Kysnuté koláče
Dvojctihodné koláče (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Či ich poznáme ako dvojctihodné alebo moravské, v oboch prípadoch ide o koláče s dvomi plnkami.* Jedna sa ukrýva vnútri,
zabalená do cesta, druhá je navrchu koláča, posypaná chrumkavou posýpkou. Na prvý pohľad vyzerajú ako obyčajné koláče, o
to väčšie prekvapenie je, keď do nich zahryznete...
16 porcií |
15 minút na 200 °C |
Postup
- Z 50 ml vlažného mlieka, lyžičky cukru a droždia necháme vzísť kvások. V mise potom kvások zmiešame s ostatnými prísadami do cesta a vypracujeme cesto. To dáme potom prikryté do tepla kysnúť asi na 1 hodinu.
- Medzitým čo cesto kysne, urobíme si plnky a posýpku. Tvaroh zmiešame s vajcom, cukrami, nastrúhanou citrónovou kôrou a hrozienkami namočenými v ume.
- Slivkový lekvár zmiešame so škoricovým cukrom a umom.
- Posýpku získame zmiešaním masla, hrubej múky a cukru. Odložíme do chladničky.
- Cesto je vykysnuté keď takmer zdvojnásobí svoj objem.
- Cesto rozdelíme na 16 rovnakých dielov, ja som robil podľa váhy, každý vyšiel okolo 70 g. Vyformujeme z nich malé bochníky.
- Každý bochník rozvaľkáme a položíme naň tvarohovú plnku.
- Vytvarujeme do batôžka ako keď robíme buchty a položíme spojenou časťou na plech s papierom na pečenie.
- Bochníky trocha rukou sploštíme, v strede spravíme jamku, ktorú potrieme vajcom a naložíme lekvárovou plnkou. Bohato posypeme posýpkou. Koláče necháme ešte asi 20 minút podkysnúť.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C necelých 15 minút do ružova, treba si to odsledovať. Ešte za horúca potrieme každý koláč rozpusteným maslom s umom.
- Keďže som tento recept robil prvýkrát, bol som prekvapený ľahkosťou a mäkkosťou už upečeného cesta, ktoré si tieto vlastnosti zachovalo aj po niekoľkých dňoch.