
Foto: Shutterstock
Pražená ryža s bravčovým mäsom, rezance s kuracím mäsom alebo ramen s hovädzím mäsom – ak si ich dáte v dobrom ázijskom bistre alebo v reštaurácii, mäso sa doslova rozplýva na jazyku. Ako si také mäso pripraviť aj doma?
Triky ázijskej gastronómie
V ázijskej gastronómii sa často používajú špeciálne prostriedky, aby sa tvrdé mäso rýchlo a bez námahy zmäkčilo. Ide o prídavné látky, tzv. zmäkčovadlá mäsa. Sú to napríklad rastlinné enzýmy, ktoré uvoľňujú mäsové vlákna a to bez toho, aby musel kuchár mäso dlho a pomaly dusiť. Podobne fungujú aj zvýrazňovače chuti, ktoré sa nachádzajú aj v sójovej omáčke.Ako na to doma
Pokiaľ tieto látky špeciálne nekupujeme niekde v ázijských obchodoch, doma ich nemáme. Ale krehké mäso, podobné tomu z ázijských podnikov sa dá pripraviť aj doma a bez chémie. Tu je niekoľko tipov:Zmäkčite mäso tĺčikom: Poklepte mäso zúbkovanou stranou tĺčika na mäso. Svalové vlákna a spojivové tkanivo sa tak rozrušia a zmäknú. Vďaka mikrotrhlinkám sa takto predpripravené mäso aj lepšie namarinuje, čo kladne ovplyvní aj výslednú chuť mäsa.

Foto: Shutterstock
Správne mäso nakrájajte: Nie je jedno, či mäso nakrájate pozdĺž vlákien alebo priečne cez ne. Ak chcete, aby vaše mäso bolo jemnejšie, zvoľte druhý spôsob.
Použite kyslé marinády: S cieľom dosiahnuť krehkejšie aj jemnejšie mäso použite na jeho prípravu kyslé marinády - pridajte do nich citrónovú alebo limetkovú šťavu, ocot, víno, paradajkový pretlak, nálev z kyslých uhoriek či jogurt, kefír alebo cmar. Dôležité je nechať pôsobiť marinádu dostatočne dlho, najlepšie cez noc, ale pokojne aj 24 hodín či dlhšie.
Do marinády môžete nakrájať aj kivi, ananás alebo papáju, tie obsahujú enzýmy, ktoré pôsobia ako silné zmäkčovadlá mäsa, tu by však čas marinovania mäsa nemal presiahnuť 4 hodiny, aby sa mäso nestalo kašovitým.

Foto: Shutterstock
Sóda bikarbóna: Obľúbený pomocník pri pečení či upratovaní domácnosti, je ďalšou vychytávkou, ktorá zvláčni mäso. Kusy surového mäsa ňou posypte a nechajte chvíľu postáť. Ak nemáte sódu bikarbónu, rovnako pôsobí aj prášok do pečiva. Odborníci však radia, že ak pripravujete mäso na panvici, nestačí ho len opláchnuť pod tečúcou vodou, ale aj v roztoku octu či citrónovej šťavy, aby sa chuť sódy bikarbóny neutralizovala.
Vyskúšajte metódy zmäkčenia hovädzieho steaku v praxi podľa návodu nášho prispievateľa @2020:
Diskusia k článku