Empanada (fotorecept)

Autor receptu: lusinkab

Empanadas som po prvý krát ochutnala v Argentíne kde boli robené z kysnutého cesta v tvare pol mesiacov a pečené v rúre.S odstupom času mi ich pripomenul môj kolega španiel ale on ich robil takto na plechu a bez kysnutia,že takto ich robí jeho mamka.Keďže som mala mleté mäsko v chladničke tak prišiel na rad tento recept. Pomer surovín som našla na internete keďže som si zabudla vypítať recept a snažila sa nájsť surovinám podobný tomu čo tam dával on.

90 minút
príprava
50 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme suroviny: do väčšej misky dáme 260g múky,soľ a na drobné kocky nakrájané maslo. V ďalšej miske vajíčko s vodou a octom a do tretej misky 60g múky ktorú použijeme neskôr.
  2. Pomedzi prsty rozmrvíme maslo s múkou na jemnú mrveničku.
  3. Vyšľaháme vajíčko s vodou a octom.
  4. Do stredu mrveničky urobíme dieru a celú zmes vlejeme do dierky.
  5. Pomocou varešky vymiešame kým sa nám všetko nespojí.
  6. Pridáme tých odložených 60g múky a miešame kým sa nám cesto nespojí (to som už robila ručne)
  7. Dáme na dosku a ešte ručne trošku vyhnetieme cesto aby sme sa uistili,že všetko to maslo sa pekne vstrebalo do cesta. Urobíme guľku,zabalíme do kuchynskej fólie a dáme na hodinku do chladničky.
  8. Keď sa nám cesto chladí tak si urobíme mäsovú zmes. Na panvici si rozohrejeme olivový olej a pridáme na drobno pokrájanú cibuľu,nadrobno nastrúhanú mrkvu a zelérovú stonku (to mám od mojej svokry zo Sicílie používam to ako základ keď robím bolonsku omáčku,ale toto nie je recept na bolonsku omáčku ale s mletým mäskom funguje perfektne)
  9. Keď sa nám to pekne opraží pridáme nadrobno nasekanú papriku a ešte chvíľku opražíme.
  10. Pridáme mleté mäso,opražíme do hneda a dochutíme. Ja som požila tymián,muškátový orech,červenú papriku,peper a soľ ale každý môže podľa toho ako to má najradšej. Pridáme passatu a ešte povaríme tých 15 minút.
  11. ......a mäsko je hotové
  12. Po hodinke si vyberieme cesto y chladničky a rozdelíme na dve časti (jednu väčšiu jednu mänšiu)
  13. Na plech si dáme papier na pečenie (môj má rozmer 30x24cm a ten bol akurát).Na pomúčenej doske na tenko rozvaľkáme väčšiu časť cesta a pomocou valčeka preložíme na plech tak aby nám konce vyčnievali.
  14. Pridáme zmes z mletého mäska.
  15. Prikryjeme druhým cestom a pritlačíme boky aby nám zmes nevytiekla. Ak sa vám z bokov zvýši cesto tak ako mne tak ho použite ako dekoráciu na vrch.Ja som urobila také malé ružičky.
  16. Potrieme vajíčkom a dáme piecť do predohriatej rúry na 180 °C cca 50 minút pekne do zlata.
  17. Dáme na mriežku a prikryjeme utierkou necháme trošku vychladnúť aby nám vrch pekne zmekol a môžme jesť.Je to dobré za tepla ale aj za studena,pekne nakrájaná na kocky je super pre návštevu. Plniť môžte čím koľvek či už šunkou a syrom,tuniakom,zeleninou,kuracím mäskom jednoducho fantázii sa medze nekladú.Dobrú chuť :-)