Dvojctihodné koláče fotorecept
Foto: kimlo
Či ich poznáme ako dvojctihodné alebo moravské, v oboch prípadoch ide o koláče s dvomi plnkami. Jedna sa ukrýva vnútri,
zabalená do cesta, Zobraziť celý popisČi ich poznáme ako dvojctihodné alebo moravské, v oboch prípadoch ide o koláče s dvomi plnkami. Jedna sa ukrýva vnútri,
zabalená do cesta, druhá je navrchu koláča, posypaná chrumkavou posýpkou. Na prvý pohľad vyzerajú ako obyčajné koláče, o
to väčšie prekvapenie je, keď do nich zahryznete...
Zdroj: internet
porcií
na 200 °C
Suroviny
Kvások: | |
20 g |
|
50 ml |
|
1 KL |
|
Cesto: | |
300 g |
|
200 g |
|
3 ks |
|
230 ml |
|
100 ml |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
z 1 citróna |
|
štipka |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Tvarohová plnka: | |
500 g |
|
1 ks |
|
1 bal. |
|
2 PL |
|
|
|
1 hrsť |
|
(na namočenie hrozienok) |
|
Lekvárová plnka: | |
250 g |
|
1/2 bal |
|
40 ml |
|
Posýpka: | |
100 g |
|
100 g |
|
80 g |
|
Na potretie: | |
rozpustené |
|
|
Postup
-
1
Z 50 ml vlažného mlieka, lyžičky cukru a droždia necháme vzísť kvások. V mise potom kvások zmiešame s ostatnými prísadami do cesta a vypracujeme cesto. To dáme potom prikryté do tepla kysnúť asi na 1 hodinu.
-
2
Medzitým čo cesto kysne, urobíme si plnky a posýpku. Tvaroh zmiešame s vajcom, cukrami, nastrúhanou citrónovou kôrou a hrozienkami namočenými v ume.
-
3
Slivkový lekvár zmiešame so škoricovým cukrom a umom.
-
4
Posýpku získame zmiešaním masla, hrubej múky a cukru. Odložíme do chladničky.
-
5
Cesto je vykysnuté keď takmer zdvojnásobí svoj objem.
-
6
Cesto rozdelíme na 16 rovnakých dielov, ja som robil podľa váhy, každý vyšiel okolo 70 g. Vyformujeme z nich malé bochníky.
-
7
Každý bochník rozvaľkáme a položíme naň tvarohovú plnku.
-
8
Vytvarujeme do batôžka ako keď robíme buchty a položíme spojenou časťou na plech s papierom na pečenie.
-
9
Bochníky trocha rukou sploštíme, v strede spravíme jamku, ktorú potrieme vajcom a naložíme lekvárovou plnkou. Bohato posypeme posýpkou. Koláče necháme ešte asi 20 minút podkysnúť.
-
10
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C necelých 15 minút do ružova, treba si to odsledovať. Ešte za horúca potrieme každý koláč rozpusteným maslom s umom.
-
11
Keďže som tento recept robil prvýkrát, bol som prekvapený ľahkosťou a mäkkosťou už upečeného cesta, ktoré si tieto vlastnosti zachovalo aj po niekoľkých dňoch.
Ďakujem za nahliadnutie, môžem Ťa uistiť že sú vynikajúce. Pomaly skúšam recepty ktoré som si uložil z rôznych zdrojov, zatiaľ veľká spokojnosť. :-)
Ďakujem za pochvalu, veľmi so to vážim. Snažím sa recepty prezentovať tak aby som podrobným postupom uľahčil prácu najmä začiatočníkom.
Ďakujem za koment a pochvalu :-)
Jedna znama pecie tak, ze do tvaroho dava aj cucoriedky, je to uplne bozske, skus nabuduce. Mas ich vydarene.
Ďakujem, môžem povedať že boli veľmi dobré. :-)
Vyskúšaj a neobanuješ, vďaka za koment.
Ja som dal do tvarohu horzienka v rume, ale čučoriedky sú dobrý nápad, ešte mám v mrazáku tak nabudúce vyskúšam. Inak dávam aj zaváraný egreš, aj to je výborné.
Vďaka za koment a foto Feri, máš peknú zbierku! Tiež mám zopár fľašiek dobrého rumu ale do koláčov by to bola škoda, radšej do štamprlíka... na pečenie tu bežne používame osvedčený tuzemák.
Ak vyskúšaš, daj vedieť... :-)
Ďakujem Oli, len som skúšal a podarili sa...
To veru sú, žiadne jednohubky… ale dá sa z nich najesť 😋
www.toprecepty.cz/recept/66992-dvojctihodne-kolace-ze-sad...