Kysnuté koláče
Kysnuté koláče

Dvojctihodné koláče fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 15. júna 2022
Dvojctihodné koláče (fotorecept)
Foto: kimlo

Či ich poznáme ako dvojctihodné alebo moravské, v oboch prípadoch ide o koláče s dvomi plnkami. Jedna sa ukrýva vnútri, zabalená do cesta, Zobraziť celý popisČi ich poznáme ako dvojctihodné alebo moravské, v oboch prípadoch ide o koláče s dvomi plnkami. Jedna sa ukrýva vnútri, zabalená do cesta, druhá je navrchu koláča, posypaná chrumkavou posýpkou. Na prvý pohľad vyzerajú ako obyčajné koláče, o to väčšie prekvapenie je, keď do nich zahryznete...
Zdroj: internet

16
porcií
15 minút
na 200 °C

Suroviny

Kvások:
20 g
50 ml
1 KL
Cesto:
300 g
200 g
3 ks
230 ml
100 ml
1 PL
2 PL
2 PL
z 1 citróna
štipka
Na potretie:
1 ks
Tvarohová plnka:
500 g
1 ks
1 bal.
2 PL
1 hrsť
 (na namočenie hrozienok)
Lekvárová plnka:
250 g
1/2 bal
40 ml
Posýpka:
100 g
100 g
80 g
Na potretie:
 rozpustené




Postup

  1. 1

    Z 50 ml vlažného mlieka, lyžičky cukru a droždia necháme vzísť kvások. V mise potom kvások zmiešame s ostatnými prísadami do cesta a vypracujeme cesto. To dáme potom prikryté do tepla kysnúť asi na 1 hodinu.

    Dvojctihodné koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzitým čo cesto kysne, urobíme si plnky a posýpku. Tvaroh zmiešame s vajcom, cukrami, nastrúhanou citrónovou kôrou a hrozienkami namočenými v ume.

    Dvojctihodné koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Slivkový lekvár zmiešame so škoricovým cukrom a umom.

    Dvojctihodné koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Posýpku získame zmiešaním masla, hrubej múky a cukru. Odložíme do chladničky.

    Dvojctihodné koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto je vykysnuté keď takmer zdvojnásobí svoj objem.

    Dvojctihodné koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto rozdelíme na 16 rovnakých dielov, ja som robil podľa váhy, každý vyšiel okolo 70 g. Vyformujeme z nich malé bochníky.

    Dvojctihodné koláče (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Každý bochník rozvaľkáme a položíme naň tvarohovú plnku.

    Dvojctihodné koláče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vytvarujeme do batôžka ako keď robíme buchty a položíme spojenou časťou na plech s papierom na pečenie.

    Dvojctihodné koláče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Bochníky trocha rukou sploštíme, v strede spravíme jamku, ktorú potrieme vajcom a naložíme lekvárovou plnkou. Bohato posypeme posýpkou. Koláče necháme ešte asi 20 minút podkysnúť.

    Dvojctihodné koláče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C necelých 15 minút do ružova, treba si to odsledovať. Ešte za horúca potrieme každý koláč rozpusteným maslom s umom.

    Dvojctihodné koláče (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Keďže som tento recept robil prvýkrát, bol som prekvapený ľahkosťou a mäkkosťou už upečeného cesta, ktoré si tieto vlastnosti zachovalo aj po niekoľkých dňoch.

    Dvojctihodné koláče (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

haji
Povedený receptík, koláče jako malované, klidně přidám třetí ctihodnost - smeknutí před tvým kuchařským/pekařským umem! Krásná práce, detailní postup a skvělé koláče, které bych s radostí ochutnala... hmmm Jsi nesmírně šikovný, o tom žádná!
kimlo
@kvakac (15.6.2022 13:34)
Ďakujem za nahliadnutie, môžem Ťa uistiť že sú vynikajúce. Pomaly skúšam recepty ktoré som si uložil z rôznych zdrojov, zatiaľ veľká spokojnosť. :-)
kimlo
@haji (15.6.2022 17:04)
Ďakujem za pochvalu, veľmi so to vážim. Snažím sa recepty prezentovať tak aby som podrobným postupom uľahčil prácu najmä začiatočníkom.
dvorka
Prvý krát som tieto koláče jedla asi pred desiatimi rokmi, na Morave. A presne si pomenoval ten moment, že najväčšie prekvapenie nastáva po zahryznutí. Boli úžasné, pre mňa prvé a zatiaľ posledné. Aj som už asi dva krát piekla aj ja, ale nebolo to ono. Skúsim raz podľa Tvojho receptu. Vďaka zaň.
afataga
Ja sladke skoro vobec nejem, ale comu neodolam, je makova, alebo tvarohova buchta a taketo kolace.
Jedna znama pecie tak, ze do tvaroho dava aj cucoriedky, je to uplne bozske, skus nabuduce. Mas ich vydarene.
sracz
Dvíham všetkých "21" s obdivom a úctou. Na Morave máme 1/2 nášho rodu po meči aj po praslici a v rokoch 1970÷1977 somtam odslúžil nádherné dni. Poznám, mám ochutnané všakovaké dobroty od Kunčiny po Velké Pavlovice a aj s navijákom "žeriem" všetky Tvoje postupy, @Kimlo vážený priateľ a pripájam sa aj ku komentujúcim tento recept. Žiaľ, um nemám, tak používam Rum; pozri foto. Majte všetci krásne dni plné pohody, šťastia a úsmevov.


monka75
No, to je pekný receptík, pekný postup, rada upečiem. Takéto kysnuté koláčiky máme radi. Vďaka 🥰
kimlo
@ria2 (16.6.2022 10:16)
Ďakujem, môžem povedať že boli veľmi dobré. :-)
kimlo
@afataga (16.6.2022 14:37)
Ja som dal do tvarohu horzienka v rume, ale čučoriedky sú dobrý nápad, ešte mám v mrazáku tak nabudúce vyskúšam. Inak dávam aj zaváraný egreš, aj to je výborné.
kimlo
@sracz (16.6.2022 19:57)
Vďaka za koment a foto Feri, máš peknú zbierku! Tiež mám zopár fľašiek dobrého rumu ale do koláčov by to bola škoda, radšej do štamprlíka... na pečenie tu bežne používame osvedčený tuzemák.
kimlo
@sobon (18.6.2022 15:54)

To veru sú, žiadne jednohubky… ale dá sa z nich najesť 😋
marienka44
Krásne. Veľmi oceňujem technologický postup: tvarovanie a váženie guliek cesta následné rozvaľkanie.Jja som doteraz moravské koláče robila tak, že vykysnuté cesto som na doske vyvaľkala a pokrájala na stvorce, kazdý bol samozrejme inej váhy. Dnes som použila Tvoju metódu. Takto je istota, že sä všetky rovnaké. Aj ja mám taký malý valček, nemusela som použiť veľký válok. Dokonca ani ten netreba, dá sa cesto rukou rozťapkať. Robila som z miešanej múky hladká a polohrubá, babičky vraj robili len z hladkej múky. Zo 400 g múky vyšlo presne 10 ks, ale vážila som po 100 g cesta. Druhýkrát dám podľa teba a radšej z menj múky, aby to bolo len na 1 plech. Ešte raz ďakujem za vychytávku, človek sa učí celý život. :-). Inak už nebudem robiť.
marienka44
Ešte jednu novotu som dnes urobila: okrem sliv. lekváru (povidla) som na vrch dala dve štvrťky sliviek, ktoré som včera kúpila na našom trhu. Boli veľké a dali sa vykôstkovať. Vnútri je tvarohová náplň s hrozienkami a pravým vanil. cukrom. Práve som ich vytiahla z rúry. Keď vychladnú, pocukrujem. Na začiatku pečenia vylejem do malého pekáčika naspodku rúry vriacu vodu, aby sa vytvorila para. Neskôr pekáčik vyberiem a ďalej pečiem bez neho. Podobne sa pečie aj chlieb a niektorá varechárka to tu spomenula aj pri kysnutých koláčoch. Vďaka.
jany1976
Éjha. Tuším si zoberiem rúško pri pozeraní receptov. Mňam.😋
zuzanka1367
Na parádu sú, cesto výborné, recept celý výborný, večer sa z nich bude tešiť vnuk, ten takéto miluje. Opäť vďaka za recept @kimlo