Eberswaldské krúžky (fotorecept)

Autor receptu: kukulienka71

@mesiar50 minulý týždeň aj mňa lákal krásnymi venčekami, cez víkend som potešila rodinu takými trocha inými, pečenými v oleji a následne poliatymi citrónovou polevou. Sú vynikajúce teplé a hádam ešte lepšie po odstátí, studené z chladničky. Recept mám z Európskej kuchárky.

30
porcií
70 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Jedná sa o odpaľované cesto, pre ktoré je dôležité, aby sa zaparilo. Veľmi podrobne ho opisuje vo svojich receptoch @mesiar50, je naň naozaj už odborníkom. Oproti pôvodnému receptu som nepoužila kypriaci prášok, zdá sa mi zbytočný, toto cesto dostatočne zväčší svoj objem aj bez neho. Vodu s olejom a trochou soli som nechala zovrieť, pomaly som prisypala múku a miešala ju už na miernom ohni, kým sa nepozbierala do jednej hmoty, keď sa už nechytala na okraje nádoby. Cesto je hotové, keď je na spodku nádoby biely povlak.
  2. Preložila som ho do studenej nádoby robota a pomaly miešajúc nechala chvíľu vychladnúť.
  3. Do vlažného cesta som postupne zamiešavala žĺtka a celé vajcia, hmota redla a nakoniec som ju už miešala metličkou, aby sa poriadne spojila.
  4. Ešte pred prípravou cesta som vzala papier na pečenie, nakreslila som naň pomocné kolieska a nastrihala na menšie kusy, ktoré sa vojdú do panvice, u mňa tak vyšli na jeden hárok 4 kolieska.
  5. Cestom som naplnila vrecúško a z opačnej strany som ich striekala na predkreslený papier, ktorý som podľa receptu potrela maslom. Môžete aj olejom, nechcela som zababrať maslovačku.
  6. Vtedy sa mi už na panvici zohrieval olej na vyprážanie koliesok. Keď bol dostatočne horúci, opatrne som do neho vložila hárok papiera s kolieskami. Trvá len chvíľku, kým sa kolieska začnú od papiera oddeľovať, preto majte prichystanú pomôcku, ktorou papier potom vyberiete zosunúc z neho krúžky. Ja som to robila dvomi vidličkami, iste sa dá aj kliešťami povedzme.
  7. Papier som spod koliesok vyťahovala na veľký tanier a po vychladnutí som ho znova použila, tak som vlastne striedala tri papiere. Kolieska som otáčala a piekla z oboch strán do zlatej farby. Hneď pri otáčaní sa krásne dvíhali, takže ten kypriaci prášok je vlastne zbytočný. Vybrala som ich z oleja na servítku odsať prebytočný tuk. Takto vyprážané sa robia aj známe španielske churros, len vo forme vlnoviek.
  8. Z tejto dávky mi vyšlo 30 kusov krúžkov. Už teraz sa môžu jesť teplé posypané práškovým cukrom, ale odporúčam polevu nevynechať, prišli by ste o skvelý chuťový zážitok, ktorý prekvapil aj mňa.
  9. Na polevu som jednoducho metličkou zmiešala práškový cukor s citrónovou šťavou a jednotlivé kolieska som ňou lyžičkou polievala - potierala. Ukladala som ich na plech s papierom, aby trocha obschli. Dali by sa posypať aj sekanými pistáciami alebo farebnými guličkami pre krajší výzor. Tá poleva im dá naozaj správny šmrnc, uvidíte;-)
  10. A ešte pridávam fotku prelomeného kolieska, aby ste videli, ako ho bublinky pôsobením tepla perfektne nadvihujú. Fotila som večer, tak toho svetla moc nebolo.