje cesto na nu v chladnicke,ale dnes bude s hubami namiesto papriky :-)
slavka2012
V Argentine sa takato forma empanady nazyva pastel a ma vela variantov, prakticky kazda rodina ma svoju originalnu rodinnu verziu.
lusinkab
@slavka2012 no to je asi tak ako s nasim gulasom :-) ja som ich ochutnala prvy krat v Argentine a boli podobne tomu tvojmu receptu,potom u nas v praci robil kolega spaniel toto co som pridala sem ja ako empanadu a pytala som sa ,ze ako to u nich volaju ,tak mi na to povedal,ze empanada,tak som ostala trosku popletena :-) kedze empanadas som v argentine jedla v odlysnej forme :-) ale ako sa u nas hovori iny kraj iny mrav :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia