Dvojžĺtková domáca majonéza a tatárska omáčka fotorecept
Foto: kimlo
Recept na majonézu som našiel na stránke toprecepty.cz. Návod na tatársku omáčku mám od kamaráta Brepty. Zabudnite na kupovanú tatarku... Ako vyzerá vo finále Zobraziť celý popisRecept na majonézu som našiel na stránke toprecepty.cz. Návod na tatársku omáčku mám od kamaráta Brepty. Zabudnite na kupovanú tatarku... Ako vyzerá vo finále uvidíte tu: https://youtu.be/-KtrGOtKCro
porcie
príprava
Suroviny
Domáca majonéza: | |
2 ks čerstvý |
|
200 ml |
|
1/2 KL |
|
1/2 KL |
|
1 štipka |
|
1 KL |
|
Tatárska omáčka: | |
250 ml |
|
1 ks menšia (alebo šalotka) |
|
2 KL |
|
4-5 ks menšie |
|
pár kvapiek |
|
1/2 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1-2 KL |
|
podľa chuti |
|
1 štipka |
|
1 ks (ančovička) |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Zásada č.1: Všetky suroviny na majonézu, najmä žĺtky a olej musia mať rovnakú, najlepšie izbovú teplotu! Preto je dobré si ich vytiahnuť pár hodín vopred z chladničky. Zásada č.2: Žĺtky musia musia byť starostlivo oddelené od bielkov.
-
2
Žĺtky osolíme štipkou soli a dobre metličkou vymiešame. Potom do nich zamiešame horčicu.
-
3
Za stáleho šľahania metličkou pridávame najprv po kvapkách olej, každú kvapku starostlivo vmiešame a postupne pridávame ďalšie, až nám zmes hustne. Je to robota zdĺhavá ale poctivá. Dá sa použiť aj nožový mixér, ja som zostal pri klasike. Na konci pridáme citrónovú šťavu a dochutíme cukrom.
-
4
Suroviny na tatársku omáčku pokrájame na menšie kúsky, pridáme citrónovú šťavu, kôru, worchester, mleté korenie, prípadne soľ... so soľou opatrne, sardela je slaná.
-
5
Všetko dáme do mixéra a nahrubo rozmixujeme.
-
6
Zmes pridáme do pripravenej majonézy, pridáme 1-2 KL horčice, prípadne nasekanú pažítku a petržlenovú vňať a dobre premiešame.
-
7
Omáčku dáme do chladničky odležať minimálne na 1 hodinu, zostane krásne hustá.
-
8
Majonéza sa dá pripraviť aj rýchlejšie a jednoduchšie, v nožovom mixéri, len treba pomaličky prilievať olej. Tu je verzia z mixéra.
Áno, je som si dal tú robotu metličkou, chcel som to vyskúšať a viem že sa to dá.
Odkedy som skúsil tento recept tak tatarku už nekupujem, a to som na tatarke závislák, dokázal som ju jesť len tak lyžičkou a len s rožkom. Človeku kto ju vymyslel by mali dať Nobelovou cenu za gastronómiu. Ochutnal som aj tatarky v zahraničí, napr Hellmans v Taliansku, to isté balenie ako u nás, ale išla do koša, nedalo sa to jesť. Preto je asi najobľúbenejšie jedlo Talianov u nás formaggio fritto, dávali si to všade kde som s nimi chodil, myslím že to bolo aj kvôli tatarke. Aj tá lidlová je dobrá, máš pravdu.
Ďakujem za nahliadnutie :-)
Budem rád ak ju vyskusas, je fakt dobrá, tá robota okolo stojí za to než kúpiť hotovú tatarku. A zemiakový šalát zbožňujem aj ja… ;-)
Mám identický, s červeným vrchem. Dělám v něm šlehačku. Podle mě v nabídce bude, v domácích potřebách i na netu.
Mali sme veru taký aj my doma, mamka s ním robievala šľahačku alebo sneh, potom sa kdesi pominul alebo pokazil mechanizmus a doteraz mám len spodnú časť, používam ako odmerku.
Vďaka za info. Ja si ho kúpim je to dobrá vec.
Veď aj ja ho mám po starkej a už drží pokope, len na slovo božie. A ako napísala @Nadia56 , tak už viem že to ešte dostať kúpiť. Pozriem najskôr Kinekuse a až nebude objednám cez net.
Aj můj ruční šlehač je po starkej. Doma jsme měli plno jiných předchůdců, byli s umělými pacičkami, ty toho moc nevydrželi, bo umělá hmota... Pak se začal vyrábět tento druh - a bylo vyhráno. @kimlo správně, aj sneh v ňom robím, když chci mlsat a nebo celé vajíčko s cukrom. Šlahačku, ale to moc často ne, chce to objem šlehačky alespoň 200 ml a to je pro mě zabiják. Naučila jsem se 100 ml šlehačky v malém hrnku našlehat tyčákem. To mi víc než bohatě stačí. Na chuť aj na problémy s bříškem.
Super! Já včera znásilňovala vyhledávač s termínem ruční šlehač. Moderní doba pokročila a vyjížděli jen elektrické ruční mixery. Nedokázala jsem z toho nic jiného dostat. A dobře vím, že to v nabídce je! Myslím, že nás v budoucnu čeká víc podobných zkušeností. Díky že jsi přidala, jsi šikulka!!