Eberswaldské krúžky (fotorecept)
Autor receptu: kukulienka71
@mesiar50 minulý týždeň aj mňa lákal krásnymi venčekami, cez víkend som potešila
rodinu takými trocha inými, pečenými v oleji a následne poliatymi citrónovou polevou.
Sú vynikajúce teplé a hádam ešte lepšie po odstátí, studené z chladničky. Recept mám z
Európskej kuchárky.
30 porcií |
70 minút príprava |
Postup- Jedná sa o odpaľované cesto, pre ktoré je dôležité, aby sa zaparilo. Veľmi podrobne ho opisuje vo svojich receptoch @mesiar50, je naň naozaj už odborníkom. Oproti pôvodnému receptu som nepoužila kypriaci prášok, zdá sa mi zbytočný, toto cesto dostatočne zväčší svoj objem aj bez neho.
Vodu s olejom a trochou soli som nechala zovrieť, pomaly som prisypala múku a miešala ju už na miernom ohni, kým sa nepozbierala do jednej hmoty, keď sa už nechytala na okraje nádoby. Cesto je hotové, keď je na spodku nádoby biely povlak.
- Preložila som ho do studenej nádoby robota a pomaly miešajúc nechala chvíľu vychladnúť.
- Do vlažného cesta som postupne zamiešavala žĺtka a celé vajcia, hmota redla a nakoniec som ju už miešala metličkou, aby sa poriadne spojila.
- Ešte pred prípravou cesta som vzala papier na pečenie, nakreslila som naň pomocné kolieska a nastrihala na menšie kusy, ktoré sa vojdú do panvice, u mňa tak vyšli na jeden hárok 4 kolieska.
- Cestom som naplnila vrecúško a z opačnej strany som ich striekala na predkreslený papier, ktorý som podľa receptu potrela maslom. Môžete aj olejom, nechcela som zababrať maslovačku.
- Vtedy sa mi už na panvici zohrieval olej na vyprážanie koliesok. Keď bol dostatočne horúci, opatrne som do neho vložila hárok papiera s kolieskami. Trvá len chvíľku, kým sa kolieska začnú od papiera oddeľovať, preto majte prichystanú pomôcku, ktorou papier potom vyberiete zosunúc z neho krúžky. Ja som to robila dvomi vidličkami, iste sa dá aj kliešťami povedzme.
- Papier som spod koliesok vyťahovala na veľký tanier a po vychladnutí som ho znova použila, tak som vlastne striedala tri papiere. Kolieska som otáčala a piekla z oboch strán do zlatej farby. Hneď pri otáčaní sa krásne dvíhali, takže ten kypriaci prášok je vlastne zbytočný. Vybrala som ich z oleja na servítku odsať prebytočný tuk. Takto vyprážané sa robia aj známe španielske churros, len vo forme vlnoviek.
- Z tejto dávky mi vyšlo 30 kusov krúžkov. Už teraz sa môžu jesť teplé posypané práškovým cukrom, ale odporúčam polevu nevynechať, prišli by ste o skvelý chuťový zážitok, ktorý prekvapil aj mňa.
- Na polevu som jednoducho metličkou zmiešala práškový cukor s citrónovou šťavou a jednotlivé kolieska som ňou lyžičkou polievala - potierala. Ukladala som ich na plech s papierom, aby trocha obschli. Dali by sa posypať aj sekanými pistáciami alebo farebnými guličkami pre krajší výzor. Tá poleva im dá naozaj správny šmrnc, uvidíte;-)
- A ešte pridávam fotku prelomeného kolieska, aby ste videli, ako ho bublinky pôsobením tepla perfektne nadvihujú. Fotila som večer, tak toho svetla moc nebolo.
|