Džatky s tvarohom

helena10 - bez fotkyhelena10, 23. júna 2021
Džatky s tvarohom
Foto: helena10

Výborné jedlo môjho detstva.

3-4
porcie

Suroviny

cca 300 g očistené
5-6 PL (alebo polohrubá)
200-250 g (podľa chuti)
 (alebo cibuľa)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Uvedené množstvo je približne na 3 - 4 porcie. Očistené zemiaky nakrájam na kocky a uvarím v osolenej vode. Keď sú uvarené, pridám do nich hladkú múku (niekedy mix s polohrubou), zemiaky necedím. Nechám prikryté asi 10 minút postáť už bez varenia.

  2. 2

    Potom vodu scedím (trošku vody zo zemiakov si nechám v v hrnčeku do rezervy), zemiaky riadne popučím a premiešam s múkou. Cesto nemá byť ani príliš riedke (vtedy pridávam ešte múku), ani príliš tuhé (pridám trošku scedej vody zo zemiakov). Musia sa z neho dať na dlani dobre šuľkať džatky - guľky. Naše mamy to všetko vedeli od oka a vždy sa im džatky perfektne vydarili. Ruky si pred šuľkaním trochu potriem olejom.

  3. 3

    Urobené džatky posypem riadne hrudkovým tvarohom, lebo tak máme radi. Polejem roztopeným maslom, ktoré som pražila spolu s jarnou cibuľkou alebo cibuľou. K tomu pijeme sladké alebo kyslé mlieko. Každý podľa vlastnej chuti.

Diskusia k receptu

olinecka
Recept starých mám, ktoré vedeli navariť aj z mála. Super chválim.
1x haji
helena10
Tradičné jedlá sú súčasťou našej kultúry, koreňov, identity...
Buďme za nich vďační naším predkom.