Egrešový sirup a egrešový džem
Pestujeme egreše, tento rok bola pekná úroda. Spravila som sirup, ktorý je veľmi chutný, osviežujúci a tiež sladký džem.
Suroviny
Sirup: | |
1 kg (červené a biele) |
|
500 g |
|
150 ml |
|
Džem: | |
1 kg (červené a biele) |
|
750 g |
|
250 ml |
|
z 2 citrónov |
|
Ríbezľový lekvár: | |
1 kg |
|
250 ml |
|
z 1 citróna |
|
750 g |
|
Postup
-
1
Egreše sa oberajú dosť ťažko. My ich oberáme v hrubých rukaviciach, preto zostanú pomiešané s listami. Najprv ich teda očistím od lístia, poriadne popreplachujem a nechám odkvapkať na sitku.
- 2
Na sirup si uvarím cukrový sirup a pridám egreše. Nechám ich poriadne rozvariť, trocha vychladnúť a prepasírujem. Sirup ochutnám a ak treba ešte sa v ňom môže rozmiešať cukor.
- 3
Sirup znova rozvarím a naplním do pohárov. Vysterilizujem na 90 °C - 20 minút.
- 4
Ja som robila z 13,5 kg egrešov, 6,3 kg cukru a 1,2 l vody. Vyšlo mi 14,5 l sirupu.
- 5
Na džem si egreše poriadne dočistím. Rozvarím vodu a pridám egreše a citrónovú šťavu. Varím ich do zmäknutia na nízkom teplotnom stupni. Ak sú už egreše mäkké, pridám cukor. Za občasného premiešania varím, na slabom teplotnom stupni, do požadovanej konzistencie. Tú zistím kvapnutím vzorky na schladený tanierik. Podľa chuti sa môže pridať citrónová šťava.
- 6
Horúci džem naplním do pohárikov a otočím hore dnom na asi 30 minút. Z tohoto množstva mi vyšli 4 poháriky sladkého, chutného džemu.
- 7
Podobne robím aj ríbezľový lekvár. Ríbezle neodstopkovávam, len ich poriadne opláchnem od nečistôt a odstránim zlé plody. Rozvarím ich s vodou a citrónovou šťavou, pokiaľ nie sú mäkké. Nechám trocha vychladnúť a prepasírujem cez umelohmotné sitko. Šťavu odvážim a na jeden kg dám 750 g kryštálového cukru. Na miernom teplotnom stupni varím. Lekvár je hotový, keď vzorka na tanieriku z mrazničky zhustne. Naplním do pohárikov a otočím, na približne pol hodinu, hore dnom.
Tiež džem:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Ty si taká pozitívna energia na Vareche ;)