Eberswaldské krúžky fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 2. apríla 2015

@mesiar50 minulý týždeň aj mňa lákal krásnymi venčekami, cez víkend som potešila rodinu takými trocha inými, pečenými v oleji a následne poliatymi citrónovou polevou. Zobraziť celý popis@mesiar50 minulý týždeň aj mňa lákal krásnymi venčekami, cez víkend som potešila rodinu takými trocha inými, pečenými v oleji a následne poliatymi citrónovou polevou. Sú vynikajúce teplé a hádam ešte lepšie po odstátí, studené z chladničky. Recept mám z Európskej kuchárky.

30
porcií
70 minút
príprava

Suroviny

300 ml
60 g (alebo olej)
160 g
2 ks
4 ks
1 ČL
 na vyprážanie
Poleva:
150 g
3 PL




Postup

  1. 1

    Jedná sa o odpaľované cesto, pre ktoré je dôležité, aby sa zaparilo. Veľmi podrobne ho opisuje vo svojich receptoch @mesiar50, je naň naozaj už odborníkom. Oproti pôvodnému receptu som nepoužila kypriaci prášok, zdá sa mi zbytočný, toto cesto dostatočne zväčší svoj objem aj bez neho. Vodu s olejom a trochou soli som nechala zovrieť, pomaly som prisypala múku a miešala ju už na miernom ohni, kým sa nepozbierala do jednej hmoty, keď sa už nechytala na okraje nádoby. Cesto je hotové, keď je na spodku nádoby biely povlak.

    Eberswaldské krúžky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Preložila som ho do studenej nádoby robota a pomaly miešajúc nechala chvíľu vychladnúť.

    Eberswaldské krúžky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do vlažného cesta som postupne zamiešavala žĺtka a celé vajcia, hmota redla a nakoniec som ju už miešala metličkou, aby sa poriadne spojila.

    Eberswaldské krúžky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ešte pred prípravou cesta som vzala papier na pečenie, nakreslila som naň pomocné kolieska a nastrihala na menšie kusy, ktoré sa vojdú do panvice, u mňa tak vyšli na jeden hárok 4 kolieska.

    Eberswaldské krúžky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cestom som naplnila vrecúško a z opačnej strany som ich striekala na predkreslený papier, ktorý som podľa receptu potrela maslom. Môžete aj olejom, nechcela som zababrať maslovačku.

    Eberswaldské krúžky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vtedy sa mi už na panvici zohrieval olej na vyprážanie koliesok. Keď bol dostatočne horúci, opatrne som do neho vložila hárok papiera s kolieskami. Trvá len chvíľku, kým sa kolieska začnú od papiera oddeľovať, preto majte prichystanú pomôcku, ktorou papier potom vyberiete zosunúc z neho krúžky. Ja som to robila dvomi vidličkami, iste sa dá aj kliešťami povedzme.

    Eberswaldské krúžky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Papier som spod koliesok vyťahovala na veľký tanier a po vychladnutí som ho znova použila, tak som vlastne striedala tri papiere. Kolieska som otáčala a piekla z oboch strán do zlatej farby. Hneď pri otáčaní sa krásne dvíhali, takže ten kypriaci prášok je vlastne zbytočný. Vybrala som ich z oleja na servítku odsať prebytočný tuk. Takto vyprážané sa robia aj známe španielske churros, len vo forme vlnoviek.

    Eberswaldské krúžky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z tejto dávky mi vyšlo 30 kusov krúžkov. Už teraz sa môžu jesť teplé posypané práškovým cukrom, ale odporúčam polevu nevynechať, prišli by ste o skvelý chuťový zážitok, ktorý prekvapil aj mňa.

    Eberswaldské krúžky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na polevu som jednoducho metličkou zmiešala práškový cukor s citrónovou šťavou a jednotlivé kolieska som ňou lyžičkou polievala - potierala. Ukladala som ich na plech s papierom, aby trocha obschli. Dali by sa posypať aj sekanými pistáciami alebo farebnými guličkami pre krajší výzor. Tá poleva im dá naozaj správny šmrnc, uvidíte;-)

    Eberswaldské krúžky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    A ešte pridávam fotku prelomeného kolieska, aby ste videli, ako ho bublinky pôsobením tepla perfektne nadvihujú. Fotila som večer, tak toho svetla moc nebolo.

    Eberswaldské krúžky (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

zuzkacho
Obdivujem takéto krásne pečenie...mňam, vyzerajú božsky, to by som ja nikdy nedokázala
kukulienka71
@mariamka , poradíš mi?:-) chcela som tam mať tú poznámku.
@svedka , díky:-) inou ružicou by boli iste krajšie, ony tým vyprážaním dosť stratia tvar, ale chuťovo sú vynikajúce s tou polevou.
mariamka
"jedna sa" je myslim totozne s "ide o to",, /ze ten Oto nema nato/ , tak nas to slovencinarka ucila, ze sa to dobre pameta, a aj fixiuje :)
radost
dievčence..však jednoducho:
Je to odpaľované cesto...
mesiar50
@kukulienka71
V prvom rade je to pre mna velka pocta,ze ma spominas v tvojom recepte.Tvoje kruzky vyzeraju velmi na zjedenie a preto som tvoj recept supol do Kk.Srdecna vdaka ,si naozaj vynimocna sikulka.
katerin
Rada pracujem s odpaľovaným cestom a chutí celej rodine-na sladko aj na slano.Tvoj recept sa mi páči.Tu v španielsku sa smaží odpaľované cesto,ale len sa lyžicou hádže do oleja-volajú sa :Buňuelos de viento
5 hviezdičiek-vyskúšam!
kukulienka71
@adel111 , ďakujem
@mesiar50 , ak niekto potrebuje poradiť s odpaľovaným cestom, s kľudným svedomím nech sa obráti na teba, máš s ním veľa skúseností a tvoje venčeky priam spievajú, to je fakt. Ďakujem ti za pochvalu, si milý!
@katerin , si šikovná cukrárka, vidím to na tvojich receptoch. Odpaľované cesto naslano sa mi tiež pozdáva. Pekné meno majú tie vaše smažienky:-) Ďakujem pekne za pochvalu a budem zvedavá na tvoj názor, ak ich niekedy vyskúšaš.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia